Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ –Φιλέτα σολομού στο αλουμινόχαρτο

  • Σολομός 4 φιλέτα
  • Κρεμμύδια 2 ψιλοκομμένα
  • Ντομάτες 2 ψιλοκομμένες
  • Βούτυρο 50 γρ
  • Κρασί λευκό 150 γρ
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Αλείφετε τα 4 αλουμινόχαρτα με βούτυρο, βάζετε τα ψάρια, αλατοπιπερώνετε και βάζετε σε κάθε ψάρι κρεμμύδι, ντομάτα και λίγο βούτυρο. Περιχύνετε το κάθε ψάρι με 2 κουταλιές κρασί και κλείνετε τα αλουμινόχαρτα καλά. Ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 250 βαθμούς για 10 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως ζεστά.

ΤΡΙΤΗ – Κοτόπουλου φούρνου με πορτοκάλι

Υλικά

  • Κοτόπουλο 1 κομμένο σε μερίδες
  • Πορτοκάλι 1 τεμ χυμό και ξύσμα
  • Πορτοκάλι 1 τεμ κομμένο στα 4
  • Λεμόνι 1 τεμ χυμό και ξύσμα
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ολόκληρες
  • Κρεμμύδια 5 ολόκληρα καθαρισμένα
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι-ρίγανη-πάπρικα
  • Νερό 1/2 ποτήρι

Οδηγίες

Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο και το πλένουμε πολύ καλά,το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε ταψί. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα,τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα,το ελαιόλαδο,το νερό,αλάτι,πιπέρι,ρίγανη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Περιχύνουμε το κοτόπουλο,προσθέτουμε ολόκληρα τα σκόρδα και τα κρεμμύδια καθαρισμένα. Ενδιάμεσα στο κοτόπουλο βάζουμε τις φέτες από το δεύτερο πορτοκάλι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 -40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί ομοιόμορφα (ανάλογα με τον φούρνο μας).
 

ΤΕΤΑΡΤΗ- Ρεβύθια με κύμινο και πορτοκάλι

Υλικά

  • Ρεβύθια 5οο γρ
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ ψιλοκομμένα
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Πορτοκάλι 1 τεμ τον χυμό του
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτάλι της σούπας
  • Νερό για βράσιμο

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα ρεβύθια, τα πλένουμε και τα βάζουμε από το βράδυ σε νερό να μουσκέψουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να πάρουν 2 -3 βράσεις και ρίχνουμε το πρώτο νερό. Στην συνέχεια τα ξαναβάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά. Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το αλάτι, το πιπέρι, την γλυκιά πάπρικα, το κύμινο, την δάφνη, τα σοτάρουμε για 2 -3 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι. Διαλύουμε το αλεύρι σε ένα μπολ με ελάχιστο ζουμί από τα ρεβύθια και το προσθέτουμε στην ρηχή κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Στην συνέχεια αδειάζουμε την ρηχή κατσαρόλα στην κατσαρόλα που βράζουν τα ρεβύθια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά μέχρι να χυλώσουν. Σβήνουμε την φωτιά και σερβίρουμε (αφαιρούμε το φύλλο δάφνης κατά το σερβίρισμα).

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Κροκέτες ψαριού

Υλικά

  • Λευκό ψάρι 3 φλιτζάνια τσαγιού (μαγειρεμένο χωρίς κόκκαλα)
  • Μαϊντανός 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια 3 ψιλοκομμένα
  • Φρυγανιά τριμμένη 1 φλιτζάνι τσαγιού
  • Αυγά 2 τεμ χτυπημένα
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
  • Σκόρδο 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Οδηγίες

Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο ψαράκι που επιλέξαμε και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια ,τον μαϊντανό,το σκορδάκι,την φρυγανιά,τα αυγά χτυπημένα και στο τέλος το αλεύρι (τόσο όσο να γίνει ένα ελαφρώς πηχτό μείγμα). Το βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά. Πλάθουμε το μείγμα μας σε στρογγυλά ή στενόμακρα σχήματα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι και μόλις κάψει ξεκινάμε να τηγανίζουμε τις κροκέτες. Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά για να μην μας αρπάξουν.Μόλις ροδίσουν καλά είναι έτοιμες , τις βγάζουμε προσεκτικά, τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το περιττό λάδι και τις απολαμβάνουμε.
 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Τουρλού λαχανικών

Υλικά

  • Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Πατάτες 2 τεμ
  • Πιπεριές κόκκινες 2 τεμ
  • Μελιτζάνες 3 τεμ
  • Κολοκυθάκια 5 τεμ
  • Ντομάτες σφικτές 3 τεμ
  • Κρασί κόκκινο 4 κουταλιές σούπας
  • Ξύδι 2 κουταλιές σούπας
  • Βασιλικός 1 κουτάλι της σούπας φρέσκος ή ξερός
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Νερό για το βράσιμο

Οδηγίες

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε σε μπολ με νερό και αλάτι. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια,πλένουμε τις πιπεριές τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, αλάτι,πιπέρι και τα σοτάρουμε περίπου για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το θυμάρι και την ρίγανη. Αν χρειάζεται βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και σοτάρουμε τις πατάτες και τις πιπεριές. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα να τις σοτάρουμε. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, χαμηλώνουμε την φωτιά και τις αφήνουμε να λιώσουν. Ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι το κρασί με το ξύδι και σβήνουμε τα λαχανικά μας. Ανακατεύουμε με σπάτουλα προσεκτικά,προσθέτουμε νερό ίσα να τα σκεπάζει και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Στο τέλος θέλουμε να μείνουν με το λαδάκι και με ζουμάκι γι ΄αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε άλλο λίγο νεράκι κατά την διάρκεια του ψησίματος. Κλείνουμε τη φωτιά,προσθέτουμε τον βασιλικό και σερβίρουμε.

* Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε πάνω σε κάθε πιάτο φέτα τριμμένη.

ΣΑΒΒΑΤΟ- Σπαγγέτι με ελαιόλαδο σκορδάτο

Υλικά

  • Σπαγγέτι 1 πακέτο
  • Κολοκυθάκια 2 τεμ κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Ντοματίνια 10 τεμ κομμένα στην μέση
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα – κάρυ
  • Ελαιόλαδο 1/2/ φλιτζάνι τσαγιού
  • Νερό 5 κουταλιές σούπας
  • Κορν φλαουρ 1 κουταλιά κοφτή
  • Θυμάρι 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Παρμεζάνα τριμμένη προαιρετικά

Οδηγίες

Βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους. Σε ένα ρηχό σκεύος ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με τις λεπτές φέτες των κολοκυθιών, ίσα να μαλακώσουν. Αλατίζουμε, βάζουμε πιπέρι, λίγη πάπρικα και λίγο κάρυ κι ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ μικρό βάζουμε τις 5 κουταλιές από το ζεστό νερό που βράζουν τα σπαγγέτι, προσθέτουμε το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια, κουνάμε την κατσαρόλα χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά κι αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά. Τότε προσθέτουμε τα ντοματίνια ίσα να μαλακώσουν. Στο διάστημα αυτό τα σπαγγέτι είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά μας κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με παρμεζάνα κι απολαμβάνουμε.
 

ΚΥΡΙΑΚΗ- Κρέας στη λαδόκολλα με κεφαλογραβιέρα

Υλικά

  • Μοσχάρι σπάλα 2 1/2 κιλό
  • Κεφαλογραβιέρα 1/2 κιλό (ή κεφαλοτύρι)
  • Σκόρδο 2-3 σκελίδες
  • Πατάτες 1 κιλό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει. Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας σε μεγάλο μπολ, κόβουμε το τυρί και τις πατάτες σε κύβους, αλατοπιπερώνουμε το κρέας, ρίχνουμε και την ρίγανη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Παίρνουμε την λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) και βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα. Τοποθετούμε την λαδόκολλα σε ένα ταψί και την δένουμε με έναν σπάγκο σαν πουγκί, προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί μας για να μην καεί το ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 1/2 ώρες.

 

 


Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: http://www.chefoulis.gr