ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 4/12/17-10/12/17

0

ΔΕΥΤΕΡΑ:Γλώσσες πανέ

Υλικά

  • Γλώσσες φιλέτο 8 -10 κομμάτια φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • Καλαμποκάλευρο 2 φλυτζάνια του τσαγιού
  • Καλαμποκέλαιο 3 φλυτζάνια του τσαγιού
  • Αλάτι-πιπέρι

Οδηγίες
Ξεπαγώνουμε εάν είναι κατεψυγμένες τις γλώσσες, τις πλένουμε, τις βάζουμε να στραγγίξουν και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις τηγανίσουμε. Βάζουμε το καλαμποκέλαιο στο τηγάνι να κάψει, βγάζουμε τις γλώσσες από το ψυγείο και τις αλευρώνουμε και από τις 2 πλευρές τους με το καλαμποκάλευρο και τις βάζουμε στο τηγάνι να τηγανιστούν για 5-8 λεπτά και από τις δύο μεριές. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστές και κρύες με συνοδεία σκορδαλιάς ή σαλάτας.

ΤΡΙΤΗ:Φτερούγιες κοτόπουλου με σος μπάρμπεκιου

Υλικά

  • Φτερούγες κοτόπουλου 1 κιλό
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για την σος
  • Κρεμμύδι ξερό 1 ψιλοκομμένο
  • Κέτσαπ 4 κουταλιές σούπας
  • Μουστάρδα 1 κουταλιά σούπας
  • Ζάχαρη καστανή 1 κουταλιά σούπας
  • Ταμπάσκο 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Worcestershire σος 1 κουταλιά σούπας
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη

Οδηγίες

Καψαλίζουμε τις φτερούγες, τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι,πιπέρι,ρίγανη και τις τηγανίζουμε  στο ηλιέλαιο που το βάλαμε σε ένα τηγάνι να κάψει.Αφού τις τηγανίσουμε τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε την σος . Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί , προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την σος μέσα στη κατσαρόλα να πάρουν μια βράση για περίπου 2 – 3 -λεπτά. Στην συνέχεια βάζουμε τις τηγανισμένες φτερούγες, αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 5 λεπτά ώστε να ρουφήξουν σάλτσα. Σερβίρονται ζεστές και τις απολαμβάνουμε.

ΤΕΤΑΡΤΗ:Φασολάδα

Υλικά
Φασόλια 1/2 κιλό (ξερά)
Κρεμμύδια 2
Καρότα 2-3
Ντομάτες 2 ψιλοκομμένες
Σέλινο 1 ματσάκι (ψιλοκομμένο)
Σκόρδο 1-2 σκελίδες
Πιπεριά κόκκινη καυτερή 1 ( ή μισό κουταλάκι πάπρικα)
Λάδι 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
Αλάτι 1 1/2 κουτάλι σούπας
Νερό

Οδηγίες
Πλένουμε τα φασόλια και από το βράδυ τα έχουμε βάλει να μουλιάσουν. Αφού αδειάσουμε το πρώτο τους νερό την επόμενη ημέρα τα βάζουμε να πάρουν 2 βράσεις μαζί με τα καρότα που τα κόψαμε σε μικρά τεμάχια και ρίχνουμε μετά το νερό τους. Τα ξαναβάζουμε να βράσουν σε χλιαρό νερό αυτή την φορά με όλα τα υλικά μας ψιλοκομμένα κρεμμυδάκι , ντοματούλες , καρότο , σέλινο , πιπεριά ή πάπρικα , σκόρδο , λάδι , αλάτι και για περίπου 2 ώρες τα αφήνουμε τα βράσουν καλά. (Αν χρησιμοποιούμε χύτρα το πρώτο βράσιμο το αφήνουμε για 20 λεπτά και έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα μαζί με λίγο νεράκι ακόμα και το αφήνουμε για 30 λεπτά).

ΠΕΜΠΤΗ:Τυρόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά
Για την ζύμη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι τσαγιού
Νερό 1 ποτήρι χλιαρό περίπου
Αλάτι 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού
Για την γέμιση
Φέτα 300 γρ
Ρεγκάτο 200 γρ ή γκούντα
Πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
Γάλα 300 γρ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές σούπας
Αυγά 2 τεμ
Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας
Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι γλυκού τριμμένο

Οδηγίες
Για την μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά για 5 λεπτά μέχρι να  αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα κι ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να το απορροφήσει όλο και να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνουμε τα αυγά και το μοσχοκάρυδο, κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Για το φύλλο : Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Νερό βάζουμε τόσο όσο να γίνει μια όμορφη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας οπότε το βλέπουμε στην πράξη. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια. Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο ενός ταψιού. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με την βοήθεια του πλάστη κι αν χρειάζεται πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και στον πλάστη. Στρώνουμε το φύλλο μας στο ταψί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο (συνολικά θα ανοίξουμε 4 φύλλα).

Για την γέμιση : Σε ένα μπολ τρίβουμε την φέτα και προσθέτουμε το ρεγκάτο (ή το γκούντα) και το πιπέρι. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα που βάλαμε στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ανοίγουμε και τρίτο φύλλο, το στρώνουμε στο ταψί πάνω από το μείγμα, το λαδώνουμε και τέλος σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλλο με τον ίδιο τρόπο. Κόβουμε την πίτα με ένα μαχαίρι προσεχτικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40-50 λεπτά , μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο ροδαλό χρώμα η πίτα μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:Λάχανο κρασάτο

Υλικά
Λάχανο 1 κιλό περίπου
Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 τεμ σε ροδέλες
Σκόρδο 2 σκελίδες ροδέλες
Σέλινο 1 κλωναράκι
Πάπρικα γλυκιά κσι καυτερή 1/2 από μισό κουταλάκι του γλυκού
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Κρασί λευκό 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Μαϊντανός κι άνηθο από 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένα
Αλάτι -πιπέρι
Νερό 1 ποτήρι
Λάχανο με κιμά
Κιμάς 300 γρ
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
Κρασί λευκό 1/2 ποτήρι νερού
Χυμός ντομάτας 1/2 ποτήρι του νερού
Αλάτι -πιπέρι
Μπαχάρι 2 κόκκους
Νερό

Οδηγίες
Κόβουμε το λάχανο σε μεγάλα κομμάτια, τα πλένουμε και τα βάζουμε να  στραγγίξουν. Πλένουμε το σέλινο και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί,προσθέτουμε τα κρεμμύδια,το σκόρδο, τη γλυκιά και καυτερή πάπρικα, το πιπέρι, τα σοτάρουμε, προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, το σέλινο , τον μαϊντανό,τον άνηθο κι αλάτι, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της κι αφήνουμε να βράσει για περίπου,30 λεπτά μέχρι να μείνει με μια ελαφριά σάλτσα. Σερβίρεται ζεστό και κρύο.

Λάχανο με κιμά

Για το λάχανο ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες.

Για τον κιμά : Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο,κρεμμύδι,το σκόρδο,ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί,αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το μπαχάρι και λίγο νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι κι αφήνουμε να ψηθεί για 20 λεπτά μέχρι να μείνει ο κιμάς με την σάλτσα του. Σερβίρουμε σε διαφορετικό πιάτο τον κιμά για να συνοδεύσει το λάχανο κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

ΣΑΒΒΑΤΟ:Τορτελινια με σάλτσα μανιταριών

Υλικά
Τορτελίνια 1 πακέτο
Ντοματίνια 6
Μοτσαρέλα τριμμένη ή άλλο τυρί προαιρετικά
Για την σάλτσα
Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
Μανιτάρια λευκά 350 γρ κομμένα στην μέση
Αλάτι-πιπέρι
Σκόρδο 1 σκελίδα πολτοποιημένη
Κύβος λαχανικών 1
Νερό 1 ποτήρι
Κορν φλαουρ 1 κουταλάκι γλυκού
Κάρυ στην μύτη κουταλιού γλυκού
Λευκό κρασί 1 σφηνάκι για το σβήσιμο

Οδηγίες
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, , αλατοπιπερώνουμε,βάζουμε το κάρυ και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί. Λιώνουμε σε ένα μπρίκι με μισό ποτήρι νερού τον κύβο λαχανικών και αφού λιώσει προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο τηγάνι με τα μανιτάρια, κουνάμε το τηγάνι να ανακατευτούν,προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Βάζουμε τα τορτελίνια να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Αφού βράσουν τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την σάλτσα μανιταριών. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα τορτελίνια με τα μανιτάρια και σερβίρουμε σε πιάτα. Κόβουμε τα ντοματίνια στα τέσσερα και τα τοποθετούμε πάνω στα τορτελίνια. Πασπαλίζουμε με μοτσαρέλα τριμμένη ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας (προαιρετικά).

* Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μαϊντανό ψιλοκομμένο στο πιάτο μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ:Κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα

Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
Κιμάς μοσχαρίσιος 700 γρ
Κιμάς χοιρινός 300 γρ
Κρεμμύδια 2 τριμμένα στον τρίφτη
Ψωμί μπαγιάτικο 2 κούπες τσαγιού μόνο την ψίχα μουλιασμένη και στραγγισμένη καλά
Τριμμένη φρυγανιά 2 φλιτζανάκια του καφέ
Ξύδι 2 κουταλιές σούπας
Αλάτι-πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο 1 φλιτζανάκι του καφέ
Κάρυ 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
Για την σάλτσα
Ντομάτες 6 τριμμένες στον τρίφτη
Ντοματοπολτό 2 κουταλιές σούπας
Αλάτι -πιπέρι
Κόκκκινο πιπέρι (καυτερό) 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Κανέλα λίγο
Πράσινες πιπεριές 2 κομμένες σε τετράγωνα
Πιπεριές κόκκινες 2 κομμένες σε τετράγωνα
Πιπεριές κίτρινες 2 κομμένες σε τετράγωνα
Ελαιόλαδο 1 φλιτζανάκι του καφέ
Κρεμμύδι 1 μεγάλο ψιλικομμένο

Οδηγίες
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια (εκτός ηλιέλαιο και αλεύρι) σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε καλά ώστε να ενωθούν καλά. Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 60 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα βαθιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν καλά.Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πολτό, την κανέλα, το αλάτι-πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι. Συμπληρώνουμε και λίγο νεράκι. Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας για 15-20 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Πλάθουμε την ζύμη του  κιμά σε στρογγυλά κεφτεδάκια. Τα αλευρώνουμε και ξεκινάμε να τα τηγανίζουμε στο καυτό ηλιέλαιο χαμηλώνοντας λίγο όποτε χρειάζεται την φωτιά (για να μην κάψουμε το λάδι μας). Στην συνέχεια αφού τηγανιστούν όλα τα ρίχνουμε στην σάλτσα και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε το πιάτο μας με ρύζι ή σπαγγέτι.

 

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ: Chefoulis