Μπαμπά γιατί φιλάς τη μαμά

8:26:00 π.μ.

Είμαι η Σοφία και θα ήθελα τη βοήθεια σας. Η 3,5 ετών κόρη μου μόλις δει ότι με φιλάει ο άντρας μου αρχίζει τις ερωτήσεις. 
Γιατί μπαμπά φιλάς τη μαμά; ρωτάει  κάθε φορά και εμείς ερχόμαστε σε δύσκολη θέση.

Της έχουμε πει ότι είμαστε οικογένεια και αγαπιόμαστε γιαυτό. Μήπως πρέπει να το χειριστούμε λίγο διαφορετικά; Θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σας. Ευχαριστώ!

Η ψυχολόγος μας απαντά: 

Οι πράξεις μας παρακινούνται από τα συναισθήματά μας. Τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους για το λόγο αυτό οφείλουμε με κάθε αφορμή να τα εκπαιδεύουμε στον εντοπισμό και την έκφρασή τους. Άτομο που έχουν μάθει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους είναι ψυχικά υγιή. Συνεπώς η καλύτερη απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι η εξής « φιλάω τη μαμά γιατί την αγαπώ πολύ. Οι άνθρωποι όταν αγαπιούνται μπορούν να φιλάν και να αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο δείχνοντας έτσι πως αισθάνονται ωραία.» Καλό είναι να τονίσουμε πως η αγκαλιά και το φιλί γεννά χαρά και στους δυο εμπλεκομένους ούτως ώστε να τα βοηθήσουμε να πουν όχι σε μια επικίνδυνη για αυτά προσέγγιση από κάποιο άλλον.
 


Στείλε μας και εσύ το δικό σου ερώτημα ΕΔΏ

εγγυάται για τη προστασία των προσωπικών σου δεδομένων και σε διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητα σου, θα παραμείνει μυστική.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

6 σχόλια

 1. Α τέλεια, την ίδια απάντηση δίνω και εγώ στα παιδιά μου! Η έκφραση των συναισθημάτων σ'αυτή την ηλικία είναι απαραίτητη για τη σωστή τους ψυχική και συναισθηματική υγεία! Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι ερωτήσεις των παιδιών πραγματικά πολλες φορές μας φέρνουν σε δύσκολή θέση. Στην συγκεκριμένη ερώτηση νομίζω ότι το χειριστήκατε πολύ καλά. Άλλωστε είναι αλήθεια. Όταν αγαπάμε κάποιον τον φιλάμε. Βέβαια ίσως θα ήταν καλό να ξεχωρίσετε την αγάπη μεταξύ του αντρογύνου από εκείνη του γονιού με το παιδί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η κόρη μου τώρα ξεκίνησε να ρωτάει διάφορα, και ομολογώ ότι τρέμω για τη στιγμή που θα ρωτήσει κάτι και θα με φέρει σε πολύ δύσκολη θέση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εμάς δεν μας έχει ρωτήσει μέχρι τώρα και δεν νομίζω να το κάνει, γιατί το βλέπει σαν κάτι φυσιολογικό! Αντιθέτως, πολλές φορές μας έχει βάλει χέρι αν αποχαιρετιστούμε και δεν φιληθούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ααα και η δικιά μου το κάνει αυτο!!!! Αν φύγει χωρίς να μας φιλήσει ας πούμε το λέει: Μπαμπα, περίμενε φιλάκι,τη φιλάει ο άντρας μου και λέει πάλι, και τη μαμά κάνε φιλάκι!!!

   Διαγραφή

Popular Stories

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ