Μενού Εβδομάδας

0

Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ – Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά

  • Χταπόδι 1 μεγάλο
  • Κρεμμύδια 2 μεγάλα
  • Ντομάτες 6 ψιλοκομμένες στο μπλέντερ
  • Φύλλα δάφνης 3
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπαχάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Μακαρονάκι κοφτό 1 πακέτο

Οδηγίες

Βράζουμε το χταπόδι για 1 ώρα να βράσει καλά . Το κόβουμε μόλις κρυώσει σε μεγάλα κομμάτια . Στην κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο , ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ελαφρά . Ρίχνουμε το χταπόδι , την ντομάτα και όλα τα μυρωδικά . Προσθέτουμε 1 μεγάλο ποτήρι με νερό και το βάζουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου . Όταν περάσουν τα 20 λεπτά βάζουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να βράσουν τα μακαρόνια . Μόλις ξεκινήσει το νερό να βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για όσο χρόνο απαιτείται.

ΤΡΙΤΗ – Κοτόπουλο με μπεσαμέλ

Υλικά

  • Κοτόπουλο 2 φιλέτα στήθος κομμένα λωρίδες
  • Πατάτες 3 κομμένες στρογγυλές
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Μανιτάρια 400 γρ κομμένα
  • Πιπεριές κέρατο 2 τεμ ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανός 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
Για την μπεσαμέλ
  • Γάλα 500 ml
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές σούπας
  • Φέτα 200 γρ θρίμματα
  • Κασέρι 100 γρ τριμμένο
  • Αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο
  • Βούτυρο λίγο

Οδηγίες

Πλένουμε και κόβουμε σε λωρίδες το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε λίγο το κοτόπουλο από τις δυο πλευρές. Το αφαιρούμε και σοτάρουμε στο ίδιο λάδι τις πατάτες ίσα να μαλακώσουν λίγο. Τις αφαιρούμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Προς το τέλος λίγο πριν τα κατεβάσουμε από την φωτιά βάζουμε και τον μαϊντανό. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνοντας το γάλα. Όπως θα έχει αρχίσει να γίνεται ζεστό προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Μόλις αρχίσει ελαφρώς να πήζει προσθέτουμε τα τυριά, αλάτι , πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, στρώνουμε στον πάτο του πυρέξ πρώτα τις πατάτες , από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο, από πάνω το μείγμα κρεμμύδι-πιπεριά-μανιτάρια και τέλος καλύπτουμε με την μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας), μέχρι να ροδίσει κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
 

ΤΕΤΑΡΤΗ- Ρεβύθια φούρνου

Υλικά

  • Ρεβύθια 300 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
  • Δεντρολίβανο 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
  • Κόλιανδρο 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά
  • Κύμινο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Λεμόνι 1 τεμ τον χυμό του
  • Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό

Οδηγίες

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό μαζί με την σόδα μαγειρικής να μουσκέψουν. Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν 2 βράσεις και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα σε χλιαρό νερό ίσα να τα σκεπάζει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό). Αφού μαλακώσουν τα μεταφέρουμε σε ταψί ή πυρέξ μαζί με 1 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράσανε (το υπόλοιπο νερό το κρατάμε ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στην διάρκεια του ψησίματος αργότερα).Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει προσθέτουμε το πιπέρι,την πάπρικα, το κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα, το κύμινο,το δεντρολίβανο,το κόλιανδρο (προαιρερικά), το αλάτι και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12-15 λεπτά και περιχύνουμε τα ρεβύθια στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό από αυτό που κρατήσαμε γιατί θέλουμε το φαγητό μας να παραμείνει ζουμερό. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν ελάχιστα κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Μανιτάρια ογκρατέν με πατάτες

Υλικά

  • Μανιτάρια λευκά στρογγυλά 400 γρ
  • Πατάτες 1 κιλό
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ
  • Πράσα 2 τεμ μόνο το λευκό μέρος
  • Αυγά 2 τεμ
  • Κρέμα γάλακτος 200 ml
  • Γάλα 1 κούπα τσαγιού
  • Κεφαλογραβιέρα 300 γρ τριμμένη
  • Παρμεζάνα 200 γρ τριμμένη
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Πάπρικα 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαργαρίνη 4 κουταλιές της σούπας
  • Ελαιόλαδο 6 κουταλιές της σούπας
  • Δυόσμος ξερός 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Σκόρδο 1 σκελίδα

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε να στραγγίξουν. Βάζουμε σε τηγάνι την μισή μαργαρίνη και 3 κουταλιές ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε τις πατάτες, τις τηγανίζουμε ίσα να μαλακώσουν και σκεπάζουμε με καπάκι για να μη μας κάνουν κρούστα (βγάζουμε το καπάκι μόνο για να τις ανακατεύουμε). Βγάζουμε από το τηγάνι τις πατάτες και τις βάζουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τα πράσα κρατάμε το λευκό μέρος και κόβουμε σε ροδέλες. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με καυτό νερό να τα ζεματίσουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο στο τηγάνι που τηγανίσαμε τις πατάτες, αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε το πιπέρι,την πάπρικα,το κρεμμύδι,το σκόρδο,τα πράσα και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κι αλάτι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 10 – 12 λεπτά. Τοποθετούμε τα υλικά μας σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με δυόσμο. Αλατίζουμε τις πατάτες και τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και δυόσμο. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με ελαιόλαδο και στρώνουμε εναλλάξ πατάτες και μείγμα μανιταριών. Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά ενδιάμεσα ενώ στο τέλος καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τυριά. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ , προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και περιχύνουμε το φαγητό μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο μας για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο κι είναι έτοιμο να το σερβίρουμε ζεστό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Μπριάμ

Υλικά

  • Πατάτες 3 κομμένες σε ροδέλες
  • Κολοκύθια 4 κομμένα σε ροδέλες
  • Μελιτζάνες 2 κομμένες σε ροδέλες
  • Πράσινες πιπεριές 2 κομμένες σε λωρίδες
  • Ντομάτες 4 ξεφλουδισμένες
  • Κρεμμύδια 2 μεγάλα (ψιλοκομμένα)
  • Μαϊντανό 1 ματσάκι (ψιλοκομμένο)
  • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Αφού πλύνουμε και κόψουμε όλα τα λαχανικά τα βάζουμε σε μια λεκάνη.Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι ,τα ρίχνουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε τον μαϊντάνο , τα κρεμμύδια και τις ντομάτες τριμμένες. Ρίχνουμε λίγο νερό και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα λαχανικά με το λάδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα, Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό αν χρειαστεί. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο….

ΣΑΒΒΑΤΟ- Ομελέτα λαχανικών

Υλικά

  • Αυγά 6 τεμ
  • Πατάτες 2 τεμ τριμμένες
  • Αρακάς 100 γρ
  • Φασολάκια φρέσκα 100 γρ ή κατεψυγμένα
  • Κολοκυθάκι 1 τεμ τριμμένο
  • Ντομάτα φρέσκια 1 τεμ ψιλοκομμένη
  • Πιπεριά πράσινη 1 τεμ ή κόκκινη ή κίτρινη κομμένη ροδέλες
  • Κρεμμύδια 1 1/2 τεμ κομμένα ροδέλες
  • Τυριά διάφορα 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένα (κεφαλογραβιέρα,καπνιστό,φέτα)
  • Γάλα 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές της σούπας
  • Κρέμα γάλακτος 3 κουταλιές της σούπας
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Δυόσμος – μαϊντανός 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού

Οδηγίες

Βράζουμε τον αρακά και τα φασολάκια σε κατσαρόλα με νερό κι αφού μαλακώσουν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε ροδέλες ,καθαρίζουμε τις πατάτες και το κολοκυθάκι και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε την ντομάτα,και κόβουμε την πιπεριά σε ροδέλες. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά μαζί με το πιπέρι και την πάπρικα, προσθέτουμε τον αρακά, τα φασολάκια, τις τριμμένες πατάτες και το κολοκυθάκι, συνεχίζουμε να τα σοτάρουμε και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και το αλάτι. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο από τα τριμμένα τυριά εκτός από την φέτα. Σε μπολ μεγάλο βάζουμε το γάλα,προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος , σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί με το σύρμα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τα τριμένα τυριά εκτός από την φέτα, λίγο αλάτι και πιπέρι και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ταψί στρογγυλό, ρίχνουμε το μείγμα με τα λαχανικά και επάνω τους το μείγμα με τα αυγά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά, μόλις πάρει χρώμα βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα. Ξαναψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η φέτα. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα

Υλικά

  • Κιμάς μοσχαρίσιος λάπα 500 γρ
  • Ψωμί ψίχα 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 τεμ
  • Δυόσμος 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος
  • Μαϊντανός 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος
  • Πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κάρυ 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Ούζο 2 κουταλιές της σούπας
Για την σάλτσα
  • Ντομάτες 4 τεμ φρέσκιες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κον κασέ
  • Ντοματοπολτός 2 κουταλιές της σούπας
  • Ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Λεμόνι 1 τεμ τον χυμό του
  • Νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού

Οδηγίες

Για την σάλτσα : Σε κατσαρόλα , βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σοτάρουμε, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πολτό, αλάτι -πιπέρι, σοτάρουμε για 5 -7 λεπτά, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά περίπου για 15 λεπτά.

Σε μεγάλο μπολ  μεγάλο βάζουμε τον κιμά , το μουλιασμένο σε νερό ψωμί και καλά στραγγισμένο με τα χέρια μας , το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο ψιλοκομμένα , αλάτι – πιπέρι, την πάπρικα, το κάρυ, το κύμινο, το ούζο και τα ζυμώνουμε καλά να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Τα πλάθουμε κεφτεδάκια. Σε τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια . Αφού τελειώσουμε τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με την σάλτσα, τα βράζουμε για 7  λεπτά περίπου και είναι έτοιμα. Συνοδεύονται με πιλάφι ή ζυμαρικά ή πατάτες τηγανητές.


 


Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Chefoulis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.