Εβδομαδιαίο Μενού 23/04/18-29/04/18

0

Όπως κάθε εβδομάδα έτσι και αυτή το mamasstories.gr ετοίμασε για εσάς το εβδομαδιαίο μενού! Οπότε μανούλες και νοικοκυρές δεν υπάρχει λόγος να ψάχνετε τι θα μεγειρέψετε. Έχουμε σκεφτεί εμείς για εσάς. Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα: Λαβράκι φούρνου

Υλικά:

  • Λαβράκι 2 τεμ από 400 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ σε χοντροκομμένες φέτες
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Ντοματίνια 500 γρ κομμένα στα δύο
  • Φύλλο δάφνης 1 τεμ
  • Λεμόνι 4 -5 φέτες
  • Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Μαϊντανός για πασπάλισμα

Οδηγίες:

Σε ένα  μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ντοματίνια,αλάτι,πιπέρι,το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αρκετά μεγάλο πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας, βάζουμε και τα καθαρισμένα ψάρια, τα αλατίζουμε, τα λαδώνουμε λίγο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.Ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Στα τελευταία 5 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Τρίτη: Κοπανάκια φούρνου με μέλι

Υλικά:

  • Κοπανάκια κοτόπουλο 6 τεμ
  • Μέλι 3 κουταλιές σούπας
  • Μουστάρδα πικάντικη 1 κουταλιά σούπας
  • Σος βαλσάμικου 1 κουταλιά σούπας
  • Πορτοκάλι 1/2 τον χυμό του και όλο το ξύσμα
  • Θυμάρι 1 κουταλιά γλυκού
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – Πιπέρι

Οδηγίες:

Βάζουμε στο μπλέντερ το μέλι, το θυμάρι,την μουστάρδα, το βαλσάμικο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά. Καψαλίζουμε τα κοπανάκια και τα πλένουμε καλά.  Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τα περιχύνουμε με το μείγμα μελιού και τα αλείφουμε καλά να πάει παντού. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Στην συνέχεια τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα  αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα κοπανάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας) , μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία κρούστα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα και μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ρύζι ή πατάτες.

 Μη  ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!
 Τετάρτη: Κουνουπίδι γιαχνί
Υλικά:
  • Κουνουπίδι 1 μέτριο
  • Κρεμμύδι 1 τεμ ξερό ψιλοκομμένο
  • Κρεμμύδια φρέσκα 2 τεμ ψιλοκομμένα
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ κομμένη ροδέλες
  • Πιπεριά κόκκινη- κίτρινη από μισή η καθεμιά κομμένες λωρίδες
  • Καρότα 2 τεμ κομμένα ροδέλες
  • Σελινόριζα 1/2 τεμ κομμένη σε κύβους
  • Σέλινο 2 κλωνάρια ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο 1 ποτήρι κρασιού
  • Ντομάτες φρέσκιες 2 τεμ ψιλοκομμένες
  • Ντοματοπολτό 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα καυτερή και γλυκιά από 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Κουρκουμάς 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Νερό 1/2 ποτήρι νερού
  • Άνηθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος

Οδηγίες:

Πλένουμε το κουνουπίδι , το χωρίζουμε σε μπουκετάκια και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα φαρδιά το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την καυτερή και γλυκιά πάπρικα μαζί και το πιπέρι με τον κουρκουμά να αφήσουν τα αρώματα τους και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια,τις πιπεριές, τα καρότα, την σελινόριζα, το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ντοματοπολτό ,την δάφνη, αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό χλιαρό κι αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι , ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να χυλώσει η σάλτσα μας (κατά την διάρκεια του βρασίματος κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί,δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα). Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά,πασπαλίζουμε με τον άνηθο κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

Πέμπτη: Πίτσα μπολονέζ

Υλικά:

Για την ζύμη
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Νωπή μαγιά 60 γρ ή 2 φακελάκια των 9 γρ ξερή μαγιά
  • Νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ελαιόλαδο 3 1/2 κουταλιές της σούπας
  • Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
Για την γέμιση
  • Κιμάς μοσχαρίσιος 500 γρ
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές της σούπας
  • Κρασί κόκκινο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Ντοματοπελτές 1 κουτάλι της σούπας
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Μαϊντανός 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος
  • Ντομάτα φρέσκια 1 1/2 τεμ κομμένη σε φέτες
  • Τυρί για πίτσα 200 γρ ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Οδηγίες:

Για την ζύμη : Διαλύουμε την μαγιά σε μπολ με το χλιαρό νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη κι αφήνουμε για 8 λεπτά. Σε μπολ μεγάλο κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα την διαλυμένη μαγιά, το αλάτι και το λάδι. Ζυμώνουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό  ή αλεύρι ακόμη ώστε να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Την κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ένα μπολ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνουμε  για δεύτερη φορά και την αφήνουμε να φουσκώσει.

Για την γέμιση : Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα  την πάπρικα,το πιπέρι και τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε μέσα το φύλλο δάφνης, το αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να ψηθεί. Σβήνουμε την φωτιά , αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, προσθέτουμε τον μαϊντανό κι ανακατεύουμε.

Ανοίγουμε την ζύμη σε πίτσα . Λαδώνουμε ένα ταψί (στρογγυλό ή την λαμαρίνα) απλώνουμε το ζυμάρι μέσα στο ταψί ομοιόμορφα κι αδειάζουμε πάνω την γέμιση του κιμά. Έχουμε κόψει την ντομάτα σε φέτες και τις τοποθετούμε πάνω στην γέμιση. Καλύπτουμε με τυρί για πίτσα ή τριμμένη κεφαλογραβιέρα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο την κόβουμε κι είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

 

Παρασκευή: Γεμιστά με πλιγούρι και λουκάνικο

Υλικά:

  • Ντομάτες μεγάλες 5 τεμ
  • Πιπεριές πράσινες στρογγυλές 6 τεμ
  • Μελιτζάνες 4 τεμ
  • Πλιγούρι 250 γρ
  • Λουκάνικα 3 τεμ
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ ψιλοκομμένα
  • Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Ελαιόλαδο 1 κούπα του τσαγιού
  • Ντοματοχυμό 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Ντοματοπολτό 1 1/2 κουτάλι της σούπας
  • Αλάτι -πιπέρι μαύρο
  • Πάπρικα γλυκιά- καυτερή 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαϊντανό,άνηθο,δυόσμο 2 1/2 κουτάλια της σούπας ψιλοκομμένα
  • Πατάτες 2 τεμ κομμένες κυδωνάτες προαιρετικά
  • Τυρί φέτα 100 γρ τριμμένη
  • Νερό

Οδηγίες:

Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε μπολ με χλιαρό νερό για 30-35 λεπτά. Πλένουμε τις ντομάτες,τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Κόβουμε από τις ντομάτες το καπάκι, αφαιρούμε την ψίχα από τις ντομάτες σε ένα μπολ, χαράζουμε τις μελιτζάνες, βγάζουμε την ψίχα τους, κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και βγάζουμε τα σπόρια. Καθαρίζουμε , πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ,τα σκόρδα και τα μυρωδικά. Σε κατσαρόλα ρηχή βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να κάψει,προσθέτουμε την πάπρικα,το μαύρο πιπέρι,τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα και τα σοτάρουμε. Στραγγίζουμε το πλιγούρι,το βάζουμε στην κατσαρόλα, συνεχίζουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε τις κυδωνάτες πατάτες (προαιρετικά), προσθέτουμε τη μισή ψίχα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη, τον ντοματοχυμό, τον ντοματοπολτό και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό. Χαμηλώνουμε την φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι,τα μυρωδικά,τα λουκάνικα σε μικρότερα κομμάτια κομμένα, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη τριμμένη φέτα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι  τα λαχανικά μας και με κουτάλι της σούπας παίρνουμε από το μείγμα και τα γεμίζουμε ένα – ένα. Αφού τα γεμίσουμε τα τοποθετούμε σε ταψί, ενδιάμεσα βάζουμε τις πατάτες, προσθέτουμε την υπόλοιπη ψίχα από τις ντομάτες,  1  κούπα νερό και  3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για περίπου 35 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο  και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρουν χρώμα  τα γεμιστά μας. Σβήνουμε τον φούρνο, με κουτάλι της σούπας παίρνουμε ζουμί από το ταψί και περιχύνουμε  από πάνω τα γεμιστά μας κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Σάββατο: Σπαγγέτι με μανιτάρια και κολοκυθάκια

Υλικά:

  • Σπαγγέτι 1 πακέτο
  • Κολοκυθάκια 4 τεμ κομμένα λεπτές ροδέλες
  • Μανιτάρια πλευρώτους 500 γρ ψιλοκομμένα
  • Σκόρδο 1 σκελίδα πολτοποιημένη
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια 2 τεμ κομμένα ροδέλες μόνο το λευκό σημείο
  • Ελαιόλαδο για σοτάρισμα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Άνηθο 1 κουταλιά σούπας
  • Παρμεζάνα τριμμένη

Οδηγίες:

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε κατσαρόλα με νερό κι αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους. Σοτάρουμε για 5 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με τα κολοκυθάκια που κόψαμε σε λεπτές ροδέλες.Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την πάπρικα κι ανακατεύουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο ροδέλες, το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας. Μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε στο τηγάνι τα σπαγγέτι που βράσαμε και στραγγίξαμε. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη , πασπαλίζουμε με άνηθο, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα.

 

Κυριακή: Αρνί με λαχανικά

Υλικά:

  • Αρνί 1 κιλό ψαχνό από χεράκι
  • Μελιτζάνες 3 μεσαίες κομμένες καρέ
  • Πιπεριές 2 τεμ (κόκκινη, κίτρινη) κομμένες λωρίδες
  • Πατάτες 4 μεσαίες κομμένες καρέ
  • Ντοματοπολτός 3 κουταλιές σούπας
  • Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του καφέ
  • Αλάτι – πιπέρι- ρίγανη
  • Νερό 2 ποτήρια

Οδηγίες:

Προσέχουμε το κρέας να μην έχει καθόλου κόκαλα, το πλένουμε και το κόβουμε σε καρέ κομμάτια. Το βάζουμε στην λαμαρίνα του φούρνου ή σε ένα ταψί και προσθέτουμε τις μελιτζάνες κομμένες καρέ,τις πατάτες κομμένες καρέ,τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες, 2 κουταλιές ντοματοπολτό και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλάτι-πιπέρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά καλά ώστε να απλωθεί και ο ντοματοπολτός. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό,αραιώνουμε την τελευταία κουταλιά από τον ντοματοπολτό και περιχύνουμε τα υλικά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και από πάνω καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Αρχικά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 60 λεπτά σκεπασμένο και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 35-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να πάρει ένα ωραίο χρώμα (ανάλογα τον φούρνο μας). Είναι έτοιμο να το σερβίρουμε και να το απολαύσουμε.

 

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!

 

Συνταγές Chefoulis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.