Κουραμπιέδες όνειρο

0

Οι κουραμπιέδες είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη.

Υλικά για τους κουραμπιέδες

  • 500 γρ. lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα. χοντροκομμένα
  • 4 βανίλιες
  • 1 1/2 κούπα άχνη κοσκινισμένη
  • 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
  • 1 κ.γ γεμάτο σόδα
  • 1 1/2 με 2 κιλά μαλακό αλεύρι

Διαβάστε επίσης: Νόστιμα Χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε με το χέρι το βούτυρο να μαλακώσει. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι, ανακατεύοντας με σύρμα να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα, διαλυμένη σε λίγο νερό, το ούζο, ή το τσίπουρο, τη ζάχαρη, και το αλεύρι όσο πάρει να γίνει μαλακή η ζύμη. Στο τέλος ανακατεύουμε τα αμύγδαλα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, πλάθουμε τους κουραμπιέδες και του αραδιάζουμε στο ταψί σε απόσταση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στο 2ο ράφι το πολύ 20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με άφθονη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

Tips για να φτιάξετε κουραμπιέδες όνειρο:

  • Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες.
  • Το γευστικό αποτέλεσμα και η υφή στους κουραμπιέδες εξαρτάται κατά πολύ και από το είδος του βουτύρου που θα χρησιμοποιήσετε.
  • Μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι στη ζύμη σας αν δεν την αφήσετε να “ξεκουραστεί” 10 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά αν η ζύμη είναι ακόμα λιπαρή, συμπληρώνετε λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνετε.
  • Πάντα πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν.
  • Πασπαλίζετε  τους κουραμπιέδες με ζάχαρη άχνη αφού κρυώσουν πολύ καλά.

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!