Το 4 ετών παιδί μου ασχολείται επίμονα με τα γεννητικά του όργανα τρίβοντάς τα με δύναμη. Πράξη που με ανησυχεί ιδιαιτέρως. Τι μπορώ να κάνω;

0
Έχω παρατηρήσει ότι το 4χρονο αγοράκι μου ασχολείται επίμονα με τα γεννητικά του όργανα. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε την ώρα του παιχνιδιού είτε όταν ασχολείται με κάτι άλλο τρίβει επίμονα τα γεννητικά του όργανα. Δε τον ρώτησα ποτέ γιατί το κάνει γιατί δεν ήξερα πως θα αντιδράσει και φυσικά πως να το χειριστώ.
Πρέπει να του μιλήσω και να τον ρωτήσω γιατί το κάνει; Πως να το χειριστώ χωρίς να το φέρω σε δύσκολη θέση και φυσικά χωρίς να έχω αντίθετα αποτελέσματα;

Η ψυχολόγος μας Δ.Καραμποίκη απαντά:
Είναι σύνηθες τα παιδιά 3 έως 4 ετών να εμφανίζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές καθώς κατά τη συγκεκριμένη ηλικιακή φάση ανάπτυξης ανακαλύπτουν το σώμα τους και τις λειτουργίες του. Κύριο χαρακτηριστικό της φάσης αυτής είναι ο διαχωρισμός των δυο φύλων και η έντονη ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα. Πρόκειται για μια παροδική συμπεριφορά η οποία θα μειωθεί σταδιακά φτάνοντας στην ηλικία των 5 ετών. Προσπαθούμε να τραβούμε την προσοχή του παιδιού από την συγκεκριμένη ενασχόληση δίνοντας του μια άλλη επιλογή όπως λόγου χάρη του ζητούμε τη βοήθειά του για να φτιάξουμε ένα παιχνίδι. Δεν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα ούτε κάνουμε φανερή την ανησυχία μας ώστε να μην μεταφέρουμε το δικό μας άγχος στο παιδί και εν τέλει ενταθεί η συμπεριφορά που θέλουμε να τερματίσουμε. 
Στείλε μας και εσύ το δικό σου ερώτημα ΕΔΏ
Το Mama’s Stories εγγυάται για τη προστασία των προσωπικών σου δεδομένων και σε διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σου, θα παραμείνει μυστική.