Βασιλόπιτα

0

ΥΛΙΚΆ:

  • 5 αυγά
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 ½ φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο με το baking powder

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Τότε προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν μέχρι να απορροφηθούν καλά από το μείγμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (προσέξτε όμως να το κάνετε αυτό πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί) και αφού το προσθέσουμε στο μείγμα που συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ , ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια.
Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με το baking powder , το κονιάκ και το γάλα.
Στο τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 35 εκατοστών.Τινάζουμε το ταψί για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στη διάμετρο του ταψιού και τη στρώνουμε στο ταψί.
Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και στρώνουμε την επιφάνεια της απαλά με σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη μπήγομαι ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο της βασιλόπιτας και κοιτάμε να βγαίνει καθαρό.
Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και ξεκολλάμε τη λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία

Συνταγή: Συνταγές της παρέας