Μενού Εβδομάδας

0

Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ – Παστίτσιο λαχανικών

Υλικά

  • Μακαρόνια για παστίτσιο 300 γρ
  • Αγκινάρες φρέσκιες 6-7 τεμ ή κατεψυγμένες κομμένες στη μέση
  • Καρότο 1 τεμ κομμένο ροδέλες
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ κομμένη ροδέλες
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 2 τεμ ψιλοκομμένα
  • Αρακάς 200 γρ
  • Μανιτάρια λευκά στρογγυλά 100 γρ κομμένα ροδέλες
  • Ντοματάκια ψιλοκομμένα 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Μαϊντανός – άνηθος από 1/2 ματσάκι
  • Σκόρδο 3 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Πάπρικα γλυκιά & καυτερή από 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι μαύρο
  • Κρασί λευκό 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Φρυγανιά τριμμένη 3 κουταλιές της σούπας
  • Νερό χλιαρό 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
Για την κρέμα
  • Ελαιόλαδο 5 κουταλιές της σούπας
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές της σούπας
  • Νερό χλιαρό 1 κούπα του τσαγιού
  • Κύμινο 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες, τις βάζουμε σε μπολ με αλεύρι, λεμόνι και νερό για να μη μας μαυρίσουν ενώ οι κατεψυγμένες είναι έτοιμες. Κρατάμε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο το βάζουμε σε  ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα πιπέρια ,τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια,το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά,τις αγκινάρες κομμένες στη μέση και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε τον αρακά, ανακατεύουμε,προσθέτουμε τα μανιτάρια,σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τα ντοματάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά,αλατίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά, ενώ προσθέτουμε και 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό. Σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Στο διάστημα αυτό βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Αλείφουμε με τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο που κρατήσαμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με την φρυγανιά κι απλώνουμε τα μακαρόνια. Πάνω από τα μακαρόνια απλώνουμε το μείγμα λαχανικών και τέλος σκεπάζουμε με την κρέμα μας. Πασπαλίζουμε πάλι με φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου  15-20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας) μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψουμε κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο.

 Για την κρέμα : Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, προσθέτουμε το αλάτι,το αλεύρι κι ανακατεύουμε με το σύρμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα το αλεύρι. Προσθέτουμε  λίγο λίγο το χλιαρό νερό, κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μη μας σβολιάσει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το κύμινο. Ανακατεύουμε και με σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα πάνω στα λαχανικά.

 

ΤΡΙΤΗ – Κοτόπουλο φούρνου με πορτοκάλι

Υλικά

  • Κοτόπουλο 1 κομμένο σε μερίδες
  • Πορτοκάλι 1 τεμ χυμό και ξύσμα
  • Πορτοκάλι 1 τεμ κομμένο στα 4
  • Λεμόνι 1 τεμ χυμό και ξύσμα
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ολόκληρες
  • Κρεμμύδια 5 ολόκληρα καθαρισμένα
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι-ρίγανη-πάπρικα
  • Νερό 1/2 ποτήρι

Οδηγίες

Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο και το πλένουμε πολύ καλά,το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε ταψί. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα,τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα,το ελαιόλαδο,το νερό,αλάτι,πιπέρι,ρίγανη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Περιχύνουμε το κοτόπουλο,προσθέτουμε ολόκληρα τα σκόρδα και τα κρεμμύδια καθαρισμένα. Ενδιάμεσα στο κοτόπουλο βάζουμε τις φέτες από το δεύτερο πορτοκάλι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 -40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί ομοιόμορφα (ανάλογα με τον φούρνο μας).
 
 

ΤΕΤΑΡΤΗ- Σούπα με κόκκινες φακές

Υλικά

  • Φακές κόκκινες 400 γρ
  • Καρότο 1 τεμ τριμμένο
  • Πατάτα 1 κομμένη σε μικρά καρέ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τριμμένο
  • Κρεμμύδια φρέσκα 2 ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα 1 πρέζα
  • Ρίγανη
  • Μαϊντανός για πασπάλισμα
  • Νερό 1 λίτρο
  • Κύβος λαχανικών 1 τεμ διαλυμένος στο νερό

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις φακές και τις ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι,τα φρέσκα κρεμμύδια,το σκόρδο,το καρότο, την πατάτα και τα σοτάρουμε λίγο. Προσθέτουμε τις φακές και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αδειάζουμε μέσα το νερό που λιώσαμε τον κύβο, προσθέτουμε την πάπρικα,αλάτι-πιπέρι , ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Τέλος βάζουμε την ρίγανη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη ανάλογα πόσο πηκτή ή αραιή θέλουμε να είναι η σούπα μας. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό κι είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

* Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε την σούπα μας με ράβδο χειρός για να γίνει βελουτέ.

 

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Μανιτάρια αλά κρεμ

Υλικά

  • Μανιτάρια φρέσκα 500 γρ λευκά μικρά
  • Κρεμμύδι 1 ξερό ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας
  • Σκόρδο κοπανισμένο 1 σκελίδα
  • Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι κρασιού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Κρέμα γάλακτος 250 γρ

 

Οδηγίες

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Πριν προλάβει να σοταριστεί εντελώς το κρεμμύδι ρίχνουμε και τα μανιτάρια μας τα οποία έχουμε κόψει στην μέση. Προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Στην συνέχεια τα σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις αυτό εξατμιστεί ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχόμενα και μόλις δέσει η κρέμα μας αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρονται ζεστά και αν θέλουμε τα στολίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή λωρίδες παρμεζάνας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Αρακάς γιαχνί

Υλικά

  • Αρακάς 1/2 κιλό φρέσκος ή κατεψυγμένος
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
  • Σκόρδο 2-3 σκελίδες
  • Μαϊντανό 1 ματσάκι
  • Άνιθο 1 ματσάκι
  • Καρότο 1
  • Πατάτες 2
  • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Λεμονιού 1 (μόνο τον χυμό)
  • Νερό

Οδηγίες

Κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τις πατάτες σε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα όπου έχουμε προσθέσει το λάδι και τα σοτάρουμε. Μόλις σοταριστούν προσθέτουμε τον αρακά, το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζουμε με νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30-35 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά και τον χυμό από το λεμόνι. Προαιρετικά μπορούμε να βράσουμε λίγο ρύζι και να σερβίρουμε μαζί με τον αρακά μας. Επίσης μπορούμε να βράσουμε μαζί με τον αρακά και αγκινάρες.

ΣΑΒΒΑΤΟ- Πίτσα με φύλλο κρούστας

Υλικά

  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο λεπτό
  • Λουκάνικα 150 γρ ψιλοκομμένα
  • Ζαμπόν 100 γρ ψιλοκομμένο
  • Γκούντα 100 γρ τριμμένο
  • Ρεγκάτο 100 γρ τριμμένο
  • Ντομάτες 3 κομμένες λωρίδες
  • Πιπεριά κόκκινη 1 κομμένη ροδέλες
  • Πιπεριά πράσινη 1 κομμένη ροδέλες
  • Γάλα 150 ml
  • Αυγά 2 τεμ
  • Βούτυρο 200 γρ λιωμένο
  • Σουσάμι προαιρετικά

Οδηγίες

Κόβουμε το φύλλο στην μέση κάθετα ώστε να βάλουμε το μισό κάτω και το υπόλοιπο πάνω από την γέμιση. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε για τον πάτο του ταψιού βουτυρώνοντας καλά. Βάζουμε όλα τα υλικά με την σειρά (εκτός το γάλα και τα αυγά), κρατάμε λίγο ρεγκάτο και κόκκινη πιπεριά για το τέλος. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας καλά και κόβουμε σε κομμάτια την πίτσα. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα και περιχύνουμε την πίτσα μας. Τέλος πασπαλίζουμε με το τυρί και την πιπεριά που κρατήσαμε, ενώ αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με σουσάμι. Αφήνουμε για 10 λεπτά να απορροφηθούν τα υγρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά (ανάλογα τον φούρνο μας). Αφήνουμε λίγο να κρυώσει κι είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Λαζάνια με κιμά

Υλικά

  • Λαζάνια 12
  • Τυρί 1 κούπα από τριμμένα τυριά διάφορα
Για την μπεσαμέλ
  • Βούτυρο 50 γρ
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ
  • Γάλα 3 φλυτζάνια τσαγιού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι
Για την γέμιση
  • Κιμάς μοσχαρίσιος 600 γρ
  • Κρεμμύδι 1 μεγάλο τριμμένο
  • Μαϊντανό 1 φλυτζάνι τσαγιού
  • Ντομάτες 4 ψιλοκομμένες
  • Λευκό κρασί 1 ποτήρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά με λίγο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς, σε δυνατή φωτιά.Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα .Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ρίχνουμε λίγο -λίγο το γάλα, ανακατεύοντας και το κατεβάζουμε από την φωτιά όταν γίνει ελαφρός πηχτή. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε πρώτη στρώση λαζάνια , μετά γέμιση και τέλος μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με την ίδια σειρά τελειώνοντας με μπεσαμέλ και πασπαλίζοντας στο τέλος με τα τριμμένα τυριά. Ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια και να ροδίσει η επιφάνεια.

 


Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Chefoulis