Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ -Σολομός με ντοματίνια στο φούρνο

Υλικά (για 2 άτομα)

2 φέτες φρέσκο σολομό
500 γρ ντοματίνια 
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
2-3 κ σ ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
300 γρ ρύζι basmati

Οδηγίες

  1. Στο ρηχό ταψί του φούρνου, στρώνω χαρτί ψησίματος και τοποθετώ τα ντοματίνια που τα έχω κόψει στη μέση μαζί με μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, μερικά κλωναράκια φρέσκια ρίγανη*, ελαιόλαδο και αλάτι.
  2. Αλατοπιπερώνω τον σολομό κι από τις δυο πλευρές και τον τοποθετώ στο ταψί πάνω από τα ντοματίνια.
  3. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά.
    Στο μεταξύ ετοιμάζω το basmati
  4. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτω το basmati, ανακατεύω και αφήνω να βράσει για 10 περίπου λεπτά.
  5. Σουρώνω το ρύζι και το τοποθετώ στην πιατέλα που θα σερβίρω μαζί με τις φέτες σολομού και τα ντοματίνια.

Σημειώσεις

1. * Αν δεν έχουμε φρέσκια ρίγανη, φυσικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξερή.

ΤΡΙΤΗ – Μακαρονάδα με κιμά

Υλικά

500 γρ σπαγγετίνη νο 10 Melissa

για τον κιμά
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μελιτζάνα τριμμένη στον τρίφτη
2-3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
200 γρ συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
αλάτι & πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 κ γλ ζάχαρη
φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού

Οδηγίες

1. Ξεκινώ σοτάροντας τον κιμά. Όταν το χρώμα του αλλάξει και σκουρύνει, προσθέτω το κρεμμύδι και την μελιτζάνα (δίχως την φλούδα).
2. Τα σοτάρω όλα για δυο τρία λεπτά ακόμα και στη συνέχεια προσθέτω την τριμμένη ντομάτα και τον χυμό.
3. Στη συνέχεια προσθέτω αλάτι & πιπέρι, ένα μικρό ξυλάκι κανέλα, την ζάχαρη και μπόλικο φρεσκοκομμένο βασιλικό.
4. Προσθέτω 2 ποτήρια χλιαρό νερό και αφήνω τη σάλτσα να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου.
5. Στο μεταξύ προσθέτω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
6. Σερβίρω την μακαρονάδα στα πιάτα, πασπαλίζοντας πρώτα με τριμμένο τυρί, στη συνέχεια με λίγο κιμά και προσθέτω μετά τα μακαρόνια.
Συνεχίζω με τον κιμά και τέλος πασπαλίζω με μπόλικο τριμμένο τυρί.
 

ΤΕΤΑΡΤΗ- Ρεβύθια στη γάστρα

Υλικά

1/2 κιλό ρεβίθια
2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια + 1 ακόμη τριμμένη
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 κ σ ρίγανη ξερή
1 κ σ μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1/2 ποτήρι νερό
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Οδηγίες

Βράζεις τα ρεβίθια για περίπου 20 λεπτά να μαλακώσουν. Τα σουρώνεις και τα βάζεις στη γάστρα.
Ρίχνεις μέσα τις ντομάτες καθώς κι όλα τα υπόλοιπα λαχανικά που έχεις επίσης κόψει σε κύβους ή ροδέλες, προσθέτεις τα μυρωδικά, το νερό, το ελαιόλαδο (όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά), αλατοπιπερώνεις και σκεπάζεις.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για ακόμη 20 λεπτά.
Ξεσκεπάζεις κι αν δεις πως τα ρεβίθια σου “κρατάνε” ή δεν έχουν πιει τα υγρά τους, συνέχισε για λίγο ακόμη το ψήσιμο, χωρίς σκέπασμα αυτή τη φορά.
Αυτό ήταν! Το φαγάκι σου είναι έτοιμο.
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ως συνοδευτικό ή ως σαλάτα.
Σε κάθε περίπτωση, κι εφόσον σου αρέσουν και σένα τα ρεβίθια, θα σου αρέσει κι αυτή η βερσιόν.

Tip. Αν δεν έχεις γάστρα, μην ανησυχείς. Ούτε εγώ είχα! Κατάλαβα πως έχει τρυπήσει ενώ ετοίμαζα τη συνταγή. Βάλτα σε ένα ταψάκι και σκέπασε τα, πρώτα με χαρτί ψησίματος κι από πάνω με αλουμινόχαρτο. Κι αυτό γιατί, τώρα τελευταία ακούγεται πως όταν ψήνουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, τρώμε μαζί και το αλουμίνιο που απελευθερώνετε όταν το αλουμινόχαρτο βρίσκεται σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας.

 

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο

Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια

για την μαρινάδα
4 κ σ μουστάρδα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 κ σ κάρι
αλάτι – πιπέρι
1/2 κ σ ρίγανη
1/2 κ σ θυμάρι
ξύσμα λεμονιού

για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες
χυμό από 2 λεμόνια
1/4 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
1 κ γλ ρίγανη
1 κ γλ θυμάρι

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς .
  2. Μαρινάρω το κοτόπουλο.
    Σε ένα μπολ προσθέτω όλα τα υλικά για την μαρινάδα και τα ανακατεύω καλά.

2. Περιχύνω το κοτόπουλο με την μαρινάδα, το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω τις πατάτες.
3. Καθαρίζω και κόβω σε σχετικά μικρά κομμάτια τις πατάτες. Τις τοποθετώ σε ένα βαθύ μπολ και τους προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά.
4. Ανακατεύω καλά τις πατάτες και στη συνέχεια τις απλώνω στο ταψί που θα χρησιμοποιήσω.
5. Τοποθετώ τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω από τις πατάτες, προσθέτω την υπόλοιπη μαρινάδα καθώς και μια κούπα νερό.
6. Βάζω το ταψί στο φούρνο και χαμηλώνω την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
Ψήνω για περίπου 50 λεπτά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Λαχανικά τουρλού με Basmati

Υλικά

Για να φτιάξεις την χειμερινή του βερσιόν θα χρειαστείς.
1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
1 μέτριο κουνουπίδι σε μπουκετάκια
1-2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
1 πράσο σε ροδέλες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι- πιπέρι
½ κ γλ κανέλα
300 γρ ψιλοκομμένες αποφλοιωμένες ντομάτες
1 κ γλ ζάχαρη
1 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κ σ ελαιόλαδο
500 γρ ρύζι Basmati

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα σοτάρεις τα λαχανικά να μαλακώσουν για 5-7 λεπτά και τα σβήνεις με το κρασί. Ρίχνεις αλάτι-πιπέρι και την κανέλα και προσθέτεις τις αποφλοιωμένες ντομάτες και την ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτεις το χλιαρό νερό, σκεπάζεις και χαμηλώνεις την φωτιά. Αφήνεις το φαγάκι σου να σιγοβράσει και να δέσει η σαλτσούλα του για 10-12΄. Λίγο πριν σβήσεις την φωτιά, προσθέτεις το ελαιόλαδο.
Στο χρόνο που σιγοβράζει το φαγητό, ετοιμάζεις το Basmati.
Σε 10 λεπτά είναι έτοιμο.

Σερβίρεις το ρύζι στο πιάτο και ρίχνεις πάνω του τα «λαχανικά τουρλού»
Πασπαλίζεις με λίγο τριμμένο τυράκι (αν θες) κι απολαμβάνεις την υπέροχη γεύση και μυρωδιά του Basmati να δένει υπέρoχα με τα αρώματα και τις γεύσεις των λαχανικών.
Εύκολα, γρήγορα, νόστιμα!

ΣΑΒΒΑΤΟ- Χυλοπίτες Βουτυράτες με μυζήθρα

Υλικά

500 γρ.  χυλοπίτες
3-4 κ σ ελαιόλαδο
1 κ σ βούτυρο γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
3 κ. σ. μυζήθρα τριμμένη 
1 1/2 κ. γλ. μείγμα μπαχαρικών 
 πιπέρι
μαϊντανό

Οδηγίες

1. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τις χυλοπίτες και τις βράζω για 8-9 λεπτά.
2. Στο μεταξύ σε ένα φαρδύ αντικολλητικό σκεύος, ζεσταίνω το ελαιόλαδο, λιώνω το βούτυρο γάλακτος και προσθέτω με τη σειρά το σκόρδο ψιλοκομμένο, τη μυζήθρα, τα μπαχαρικά, το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
3. Ανακατεύω απαλά και στη συνέχεια προσθέτω τις χυλοπίτες κουταλιά κουταλιά στο σκεύος, παίρνοντας μαζί και από το νερό βρασμού τους.
4. Ανακατεύω καλά τις χυλοπίτες με τη μυζήθρα και σερβίρω αμέσως.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Μοσχάρι στιφάδο

Υλικά

για την μαρινάδα
125 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ.σ κόκκινο ξύδι 
2 κ.γλ. δενδρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
2 κ.γλ. ρίγανη
3 γαρύφαλα
1/2 ξυλάκι κανέλα
2 σκελίδες σκόρδο

για το κρέας
1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι)
3-4 κ.σ ελαιόλαδο
500 γρ. κρεμμύδια
400 γρ ψιλοκκομένες ντομάτες
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
αλάτι – πιπέρι
200 ml ζεστό νερό

Οδηγίες

  • Ετοιμάζω την μαρινάδα.
    Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτω όλα τα υλικά της μαρινάδας, βυθίζω μέσα το κρέας, το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και το φυλάω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Αφαιρώ το κρέας από την μαρινάδα και το σοτάρω με ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα για μερικά λεπτά.
    Το κρέας πρέπει να θωρακιστεί καλά από όλες τις πλευρές.
    Στη συνέχεια το αφαιρώ από την κατσαρόλα.
  • Στο ίδιο σκεύος, προσθέτω λίγο ακόμα ελαιόλαδο (1-2 κ.σ.) και σοτάρω τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά.
    Τα αφαιρώ από την κατσαρόλα μόλις αρχίσουν να παίρνουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Βάζω πίσω στην κατσαρόλα το κρέας, το περιχύνω με την μαρινάδα του, προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι – πιπέρι και το ζεστό νερό και το αφήνω να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου.
  • Μετά την μία ώρα, προσθέτω στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και συνεχίζω το μαγείρεμα για μισή ώρα περίπου ακόμα.
    Αν χρειαστεί συμπληρώνω νερό. Πάντα ζεστό.
  • Σερβίρω το στιφάδο ζεστό και το συνοδεύω με πουρέ πατάτας και ψωμάκι για αυτή την υπέροχη σάλτσα του.

 

 


Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: www.mamatsita.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.