Μενού Εβδομάδας

0

Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ – Γλώσσες με σπάνακι

Υλικά

  • Γλώσσες 6-8 τεμ φιλέτα κατεψυγμένες
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 3 τεμ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ
  • Σπανάκι 1 κιλό περίπου φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • Άνηθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος
  • Λεμόνια 2 τεμ τον χυμό τους
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά και καυτερή 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το πιπέρι και την πάπρικα και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι,συνεχίζουμε το σοτάρισμα,αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό. Πλένουμε τις γλώσσες, τις αλατίζουμε και τις τοποθετούμε σε ξύλο κοπής. Σε κάθε γλώσσα από την φαρδιά πλευρά της, τοποθετούμε από μία κουταλιά μείγμα από το σπανάκι. Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε σε ταψί που λαδώσαμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να κάνουμε ρολό όλες τις γλώσσες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, τον χυμό από τα λεμόνια και προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό μέσα στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

 

ΤΡΙΤΗ – Κοτόπουλο ρολό γεμιστό

Υλικά

  • Στήθος κοτόπουλο 2 τεμ
  • Τυρί γκούντα 200 γρ
  • Μπέικον 10 φέτες
  • Πράσινη πιπεριά 1 μεγάλη
  • Μουστάρδα 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Βούτυρο 1 κουταλιά σούπας
  • Λεμόνια 2 τεμ
  • Νερό 1 ποτήρι
  • Σπάγκος μαγειρικής

Οδηγίες

Ξεπλένουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα στεγνώνουμε καλά και τα χτυπάμε με το σφυρί του κρέατος, για να τα κάνουμε πιο λεπτά και να φαρδύνουν. Αλατοπιπερώνουμε και με τα χέρια μας αλείφουμε με την μουστάρδα να πάει παντού. Προσθέτουμε και λίγη ρίγανη. Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα ρολά μας ξεκινώντας με το μπέικον που το απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου. Κόβουμε το τυρί σε μακριές λωρίδες και το απλώνουμε κατά μήκος. Το ίδιο κάνουμε και με την πιπεριά. Τυλίγουμε κάθε στήθος σε ρολό και το δένουμε προσεκτικά με τον ειδικό σπάγκο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις κάψει σοτάρουμε τα ρολά μας , μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα παντού. Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα ταψί ή πυρέξ και περιχύνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό,το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δούμε ότι είναι έτοιμο.
 

ΤΕΤΑΡΤΗ- Ρεβύθια φούρνου

Υλικά

  • Ρεβύθια 300 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα τσαγιού
  • Δεντρολίβανο 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
  • Κόλιανδρο 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά
  • Κύμινο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Λεμόνι 1 τεμ τον χυμό του
  • Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό

Οδηγίες

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό μαζί με την σόδα μαγειρικής να μουσκέψουν. Το πρωί τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να πάρουν 2 βράσεις και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα σε χλιαρό νερό ίσα να τα σκεπάζει και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό). Αφού μαλακώσουν τα μεταφέρουμε σε ταψί ή πυρέξ μαζί με 1 1/2 φλιτζάνι από το νερό που βράσανε (το υπόλοιπο νερό το κρατάμε ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στην διάρκεια του ψησίματος αργότερα).Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει προσθέτουμε το πιπέρι,την πάπρικα, το κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα, το κύμινο,το δεντρολίβανο,το κόλιανδρο (προαιρερικά), το αλάτι και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12-15 λεπτά και περιχύνουμε τα ρεβύθια στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό από αυτό που κρατήσαμε γιατί θέλουμε το φαγητό μας να παραμείνει ζουμερό. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν ελάχιστα κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Χοιρινό με μελιτζάνες και πιπεριές

Υλικά

  • Χοιρινό σπάλα 1 1/2 κιλό
  • Μελιτζάνες 7 τεμ
  • Πιπεριές πράσινες κέρατο 7 τεμ
  • Πατάτες 4 τεμ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 τεμ
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Ντομάτες 5 τεμ ώριμες
  • Πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μπαχάρι 3 κόκκους
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Μαϊντανός 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος

Οδηγίες

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις χοντροκόβουμε και τις βάζουμε σε μπολ μεγάλο με αλάτι να φύγει η πίκρα τους. Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε να στραγγίξει.Πλένουμε τις πιπεριές, τις χοντροκόβουμε, καθαρίζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι, τα χοντροκόβουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά, σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει, προσθέτουμε την πάπρικα, το μπαχάρι και το πιπέρι για να βγάλουν τα αρώματα τους, μετά την δάφνη, το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες ,τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τις πιπεριές και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες , βγάζουμε τα σπόρια , τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε νερό περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας. Προς το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε ξεσκέπαστο το φαγητό μας ώστε αν έχει πολλά νερά να εξατμιστούν και κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί το φαγητό μας (για μη καταστρέψουμε τις μελιτζάνες ανακατεύοντας με κουτάλα). Αφού βράσει το φαγητό και μαλακώσει το κρέαςς το αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα και σερβίρουμε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Αρακάς λαδερός

Υλικά

  • Αρακάς 1 κιλό
  • Κρεμμύδια 2 μέτρια
  • Καρότα 2 μέτρια κομμένα σε καρέ
  • Πατάτα 1 μεγάλη κομμένη σε καρέ
  • Άνιθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο
  • Ντομάτες 4 ψιλοκομμένες
  • Πελτές ντομάτας 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Νερό
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τον αρακά. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμυδάκι ,μετά βάζουμε και το καρότο με τις πατάτες κομμένα καρέ, τα ανακατεύουμε λίγο και βάζουμε και τον αρακά, την ντομάτα, τον πελτέ ,το λάδι, το νερό του και τέλος τον ψιλοκομμένο άνιθο.(Στην χύτρα είναι έτοιμο σε 15 λεπτά)

ΣΑΒΒΑΤΟ- Σπαγγέτι με μανιτάρια και κολοκυθάκια

Υλικά

  • Σπαγγέτι 1 πακέτο
  • Κολοκυθάκια 4 τεμ κομμένα λεπτές ροδέλες
  • Μανιτάρια πλευρώτους 500 γρ ψιλοκομμένα
  • Σκόρδο 1 σκελίδα πολτοποιημένη
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια 2 τεμ κομμένα ροδέλες μόνο το λευκό σημείο
  • Ελαιόλαδο για σοτάρισμα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Άνηθο 1 κουταλιά σούπας
  • Παρμεζάνα τριμμένη

Οδηγίες

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε κατσαρόλα με νερό κι αλάτι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους. Σοτάρουμε για 5 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με τα κολοκυθάκια που κόψαμε σε λεπτές ροδέλες.Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την πάπρικα κι ανακατεύουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο ροδέλες, το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας. Μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε στο τηγάνι τα σπαγγέτι που βράσαμε και στραγγίξαμε. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη , πασπαλίζουμε με άνηθο, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Αρνάκι στο φούρνο με κρασί και θυμάρι

Υλικά

  • Αρνί γάλακτος 1 κιλό μπούτι
  • Δενδρολίβανο 8 μικρά κλαράκια
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι
  • Κόκκινο ξηρό κρασί 1 φλιτζάνι
  • Θυμάρι 1 κουταλιά της σούπας
  • Ντομάτες 2 ψιλοκομμένες
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Πλένετε το κρέας, το στραγγίζετε και το πασπαλίζετε με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Το τρυπάμε με κλαράκια δενδρολίβανου και το βάζουμε σε ταψί . Ρίχνετε το λάδι, το κρασί, τη ντομάτα και το ψήνετε σκεπασμένο με λαδόχαρτο στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Στη διάρκεια του ψησίματος ρίχνετε λίγο νερό και αλείφετε το κρέας με την σάλτσα από το ταψί . Βγάζετε το λαδόχαρτο και αφήνετε το κρέας στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει. Κόβετε το κρέας σε μερίδες το σερβίρετε σε πιατέλα και το περιχύνετε με την σάλτσα του.

 


Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Chefoulis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.