Γιορτή του πατέρα: Γιορτάζοντας τη σχέση πατέρα-παιδιού

0

Ενώ για τη μητέρα έχουν γραφτεί χιλιάδες στίχοι, διηγήματα, τρυφερά ποιήματα, οι μπαμπάδες ίσως νιώθουν αρκετά  αδικημένοι.

Η  γιορτή του πατέρα είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τους μπαμπάδες όλου του κόσμου. Έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας, δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Η γιορτή αφορά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο. Είναι η γιορτή μιας σχέσης, μπαμπά-παιδιού, που ίσως τελικά έχει υποτιμηθεί από την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Erikson, η αγάπη του πατέρα διαφέρει από αυτήν της μητέρας «ποιοτικά». Δηλαδή, οι πατεράδες «αγαπούν πιο επικίνδυνα». Κάποιες έρευνες σχετικές με την ανάπτυξη του παιδιού μας πληροφορούν ότι αυτό που τα παιδιά κερδίζουν από τη παρουσία του πατέρα είναι κάτι περισσότερο από μια «βοηθητική μητέρα». Ο πατέρας δημιουργεί με το παιδί )του μια σχέση τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη με τη μητέρα.

Οι μπαμπάδες είναι διαφορετικοί ως γονείς

Η επικοινωνία και διάδραση των μπαμπάδων με τα παιδιά τους είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Παίζουν διαφορετικά, ακουμπάνε τα παιδιά τους διαφορετικά (πιο έντονα, πιο «απόλυτα και σίγουρα», γαργαλούν περισσότερο, «παλεύουν» με τα παιδιά, τα πετούν στον αέρα (την στιγμή που οι μαμάδες φωνάζουν «όχι τόσο ψηλά!»). Η σωματική αυτή επικοινωνία με ένα μαγικό τρόπο μπορεί να «ξεκλειδώσει» οποιαδήποτε ψυχοκινητική συστολή και να συνδέσει το σώμα με το μυαλό, τη ψυχή με το σώμα.

Οι μπαμπάδες χτίζουν εμπιστοσύνη

Είναι αυτοί που συνήθως προτρέπουν τα παιδιά τους να «παίξουν» με τα όρια τους, να σκαρφαλώσουν ένα επικίνδυνο τοίχο, να πηδήξουν ψηλά, όλο και πιο ψηλά, να τρέξουν και να χοροπηδήσουν και έστω για μια στιγμή να νιώσουν ελεύθερα από κάθε μορφή φόβου και συστολής.

Παρατηρώντας κάποιους γονείς με τα νεογέννητα παιδιά τους, οι Michael Yogman και Τ. Berry Brazelton διαπίστωσαν ότι οι πατέρες μιλούσαν λιγότερο αλλά άγγιζαν τα παιδιά τους περισσότερο. Οι πράξεις ενός μπαμπά λοιπόν, όσο κι αν απέχουν καμιά φορά από τις παιδαγωγικές  θεωρίες, εντούτοις μπορούν να φτάσουν και να ακουμπήσουν τη «ψυχή» ενός παιδιού.

Για τους μπαμπάδες που «ζουν» μέσα μας

Την γιορτή αυτή λοιπόν έχουν το  «δικαίωμα» να γιορτάζουν τα παιδιά που έχουν πατέρα, αλλά και αυτά που έχουν χάσει τον πατέρα τους και προσπαθούν  να τον κρατήσουν ζωντανό μέσα τους. Όλοι έχουμε πατέρα, ακόμα κι αν δε ζει. Την ημέρα αυτή δίνεται η ευκαιρία σε ένα παιδί, είτε έχει πάτερα εν ζωή είτε όχι, να προσπαθήσει να θυμηθεί εκείνες τις φορές που κοιτάζονταν με το πατέρα του στα μάτια, εκείνες που μιλούσαν, που κάνανε χαζά αστεία, παιδικά, που παίζανε μπάλα, που τσακωνόντουσαν λες και ήταν συνομήλικοι. Ίσως πάλι την ημέρα αυτή να δοθεί η ευκαιρία να ζητήσει όλες τις συγνώμες που δε πρόλαβε, να του πει πόσο πολύ τον θαυμάζει και πόσο ευγνώμων είναι για όλα αυτά τα ψυχικά και συναισθηματικά εφόδια που του χάρισε. Χωρίς ντροπές και αντρικές συστολές η ημέρα αυτή πρέπει να αποκτήσει ένα ρόλο απελευθέρωσης της έκφρασης αγάπης.

Φαίδων Χατζής,Ψυχολόγος –Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης στο Πένθος-Μέριμνα


Λίγα λόγια για το έργο της Μέριμνας

Η Μέριμνα  είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό τη φροντίδα παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο οικείου τους προσώπου.

Η Μέριμνα υλοποιεί τους στόχους της μέσω των ακόλουθων προγραμμάτων της:

Συμβουλευτικό Κέντρο

Το  Συμβουλευτικό Κέντρο στελεχώνεται από ειδικευμένους ψυχολόγους που παρέχουν ψυχολογική στήριξη:

●σε παιδιά και εφήβους που έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο

●σε παιδιά και εφήβους που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια όπου δικός τους άνθρωπος είναι σοβαρά άρρωστος

●στους γονείς ή συγγενείς του παιδιού ή του εφήβου

●στη σχολική κοινότητα για την ομαλή ένταξη του παιδιού που θρηνεί στην τάξη

Ανακουφιστική Φροντίδα στο Σπίτι για το σοβαρά άρρωστο παιδί

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα λειτουργεί Υπηρεσία η οποία παρέχει «ανακουφιστική φροντίδα» σε οικογένειες σοβαρά άρρωστων παιδιών που επιθυμούν να ζήσουν το τελικό στάδιο της αρρώστιας τους στον οικείο χώρο του σπιτιού τους.

Η Υπηρεσία, που στελεχώνεται από παιδιάτρους, νοσηλευτές, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, προσφέρει:

●ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα για την ανακούφιση του παιδιού από τα συμπτώματα της ασθένειας

●ψυχολογική και κοινωνική στήριξη του παιδιού και της οικογένειας στο τελικό στάδιο

●διασύνδεση με το σχολείο και στήριξη των συμμαθητών

●στήριξη των μελών της οικογένειας στη διάρκεια του πένθους τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.