Εβδομαδιαίο Μενού Μεγάλης Εβδομάδας

0

Αυτή την εβδομάδα θα σας δώσουμε περισσότερες ιδέες φαγητών και φυσικά νηστίσιμων. Επιλέξτε ένα κάθε μέρα και κάντε υπομονή  μέχρι τη Κυριακή του Πάσχα!

1)Γαρίδες φούρνου

Υλικά:

  • Γαρίδες μεσαίες 30-40 τεμ καθαρισμένες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
  • Πορτοκάλι 1 τεμ τον χυμό του και 2 φλούδες
  • Λεμόνι 1 τεμ μεσαίο
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
  • Μουστάρδα 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κάρυ 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Ούζο 2 σφηνάκια
  • Ρίγανη ή θυμάρι 1/2 κουταλάκι γλυκού

Οδηγίες:

Βγάζουμε με μια οδοντογλυφίδα προσεκτικά το εντεράκι από το εσωτερικό της κάθε γαρίδας, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Στύβουμε σε μπολ το πορτοκάλι και βγάζουμε με το μαχαίρι δύο λεπτές φέτες. Στύβουμε και το λεμόνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο,την μουστάρδα,το κάρυ,το ούζο,αλάτι,πιπέρι, την πάπρικα,τη ρίγανη ή το θυμάρι και τα ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τις γαρίδες σε ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με το μείγμα και βάζουμε ενδιάμεσα από τις γαρίδες τις φλούδες πορτοκαλιού.Καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά, ενώ αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να ψηθούν χωρίς την λαδόκολλα (ανάλογα τον φούρνο μας). Αφού ψηθούν αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού κι είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.

2)Χταπόδι λεμονάτο

Υλικά:

  • Χταπόδι 1 1/2 φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ μεγάλο κομμένο σε μισές ροδέλες
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα λεμονιού από 1 τεμ
  • Λεμόνι 1 1/2 τεμ τον χυμό τους
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Λευκό κρασί 1 ποτήρι κρασιού
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα βαθιά να βράσει σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό για περίπου 10 λεπτά. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει ελαφρώς. Αν θέλουμε κρατάμε ένα ποτήρι του νερού από το ζουμί που δημιουργήθηκε στην κατσαρόλα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια. Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο ελαφρώς και προσθέτουμε τα κομμάτια χταποδιού. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε νερό τόσο όσο ίσα να σκεπαστεί το χταπόδι (εδώ μπορούμε να προσθέσουμε το ζουμί που κρατήσαμε προηγουμένως) και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει. Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.

3)Σουπιές κρασάτες με πατάτες

Υλικά:

  • Σουπιές 1 κιλό
  • Νερό από αυτό που βράζουμε τις σουπιές
  • Ελαιόλαδο 100 ml
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ κομμένα σε φέτες
  • Πατάτες 5 τεμ κομμένες κυδωνάτες
  • Φύλλα δάφνης 2
  • Κόκκινο κρασί 100 ml
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Ντομάτες 4 ψιλοκομμένες
  • Ντοματοπολτό 1 κουταλιά σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Κανέλα 1 πρέζα
  • Ζάχαρη 1 πρέζα

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τις σουπιές,τις βράζουμε για 5 λεπτά σε λίγο αλατισμένο νερό μαζί με ένα φύλλο δάφνης και τις κόβουμε σε κομμάτια μικρότερα. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πατάτες για 5 λεπτά και προσθέτουμε τις σουπιές. Τα σοτάρουμε όλα μαζί , σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε όσο νερό χρειαστεί από αυτό που χρησιμοποιήσαμε για να βράσουμε τις σουπιές κι αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές κι οι πατάτες. Είναι έτοιμο να το σερβίρουμε και να το απολαύσουμε.

Μη  ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

4)Πλιγούρι με μύδια

Υλικά:

  • Μύδια με κέλυφος 20 τεμ
  • Πλιγούρι χοντρό 1 ποτήρι
  • Κρεμμύδι ξερό 1 ψιλοκομμένο
  • Νερό 1 ποτήρι
  • Ντομάτες 3 μεγάλες ψιλοκομμένες
  • Ελαιόλαδο 7 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Κανέλα 1/2 κουταλάκι γλυκού κοφτό
  • Μαϊντανός προαιρετικά

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τις τριχούλες από τα μύδια, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.Πλένουμε το πλιγούρι και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί ,προσθέτουμε το πλιγούρι και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι,πιπέρι, λίγο κανέλα, προσθέτουμε το νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα μύδια και τα ψήνουμε μέχρι να τραβήξουν όλα τα υγρά. Σκεπάζουμε με πετσέτα την κατσαρόλα και σερβίρουμε ζεστό πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

5)Παστίτσιο λαχανικών

Υλικά:

  • Μακαρόνια για παστίτσιο 300 γρ
  • Αγκινάρες φρέσκιες 6-7 τεμ ή κατεψυγμένες κομμένες στη μέση
  • Καρότο 1 τεμ κομμένο ροδέλες
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ κομμένη ροδέλες
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 2 τεμ ψιλοκομμένα
  • Αρακάς 200 γρ
  • Μανιτάρια λευκά στρογγυλά 100 γρ κομμένα ροδέλες
  • Ντοματάκια ψιλοκομμένα 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Μαϊντανός – άνηθος από 1/2 ματσάκι
  • Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Πάπρικα γλυκιά & καυτερή από 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι μαύρο
  • Κρασί λευκό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Φρυγανιά τριμμένη 3 κουταλιές της σούπας
  • Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
Για την κρέμα
  • Ελαιόλαδο 5 κουταλιές της σούπας
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές της σούπας
  • Νερό χλιαρό 1 κούπα του τσαγιού
  • Κύμινο 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες, τις βάζουμε σε μπολ με αλεύρι, λεμόνι και νερό για να μη μας μαυρίσουν ενώ οι κατεψυγμένες είναι έτοιμες. Κρατάμε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο το βάζουμε σε  ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα πιπέρια ,τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια,το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά,τις αγκινάρες κομμένες στη μέση και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε τον αρακά, ανακατεύουμε,προσθέτουμε τα μανιτάρια,σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τα ντοματάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά,αλατίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά, ενώ προσθέτουμε και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό. Σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Στο διάστημα αυτό βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Αλείφουμε με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο που κρατήσαμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με την φρυγανιά κι απλώνουμε τα μακαρόνια. Πάνω από τα μακαρόνια απλώνουμε το μείγμα λαχανικών και τέλος σκεπάζουμε με την κρέμα μας. Πασπαλίζουμε πάλι με φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου  15-20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας) μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψουμε κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο.

 Για την κρέμα : Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε το αλάτι,το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα το αλεύρι. Προσθέτουμε  λίγο λίγο το χλιαρό νερό, κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μη μας σβολιάσει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το κύμινο. Ανακατεύουμε και με σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα πάνω στα λαχανικά.

6)Ταλιατέλες με θαλασσινά

Υλικά:

  • Φρέσκα θαλασσινά,γιαλιστερές,κυδώνια κτλ 1200 γρ
  • Ταλιατέλες 1 πακέτο
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Σκόρδο 3-4 σκελίδες
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ
  • Λευκό κρασί 150 ml
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά- καυτερή από 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Ντομάτες 2 τεμ χοντροκομμένες ή ντοματίνια
  • Μαϊντανός 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος
  • Νερό 1 ποτήρι του νερού

Οδηγίες:

Τρίβουμε τα θαλασσινά κάτω από τρεχούμενο νερό με βούρτσα. Σε κατσαρόλα μεγάλη βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε τα θαλασσινά, τα αχνίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.Βγάζουμε τα θαλασσινά με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι κι όσα δεν έχουν ανοίξει τα πετάμε, το νερό το στραγγίζουμε και το κρατάμε. Αφού κρυώσουν λίγο αφαιρούμε με ένα μαχαίρι τη ψίχα και κρατάμε με κέλυφος τόσα  όσα θέλουμε για να διακοσμήσουμε τα πιάτα.Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Βάζουμε μια κατσαρόλα ρηχή στη φωτιά με το ελαιόλαδο να ζεσταθεί,προσθέτουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο, πιπέρι , πάπρικες και σοτάρουμε καλά. Προσθέτουμε τα θαλασσινά,τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.Προσθέτουμε  το στραγγισμένο νερό που αχνίσαμε τα θαλασσινά και τα αφήνουμε να βράσουν για  5 -7 λεπτά. Αλατίζουμε, βάζουμε και την ντομάτα χοντροκομμένη (ή ντοματίνια) , πιπέρι και τον μαϊντανό στο τέλος. Αποσύρουμε από τη φωτιά κουνώντας την κατσαρόλα για να ανακατευτούν. Παράλληλα έχουμε βάλει τις ταλιατέλες να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Αφού βράσουν τις στραγγίζουμε,τις ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα μαζί με  ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο (ή μαργαρίνη), προσθέτουμε τα θαλασσινά μας,ανακατεύουμε κι είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

7) Γαριδοσαλάτα
Υλικά:
  • Γαρίδες 1 κιλό μικρές καθαρισμένες
  • Ξύδι 2 κουταλιές της σούπας για το βράσιμο
  • Πατάτες 4 τεμ βρασμένες
  • Αγγουράκια τουρσί 2-3 τεμ κομμένα ροδέλες
  • Λάχανο μέτριο 1/4 από το λάχανο τριμμένο
  • Κάπαρη 2- 3 κουταλιές της σούπας
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1/2 τεμ κομμένη ροδέλες
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
  • Αλάτι -πιπέρι- πάπρικα
  • Λεμόνι 1 κουταλιά της σούπας από τον χυμό του
  • Μουστάρδα 1 1/2 κουτάλι της σούπας
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα

Οδηγίες:

Πλένουμε  τις γαρίδες ,τις βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό, το ξύδι κι αλάτι για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.Βράζουμε τις πατάτες,τις στραγγίζουμε ,τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε στη σαλατιέρα το λάχανο τριμμένο, τα αγγουράκια και την πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες και την κάπαρη. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τέλος προσθέτουμε τις γαρίδες. Βάζουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο,την μουστάρδα,τον χυμό λεμονιού,αλάτι,πιπέρι,πάπρικα , τα δουλεύουμε μαζί και περιχύνουμε την σαλάτα.Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και την απολαμβάνουμε.

8)Σπανακόπιτα νηστίσιμη

Υλικά:

  • Σπανάκι φρέσκο 400 γρ
  • Πράσα 4 τεμ
  • Μανιτάρια στρογγυλά 4 τεμ
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 4 τεμ
  • Άνηθο 1/2 ματσάκι
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι
  • Μαραθόσπορος 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ρύζι 5 κουταλιές της σούπας
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Αλάτι -πιπέρι- πάπρικα
  • Ντοματοχυμός 3 κουταλιές της σούπας
  • Χειροποίητο φύλλο για πίτες 4 τεμ ή 6 τεμ του εμπορίου

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε  και πλένουμε το  σπανάκι πολύ καλά και το κόβουμε στη μέση. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες , τα πλένουμε σε άφθονο νερό,τα βάζουμε με λίγο νερό σε βαθύ τηγάνι να πάρουν μια βράση και τα σουρώνουμε. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια,τα πλένουμε και τα κόβουμε μικρές ροδέλες.Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας.Βάζουμε σε κατσαρόλα ή τηγάνι βαθύ το ελαιόλαδο να κάψει,σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια , βάζουμε το πιπέρι και την πάπρικα και μετά το σπανάκι,τα πράσα,τα μανιτάρια, κι τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το ρύζι,το χυμό ντομάτας, τα μυρωδικά,τον μαραθόσπορο , αλατίζουμε , βάζουμε και λίγο νεράκι , χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσουν. Αλείφουμε ένα ταψί  με ελαιόλαδο, απλώνουμε 2 φύλλα χειροποίητα κάτω αλείφοντας με λάδι ενδιάμεσα ή 3 φύλλα του εμπορίου. Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα το μείγμα. Σκεπάζουμε την πίτα  με 2 φύλλα χειροποίητα ή 3 του εμπορίου πάλι λαδώνοντας ενδιάμεσα.Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί κι αλείφουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της πίτας. Ραντίζουμε με λίγο νεράκι, χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια  και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 40-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο μας). Βγάζουμε την πίτα, αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί , κόβουμε καλύτερα τα χαραγμένα κομμάτια κι είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.

9)Σελινόριζα με πράσα

Υλικά:

  • Σελινόριζα 500 γρ κομμένη καρέ
  • Πράσα 1 κιλό κομμένα
  • Καρότα 2 τεμ κομμένα
  • Ρύζι Καρολίνα 1 1/2 φλιτζάνι του καφέ
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Κύβος λαχανικών 1 τεμ
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
  • Νερό όσο χρειαστεί (1 ποτήρι περίπου)

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε λοξά σε κομμάτια και τα πλένουμε καλά. Καθαρίζουμε την σελινόριζα  σαν πατάτα, την πλένουμε και την κόβουμε σε κομματάκια. Στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο νεράκι, τα πράσα, το ελαιόλαδο, τη σελινόριζα, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, αλάτι-πιπέρι, αφήνουμε να αχνιστούν καλά, να αλλάξει λίγο το χρώμα τους και προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών,το ρύζι,νεράκι ίσα να σκεπάζει το φαγητό και αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.Σερβίρουμε με λεμονάκι.

10)Γεμιστά

Υλικά:

  • Ντομάτες 10 τεμ μεγάλες
  • Πιπεριές 3 τεμ
  • Ρύζι γλασέ 1 ποτήρι νερού (πλυμμένο, στραγγισμένο)
  • Ελαιόλαδο 1 ποτήρι νερού + 1/4 στο τέλος
  • Κρεμμύδια 4 μεγάλα τριμμένα
  • Σκόρδα 4 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
  • Δυόσμος ξερός 1 κουταλιά σούπας
  • Ζάχαρη 1 πρέζα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πατάτες 3 κομμένες κυδωνάτες προαιρετικά
  • Φρυγανιά για πασπάλισμα

Οδηγίες:

Πλένουμε τις ντομάτες, αδειάζουμε το εσωτερικό τους προσεκτικά και το βάζουμε στο μπλέντερ αλλά στραγγισμένο από τα πολλά υγρά μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα πολτοποιούμε λίγο. Πλένουμε τις πιπεριές και τις καθαρίζουμε από τα σπόρια. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το μείγμα του μπλέντερ μαζί με όλα τα υλικά μας εκτός από την φρυγανιά,τα ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.  Τις στρώνουμε στο ταψί, βάζουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες, αλατίζουμε, προσθέτουμε το 1/4 ελαιόλαδο από πάνω και τέλος πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω- κάτω για 60 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας) και μετά άλλα 30 λεπτά στον αέρα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.

 

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.