Οδοντιατρική φροντίδα και εγκυμοσύνη

0

Γράφει ο Οδοντίατρος Αναστάσιος Καρφάκης

Πολλές φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ,μια γυναίκα χρειάζεται οδοντιατρική φροντίδα.Συνήθως προσέρχεται στο ιατρείο αγχωμένη ,για το αν μπορεί να έχει ασφαλή περίθαλψη, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο τόσο η ίδια, όσο και το έμβρυο.

Συστήνεται προληπτική οδοντιατρική εξέταση για αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων βλαβών που μπορεί να δυσχεραίνουν την ζωή της εγκύου κατά τη διάρκεια των 9 μηνών.


Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!


Ειδικά, κατά τη διάρκεια των 9 μηνών επιβάλλεται αυξημένη και σχολαστική στοματική υγιεινή. Λόγω διαταραχής της ενδοκρινικής ισορροπίας είναι εντονότερα τα συμπτώματα της ουλίτιδας. Επιπλέον, εμετοί και διατροφικές αλλαγές θα πρέπει να αφυπνίσουν την έγκυο όσον αφορά την υγιεινή του στόματός της.

Το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θεωρείται το πιο κατάλληλο για να δεχτεί η έγκυος οδοντιατρική περίθαλψη.  Η τέλεση εργωδών οδοντιατρικών επεμβάσεων, εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες απ’ τον θεράποντα οδοντίατρο, συνετό είναι να επιτελούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον ή τουλάχιστον κατόπιν συνεννόησης με τον γυναικολόγο της εγκύου.

Στόχος των συνεδρίων πάντα θα πρέπει να είναι η σύντομη διάρκεια τους και η απουσία στρεσογόνων ερεθισμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική κατάσταση της εγκύου.

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη για τη χορήγηση τοπικών αναισθητικών γιατί τόσο οι αναισθητικές ουσίες όσο και τα αγγειοσυσπαστικά δεν προκαλούν προβλήματα στο έμβρυο. Γεγονός είναι, βέβαια, οτι καλό είναι να αποφεύγεται η χορήγηση αναισθησίας, ειδικά το πρώτο τρίμηνο, την περίοδο δηλαδή της οργανογένεσης του εμβρύου. Αν, όμως, προκύψει ανάγκη χορήγησης αναισθησίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της.

 Απαραίτητη είναι η διστακτική και επιφυλακτική στάση του οδοντιάτρου, ειδικά στην συστηματικά πάσχουσα έγκυο ασθενή. Ωστόσο, ο υπερβολικός φόβος και η ανεξέλεγκτη απομόνωση των εγκύων από κάθε οδοντοθεραπευτική δραστηριότητα πολλές φόρες δημιουργεί σοβαρές βλάβες στον ασθενή και τον δυναστεύουν κυριολεκτικά.


Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.