Ο Γιώργος Κατσέλης μας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, το mamasstories.gr ήταν εκεί

0
Τη Παρασκευή 3 Μαρτίου στην Αισχύλειος  Δημοτική βιβλιοθήκη Ελευσίνας ο Γιώργος Κατσέλης παρουσίασε το καινούριο του βιβλίο Η καμπανούλα της Ειρήνης. 
Ανάμεσα σε παιδιά κάθε ηλικίας έγινε και αυτός παιδί και προσπάθησε να τους “΄συστήσει”  το νέο του βιβλίο με το καλύτερο τρόπο.
Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ και φυσικά το βιβλίο απέκτησε μια θέση στη βιβλιοθήκη τους.

Ο Κός Κατσέλης δέχθηκε όλες τις ερωτήσεις μας και φυσικά του ζητήσαμε να μας απαντήσει και εμάς μερικές:
1) Πώς “γεννήθηκε” η Καμπανούλα της Ειρήνης;
Από μια παιδική ανάμνηση μιας καμπανούλας στο χωριό μου που οι ντόπιοι, θυμάμαι να λένε, πως προερχόταν από βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είχε εκραγεί και οι τότε κάτοικοι, θεωρώντας το καλό σημάδι, την απενεργοποίησαν, την έκοψαν και τη διαμόρφωσαν σε καμπάνα. Αυτό το στοιχείο εμπεριέχει πολλή ευαισθησία και είναι ένας συμβολισμός για το πώς μπορεί το κακό να μετατραπεί σε καλό. Είναι κάτι που η εποχή μας έχει μεγάλη ανάγκη. Θέλησα λοιπόν από αυτή την αληθινή ιστορία να ευαισθητοποιήσω  τα παιδιά στο ζήτημα ειρήνη-πόλεμος-προσφυγιά.
2) Γιατί να επιλέξουν οι γονείς το βιβλίο σας για τα παιδιά τους;
Ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο επιτελεί πολλαπλές λειτουργίες. Τέρψη, ευαισθητοποίηση, διαχείριση σχέσεων και συναισθημάτων, φαντασία, γλωσσική καλλιέργεια, δημιουργία αξιακού και αισθητικού κώδικα, κριτική σκέψη. Αν έστω και ένα μικρό ποσοστό μπορεί να τους προσφέρει αυτό το βιβλίο, θα είναι μεγάλη προσωπική ικανοποίηση.
3) Πώς νιώθετε που οι αναγνώστες σας είναι μικρά παιδιά;
Πολύ όμορφα αλλά παράλληλα νιώθω και μεγάλη ευθύνη. Όχι μόνο γιατί είναι γνωστό πως το παιδικό κοινό είναι ένα απαιτητικό κοινό (Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα) αλλά και γιατί όπως καθετί που απευθύνεται στην ευαίσθητη παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι προσεγμένο αισθητικά, αξιακά και γλωσσικά.
4) Πιστεύετε ότι μέσα από τα βιβλία σας συμβάλλετε ώστε τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι μελλοντικά;
Θέλω να πιστεύω ότι αυτό γίνεται έμμεσα και καθόλου διδακτικά, τουλάχιστον γι’ αυτό προσπαθώ. Δεν μου αρέσουν τα “πρέπει” και οι τυποποιημένες λύσεις-συνταγές. Όλοι μας καθημερινά οφείλουμε να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή κάποτε διαβάσαμε κάποιο καλό βιβλίο. Είναι μια σύνθετη διαδικασία στην οποία πιστεύω πως το λογοτεχνικό βιβλίο έχει το δικό του μερίδιο.
5) Τι σημαίνει για εσάς η Καμπανούλα της Ειρήνης;
Σημαίνει εικόνες παιδικές και προσωπικά βιώματα, παιδικά χαμόγελα και πολλή ευτυχία αλλά και σύγχρονες εικόνες παιδιών που ακολουθούν τους δρόμους της προσφυγιάς, θύματα ενός παράλογου κόσμου. Θα φανεί ίσως οξύμωρο, αλλά θα ευχόμουν το μήνυμα της Ειρήνης που θέλω έμμεσα να περάσω με αυτό το βιβλίο να αφυπνίσει περισσότερο τους μεγάλους, αν μπουν στη διαδικασία να το διαβάσουν.
6) Πείτε μας τρεις λόγους που δε πρέπει να λείπει η Καμπανούλα της Ειρήνης από καμία βιβλιοθήκη.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι και σίγουρα δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση εγώ να μιλήσω γι’ αυτούς. Θα πρέπει να ρωτήσετε τα παιδιά και όσους διαβάσουν το βιβλίο.