Ο μικρός μου αρνείται να πάει για ύπνο τα βράδια. Κλαίει και ζητά να κοιμηθεί στο σαλόνι. Βοήθεια!!!!

0
Κάθε φορά που είναι ώρα να πάει για ύπνο ο μικρός μου υποφέρω.
Εγώ τον βάζω στο κρεβάτι του και αυτός φυσικά δε κάθεται. Σηκώνεται συνέχεια και έρχεται στο σαλόνι που καθόμαστε με το μπαμπά του.
Τη διαδρομή δωμάτιο-σαλόνι θα τη κάνουμε άπειρες φορές. Του εξηγώ ότι τα παιδάκια πρέπει να κοιμούνται στο δωμάτιο τους αλλά δε καταλαβαίνει! Τι να κάνω; 
Μ’ αυτό που κάνει κοιμάται μετά από μια ώρα από τη προγραμματισμένη ώρα που πρέπει να κοιμηθεί! Βοήθεια!!!
Η ψυχολόγος μας Δ.Καραμποίκη απαντά
Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν στο δωμάτιό τους ,ζητώντας από το τους γονείς τους να μείνουν δίπλα τους ή να τους κρατούν το χέρι. Καλό είναι να έχουμε μια συγκεκριμένη ώρα που τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο, κυρίως για τα μικρότερα παιδιά ( 2 έως 5 ετών), ούτως ώστε να έχουν ένα πρόγραμμα. Επίσης πριν κοιμηθούν μπορούμε να τους ζητήσουμε να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους, να καθίσουμε δίπλα τους, όχι στο κρεβάτι τους αλλά στο πάτωμα και να διαβάσουμε μαζί ένα παραμύθι της επιλογής τους. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζονται μαζί μας και δημιουργούμε ένα ήρεμο και ευχάριστο κλίμα πριν τον ύπνο. Καθόμαστε κάτω ούτως ώστε να έχουμε καλύτερη βλεμματική επαφή με το παιδί , γεγονός που του ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας. Δεν ξαπλώνουμε μαζί του στο κρεβάτι καθώς το κρεβάτι είναι ο δικός του ασφαλής προσωπικός χώρος και έτσι θέλουμε να τον αντιληφθεί. Αν μετά το πέρας της ανάγνωσης του παραμυθιού επιμένει να μείνουμε στο δωμάτιο έως ότου κοιμηθεί , παραμένουμε στο δωμάτιο καθισμένοι στο πάτωμα και απομακρυσμένοι από το κρεβάτι. Με αυτό τον τρόπο του ενισχύουμε την αίσθηση πως μόνο του μπορεί να νιώσει ασφαλές στο χώρο του καθώς εκείνο έχει τον έλεγχο σε αυτόν. 

Στείλε μας και εσύ το δικό σου ερώτημα ΕΔΏ

Το Mama’s Stories  εγγυάται για τη προστασία των προσωπικών σου δεδομένων και σε διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σου, θα παραμείνει μυστική.