Μενού Εβδομάδας

0

Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ-Τσιπούρες στη λαδόκολλα

Υλικά

  • Τσιπούρες 4
  • Λεμόνι 4 φέτες κομμένες ροδέλες
  • Ελαιόλαδο λίγο για κάθε τσιπούρα
  • Αλάτι-πιπέρι κατά βούληση
  • Ρίγανη λίγο
  • Λαδόκολλα 4 κομμάτια στο μέγεθος της τσιπούρας

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις τσιπούρες.Κόβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα μεγάλα τόσο ώστε να χωρούν τα ψάρια για να τα τυλίξουμε. Σε κάθε ψάρι που τοποθετήσαμε μέσα σε λαδόκολλα βάζουμε λίγο λάδι, ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Μέσα στα κεφάλια των ψαριών βάζουμε από μια ροδέλα λεμονιού και κλείνουμε τα ψάρια μέσα στην λαδόκολλα τυλίγοντας σαν καραμέλες. Ψεκάζουμε τις λαδόκολλες με λίγο νεράκι. Στρώνουμε με την σειρά τα ψάρια σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα (ανάλογα πάντα με τον φούρνο μας) και μόλις ψηθούν είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.

ΤΡΙΤΗ – Κοπανάκια φούρνου με μέλι

Υλικά

  • Κοπανάκια κοτόπουλο 6 τεμ
  • Μέλι 3 κουταλιές σούπας
  • Μουστάρδα πικάντικη 1 κουταλιά σούπας
  • Σος βαλσάμικου 1 κουταλιά σούπας
  • Πορτοκάλι 1/2 τον χυμό του και όλο το ξύσμα
  • Θυμάρι 1 κουταλιά γλυκού
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – Πιπέρι

Οδηγίες

Βάζουμε στο μπλέντερ το μέλι, το θυμάρι,την μουστάρδα, το βαλσάμικο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά. Καψαλίζουμε τα κοπανάκια και τα πλένουμε καλά.  Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Τα περιχύνουμε με το μείγμα μελιού και τα αλείφουμε καλά να πάει παντού. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Στην συνέχεια τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα  αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα κοπανάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας) , μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία κρούστα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα και μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με ρύζι ή πατάτες.

ΤΕΤΑΡΤΗ- Σούπα με κόκκινες φακές

Υλικά

  • Φακές κόκκινες 400 γρ
  • Καρότο 1 τεμ τριμμένο
  • Πατάτα 1 κομμένη σε μικρά καρέ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τριμμένο
  • Κρεμμύδια φρέσκα 2 ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα 1 πρέζα
  • Ρίγανη
  • Μαϊντανός για πασπάλισμα
  • Νερό 1 λίτρο
  • Κύβος λαχανικών 1 τεμ διαλυμένος στο νερό

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις φακές και τις ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι,τα φρέσκα κρεμμύδια,το σκόρδο,το καρότο, την πατάτα και τα σοτάρουμε λίγο. Προσθέτουμε τις φακές και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αδειάζουμε μέσα το νερό που λιώσαμε τον κύβο, προσθέτουμε την πάπρικα,αλάτι-πιπέρι , ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Τέλος βάζουμε την ρίγανη, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη ανάλογα πόσο πηκτή ή αραιή θέλουμε να είναι η σούπα μας. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό κι είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Πατάτες με λουκάνικα στη κατσαρόλα

Υλικά

  • Λουκάνικα χωριάτικα 1 πακέτο κομμένα σε ροδέλες
  • Πατάτες 5 κομμένες σε κύβους (όχι μικρούς)
  • Ντομάτες 3 τριμμένες στον τρίφτη
  • Ελαιόλαδο 2 -3 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη
  • Μουστάρδα 1 κουταλάκι γλυκού
  • Νερό όσο χρειαστεί

Οδηγίες

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους (όχι πολύ μικρούς) , κόβουμε και τα λουκάνικα σε ροδέλες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα λουκάνικα, τα σοτάρουμε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές και βάζουμε τις πατάτες μας. Τα σοτάρουμε όλα μαζί , προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα,την μουστάρδα,αλάτι,πιπέρι,ρίγανη και νεράκι όσο χρειαστεί για να τα σκεπάσει.Αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Σερβίρεται ζεστό ενώ μπορούμε να το συνοδεύσουμε με γιαουρτάκι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Σελινόριζα λαδερή

Υλικά

  • Σελινόριζες 2 μεγάλες
  • Καρότο 2 κομμένα καρέ
  • Κρεμμύδια 10 μικρά (για στιφάδο)
  • Αρακάς 1 μπολ
  • Πατάτες 1 κομμένη καρέ
  • Άνιθο λίγο ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι τσαγιού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ζάχαρη λίγο
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά σούπας
  • Νερό

Οδηγίες

Καθαρίζουμε σαν πατάτα τις σελινόριζες και τις κόβουμε σε 2 τεμάχια (σύνολο 4) .Τις πλένουμε καλά και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε λίγο το μέσα του (για να τις γεμίσουμε μετά). Στην συνέχεια βάζουμε στην κατσαρόλα τις σελινόριζες και όλα τα υπόλοιπα υλικά ενώ σε λίγο νερό λιώνουμε το αλεύρι και το βάζουμε και αυτό μέσα. Από πάνω συμπληρώνουμε με νερό χλιαρό και στο τέλος λίγο άνιθο και το ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το σέλινο Πρέπει να μείνει με το λάδι του. Σερβίρουμε στο πιάτο βάζοντας πρώτα τα σέλινα και τα γεμίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος πασπαλίζουμε με λίγο άνιθο από πάνω.

ΣΑΒΒΑΤΟ- Ομελέτα μακαρονιών

Υλικά

  • Αυγά 6 τεμ
  • Τυρί ρεγκάτο 100 γρ τριμμένο ή κεφαλοτύρι
  • Γάλα 1 φλιτζάνι του καφέ
  • Πιπέρι
  • Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας

Οδηγίες

Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό λιώνουμε το βούτυρο και στρώνουμε από πάνω τα μακαρόνια που μας περίσσεψαν (είτε με σάλτσα είτε χωρίς). Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ,το γάλα,το πιπέρι και το τριμμένο τυρί και περιχύνουμε τα μακαρόνια μας. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 5 – 8 λεπτά από την μια πλευρά μέχρι να ροδίσει,το γυρίζουμε, το ψήνουμε και από την άλλη πλευρά και είναι έτοιμο να απολαύσουμε ζεστό.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Ψαρονέφρι με μανιτάρια

Υλικά

  • Ψαρονέφρι 500 γρ
  • Μανιτάρια Portobello 4-5 τεμ
  • Κρεμμύδι 1τεμ μέτριο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας
  • Λεμόνια 2 τεμ τον χυμό
  • Λεμόνι 1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα
  • Κάρυ 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Μουστάρδα 1 κουτάλι της σούπας κοφτό
  • Λευκό κρασί 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Ζωμός κότας 1 τεμ προαιρετικά
  • Νερό

Οδηγίες

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια 3 εκ (περίπου) ,τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίζουμε ελαφριώς τα μανιτάρια με ένα νωπό πανάκι και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε κατσαρόλα χαμηλή ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε μαζί με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, κουνάμε το τηγάνι για λίγα λεπτά ώστε να ανακατευτούν κι αποσύρουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι. Στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές.Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί και προσθέτουμε ξανά τα μανιτάρια,το ξύσμα λεμονιού,τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και το κάρυ. Έχουμε διαλύσει το αλεύρι σε 1/2 κούπα κρύο νερό και το ρίχνουμε στο τηγάνι τελευταίο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε επιπλέον 1/2 κούπα ζεστό νερό και ζωμό κότας προαιρετικά. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει με μια ελαφρώς πυκνή σάλτσα. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!


ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Chefoulis