Εβδομαδιαίο μενού 26/03/18-1/04/18

0

Όπως κάθε εβδομάδα έτσι και αυτή το mamasstories.gr ετοίμασε για εσάς το εβδομαδιαίο μενού! Οπότε μανούλες και νοικοκυρές δεν υπάρχει λόγος να ψάχνετε τι θα μεγείρεψετε. Έχουμε σκεφτεί εμείς για εσάς. Σ’αυτό το μενού δεν είναι όλα νηστίσιμα, την επόμενη εβδομάδα όμως θα είναι. Καλή σας όρεξη!

ΔΕΥΤΕΡΑ: Κουνουπίδι γιαχνί

ΥΛΙΚΑ:

  • Κουνουπίδι 1 μέτριο
  • Κρεμμύδι 1 τεμ ξερό ψιλοκομμένο
  • Κρεμμύδια φρέσκα 2 τεμ ψιλοκομμένα
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ κομμένη ροδέλες
  • Πιπεριά κόκκινη- κίτρινη από μισή η καθεμιά κομμένες λωρίδες
  • Καρότα 2 τεμ κομμένα ροδέλες
  • Σελινόριζα 1/2 τεμ κομμένη σε κύβους
  • Σέλινο 2 κλωνάρια ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο 1 ποτήρι κρασιού
  • Ντομάτες φρέσκιες 2 τεμ ψιλοκομμένες
  • Ντοματοπολτό 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα καυτερή και γλυκιά από 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Κουρκουμάς 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Νερό 1/2 ποτήρι νερού
  • Άνηθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος

ΟΔΗΓΊΕΣ:

Πλένουμε το κουνουπίδι , το χωρίζουμε σε μπουκετάκια και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα φαρδιά το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την καυτερή και γλυκιά πάπρικα μαζί και το πιπέρι με τον κουρκουμά να αφήσουν τα αρώματα τους και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια,τις πιπεριές, τα καρότα, την σελινόριζα, το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ντοματοπολτό ,την δάφνη, αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό χλιαρό κι αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι , ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να χυλώσει η σάλτσα μας (κατά την διάρκεια του βρασίματος κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί,δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα). Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά,πασπαλίζουμε με τον άνηθο κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

ΤΡΙΤΗ: Κεφτεδάκια με πατάτες στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ:

  • Κιμάς μοσχαρίσιος 600 γρ
  • Κιμάς χοιρινός 200 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο τριμμένο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες τριμμένες
  • Αυγό 1 τεμ
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
  • Φρυγανιά τριμμένη 3 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι- πιπέρι- ρίγανη-κύμινο από 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Πατάτες 4-5 κομμένες ροδέλες
  • Πιπεριές κέρατο 2 – 3 τεμ
  • Ντομάτες 3 τεμ τριμμένες και 1 τεμ κομμένη σε φέτες
  • Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, την φρυγανιά, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε πολύ καλά κι αφήνουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις πατάτες και τις αλατίζουμε. Τρίβουμε τις 3 ντομάτες και κόβουμε σε φέτες άλλη μία ντομάτα. Πλένουμε τις πιπεριές κι αν θέλουμε τις κόβουμε στην μέση. Πλάθουμε τον κιμά σε κεφτεδάκια και ξεκινάμε να τοποθετούμε σε ένα ταψί εναλλάξ, κεφτεδάκι – πατάτα. Προσθέτουμε τις πιπεριές κάπου ανάμεσα στα κεφτεδάκια και τις πατάτες, βάζουμε τις φέτες ντομάτας, περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα , προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τέλος λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω – κάτω για 50 – 60 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο μας) κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

 


Μη  ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!


 

ΤΕΤΑΡΤΗ: Ρεβύθια με κύμινο και πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ:

  • Ρεβύθια 5οο γρ
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ ψιλοκομμένα
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Πορτοκάλι 1 τεμ τον χυμό του
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτάλι της σούπας
  • Νερό για βράσιμο

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Καθαρίζουμε τα ρεβύθια, τα πλένουμε και τα βάζουμε από το βράδυ σε νερό να μουσκέψουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να πάρουν 2 -3 βράσεις και ρίχνουμε το πρώτο νερό. Στην συνέχεια τα ξαναβάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά. Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το αλάτι, το πιπέρι, την γλυκιά πάπρικα, το κύμινο, την δάφνη, τα σοτάρουμε για 2 -3 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι. Διαλύουμε το αλεύρι σε ένα μπολ με ελάχιστο ζουμί από τα ρεβύθια και το προσθέτουμε στην ρηχή κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Στην συνέχεια αδειάζουμε την ρηχή κατσαρόλα στην κατσαρόλα που βράζουν τα ρεβύθια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά μέχρι να χυλώσουν. Σβήνουμε την φωτιά και σερβίρουμε (αφαιρούμε το φύλλο δάφνης κατά το σερβίρισμα).

ΠΕΜΠΤΗ: Χοιρινό σελινάτο

ΥΛΙΚΑ:

  • Χοιρινό κρέας 1 κιλό
  • Σέλινο 1 κιλό μαζί με την σελινόριζα
  • Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
  • Αυγό 1
  • Χυμό λεμονιού 1/2 φλυτζάνι
  • Λάδι 1/2 φλυτζάνι
  • Αλάτι-πιπέρι

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Πλένουμε καλά το κρέας , το κόβουμε σε μερίδες , το στραγγίζουμε και το πασπαλίζουμε με αλάτι & πιπέρι. Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με το λάδι. Προσθέτουμε το κρέας και μόλις πιεί τα υγρά του ρίχνουμε 1 φλυτζάνι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Πλένουμε πολύ καλά το σέλινο , κόβουμε την ρίζα σε μικρά κομμάτια και τα κλωνάρια στα τρία.Τα ζεματάμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό , τα στραγγίζουμε και μόλις μαλακώσει το κρέας τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε λίγο αλάτι & πιπέρι αν χρειάζεται και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Χτυπάμε το αυγό , προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού , λίγο ζωμό από την κατσαρόλα , ανακατεύουμε & περιχύνουμε το φαγητό. Αφήνουμε 2 λεπτά και σερβίρουμε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ: Σούπα καρότου

ΥΛΙΚΆ:

  • Καρότα 4 – 5 καθαρισμένα τριμμένα
  • Κρεμμύδι 1 μικρό ψιλοκομμένο
  • Βούτυρο 3 κουταλιές σούπας
  • Γάλα 1 ποτήρι νερού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/2 ποτήρι
  • Αυγό 1 μόνο τον κρόκο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό ανάλογα την πυκνότητα που θέλουμε

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Πλένουμε, καθαρίζουμε και τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο , προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα αλατίζουμε λίγο, ανακατεύουμε σταδιακά για 5 λεπτά και προσθέτουμε το νερό χλιαρό. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και το κρεμμύδι. Στην συνέχεια τα πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το αλεύρι και τον κρόκο αυγού,ανακατεύουμε καλά για 10 λεπτά συνεχώς και προσθέτουμε το μείγμα αυτό στην σούπα μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό προκειμένου να πετύχουμε την επιιθυμητή πυκνότητα που θέλουμε να έχει η σούπα μας. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σερβίρουμε ζεστή και την απολαμβάνουμε.

ΣΑΒΒΑΤΟ: Ταλιατέλες με σπανάκι και μπέικον

ΥΛΙΚΑ:

  • Ταλιατέλες 500 γρ
  • Σπανάκι 500 γρ φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • Τυρί κρέμα 150 γρ
  • Παρμεζάνα 150 γρ τριμμένη
  • Μπέικον 200 γρ χοντροκομμένο
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο

ΟΔΗΓΙΈΣ:

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους και μόλις είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το μπέικον. Στύβουμε καλά το σπανάκι να αποβάλει τα υγρά του και το σοτάρουμε μαζί με το μπέικο. Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε τα τυριά , αλάτι,πιπέρι,μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τις ταλιατέλες, ανακατεύουμε λίγο κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ: Τσιπούρες στη λαδόκολλα

ΥΛΙΚΑ:

  • Τσιπούρες 4
  • Λεμόνι 4 φέτες κομμένες ροδέλες
  • Ελαιόλαδο λίγο για κάθε τσιπούρα
  • Αλάτι-πιπέρι κατά βούληση
  • Ρίγανη λίγο
  • Λαδόκολλα 4 κομμάτια στο μέγεθος της τσιπούρας

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις τσιπούρες.Κόβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα μεγάλα τόσο ώστε να χωρούν τα ψάρια για να τα τυλίξουμε. Σε κάθε ψάρι που τοποθετήσαμε μέσα σε λαδόκολλα βάζουμε λίγο λάδι, ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Μέσα στα κεφάλια των ψαριών βάζουμε από μια ροδέλα λεμονιού και κλείνουμε τα ψάρια μέσα στην λαδόκολλα τυλίγοντας σαν καραμέλες. Ψεκάζουμε τις λαδόκολλες με λίγο νεράκι. Στρώνουμε με την σειρά τα ψάρια σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα (ανάλογα πάντα με τον φούρνο μας) και μόλις ψηθούν είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.

 

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Chefoulis