«Μαμά, γιατί πέθανε η γατούλα μου;»

0
Θα ήθελα τη βοήθεια σας! Μένουμε σε χωριό και όπως είναι φυσικό έχουμε γατούλες  στην αυλή. Μια από αυτές τις μέρες πέθανε η μια και ο γιος μου με ρωτάει συνέχεια γιατί πέθανε η γατούλα του. 
Πως να το χειριστώ για να μη φοβηθεί με την αναφορά της λέξης θάνατος; Είναι πέντε ετών και πολύ έξυπνος. 
Σας ευχαριστώ.
Η ψυχολόγος μας απαντά:
Η ερώτηση αυτή αποτελεί μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά για την απώλεια/ θάνατο. Είναι ωφέλιμο η συζήτηση αυτή να γίνει πριν αντιμετωπίσουν την απώλεια κάποιου δικού τους προσώπου. Τα νήπια έως 5 ετών αντιλαμβάνονται το θάνατο σαν μια μη οριστική κατάσταση.  Για αυτό το λόγο σε αυτές τις ηλικίες φροντίζουμε να καταστήσουμε σαφή την οριστικότητα του θανάτου. Επιλέγουμε το ρήμα πέθανε και όχι κάποιο άλλο όπως για παράδειγμα έφυγε, για να μην δημιουργηθεί προσδοκία επιστροφής του θανόντα. Είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε πως πρόκειται για την φυσιολογική εξέλιξη της ζωής η οποία έρχεται συνήθως όταν μεγαλώνουμε πολύ. Σε μεγαλύτερα των 6 ετών παιδιά μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες αν μας ζητηθούν όπως για παράδειγμα τι συμβαίνει σε μια κηδεία. Οι πληροφορίες που δίνουμε πρέπει να είναι ακριβείς και δοσμένες  με απλά κατανοητά λόγια ώστε να μην φοβίσουμε το παιδί.
Στείλε μας και εσύ το δικό σου ερώτημα ΕΔΏ 
 Το mamasstories.gr εγγυάται για τη προστασία των προσωπικών σου δεδομένων και σε διαβεβαιώνει ότι , η ταυτότητα σου, θα παραμείνει μυστική.