Μενού Εβδομάδας

0

Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ – Σαρδέλες ψητές

Υλικά

  • Σαρδέλες 1 κιλό
  • Ππιπεριές Φλωρίνης 5 τεμ
  • Σκόρδο 1 σκελίδα πολτοποιημένη
  • Ελαιόλαδο 5 κουταλιές σούπας
  • Ξίδι 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι

 

Οδηγίες

Πλένουμε, στεγνώνουμε τις πιπεριές καλά,τις βάζουμε στο γκριλ να ψηθούν μέχρι να καεί λίγο η φλούδα τους και τις τοποθετούμε σε σακούλα να αχνίσουν (για να καθαριστούν πιο εύκολα). Τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά όπως είναι ζεστές κι αφαιρούμε τους σπόρους. Τις κόβουμε σε λωρίδες και τις τοποθετούμε σε μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, το ξίδι, το πολτοποιημένο σκόρδο και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες (από τα λέπια και τα εντόσθια) τις λαδώνουμε ελαφρώς και τις αλατίζουμε. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τις σαρδέλες μας. Τις ψήνουμε στον φούρνο στο γκριλ και από τις δύο πλευρές. Είναι έτοιμες για σερβίρισμα παρέα με τις πιπεριές και το ζουμάκι τους.

 

ΤΡΙΤΗ – Μπιφτέκια με ντομάτα και τυριά

Υλικά

  • Κιμάς μοσχαρίσιος 600 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο τριμμένο
  • Φρυγανιά τρμμένη 4 κουταλιές σούπας
  • Ελαιόλαδο 1 κουταλιά σούπας
  • Αυγό 1 τεμ
  • Αλάτι- πιπέρι – ρίγανη
  • Ξίδι 1 κουταλιά σούπας
  • Νερό 3 κουταλιές σούπας
  • Μουστάρδα 1 κουταλάκι γλυκού
  • Μαϊντανός 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος
  • Ντομάτες 6 φέτες χονδροκομμένες
  • Γραβιέρα 150 γρ τριμμένη
  • Ρεγκάτο 150 γρ τριμμένο

 

Οδηγίες

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας περάσει τον κιμά 2 φορές από το μηχάνημα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ντομάτες και τα τυριά. Ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά να ανακατευτούν τα υλικά μας κι αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο (καλό είναι από το προηγούμενο βράδυ να ζυμώσουμε τον κιμά για να πάρει όλες τις μυρωδιές και τα αρώματα). Πλάθουμε 6 μπιφτέκια, λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα τοποθετούμε. Με ένα πινέλο λαδώνουμε λίγο και τα μπιφτέκια μας γύρω γύρω και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε πάνω από κάθε μπιφτέκι από μία φέτα ντομάτα, τριμμένη γραβιέρα και τέλος τριμμένο ρεγκάτο. Τα ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά μας και να πιάσουν μια ωραία κρούστα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
 
 

ΤΕΤΑΡΤΗ- Ρεβύθια σούπα βελουτέ

Υλικά

  • Ρεβύθια 500 γρ.
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ,
  • Μέτρια ντομάτα 1 τεμ.
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Ρίγανη 1 κουταλάκι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές της σούπας
  • Λεμόνι 1 τον χυμό του
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Πράσινη πιπεριά 1 τεμ.
  • Νερό
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Φύλλο δάφνης 1 τεμ
Σκορδόψωμο
  • Ψωμί 5-6 φέτες
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
  • Σκόρδο λιωμένο 2 σκελίδες
  • Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Βάζουμε τα ρεβύθια από το βράδυ να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό, την άλλη μέρα τα πλένουμε και τα σουρώνουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε νερό, τα ρεβύθια, ένα φύλλο δάφνης, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε ολόκληρο, το ελαιόλαδο και μια πρέζα ρίγανη και τα αφήνουμε για 60-65 λεπτά να βράσουν. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε το ολόκληρο κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης. Στο μπλέντερ βάζουμε την ντομάτα, το βρασμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, τον χυμό λεμονιού, λίγο νερό από τα ρεβύθια και το αλεύρι και τα αλέθουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στα ρεβύθια και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 5-8 λεπτά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με το ελαιόλαδο, το σκόρδο που το έχουμε πολτοποιήσει και την ρίγανη, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα (εξαρτάται από το γούστο του καθενός) Συνοδεύουμε την σούπας μας με το σκορδόψωμο.

 

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Κοτόσουπα με λαχανικά

Υλικά

  • Κοτόπουλο 1 κομμένο στα δύο
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
  • Καρότα 3 κομμένα
  • Πατάτες 3 ολόκληρες
  • Πράσα 2 κομμένα
  • Σέλινο 4 φύλλα
  • Κριθαράκι 1 φλυτζάνι καφέ
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο , αφαιρούμε απομεινάρια από φτερά και ό,τι τριχούλες υπάρχουν καίγοντας τα και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπαστεί. Το βράζουμε αφαιρώντας στην αρχή τον αφρό που δημιουργείται, για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει .Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα, σουρώνουμε τον ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το καρότο καθαρισμένο και κομμένο ροδέλες,την πατάτα καθαρισμένη και ολόκληρη,το κρεμμύδι καθαρισμένο , τα πράσα καθαρισμένα από τα εξωτερικά φύλλα τους, πλυμένα και κομμένα, το σέλινο, το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι, αν θέλουμε και λίγο ελαιόλαδο, ενώ αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νεράκι. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά μας .Όσο περιμένουμε, ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα κομμένο είτε σε μεγάλα κομμάτια είτε μικρότερα. Η σούπα μας σερβίρεται ζεστή και αν θέλουμε προσθέτουμε λεμονάκι στο πιάτο μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Κουνουπίδι γιαχνί

Υλικά

  • Κουνουπίδι 1 μέτριο
  • Κρεμμύδι 1 τεμ ξερό ψιλοκομμένο
  • Κρεμμύδια φρέσκα 2 τεμ ψιλοκομμένα
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ κομμένη ροδέλες
  • Πιπεριά κόκκινη- κίτρινη από μισή η καθεμιά κομμένες λωρίδες
  • Καρότα 2 τεμ κομμένα ροδέλες
  • Σελινόριζα 1/2 τεμ κομμένη σε κύβους
  • Σέλινο 2 κλωνάρια ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο 1 ποτήρι κρασιού
  • Ντομάτες φρέσκιες 2 τεμ ψιλοκομμένες
  • Ντοματοπολτό 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Πάπρικα καυτερή και γλυκιά από 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Κουρκουμάς 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Νερό 1/2 ποτήρι νερού
  • Άνηθος 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος

Οδηγίες

Πλένουμε το κουνουπίδι , το χωρίζουμε σε μπουκετάκια και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα φαρδιά το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την καυτερή και γλυκιά πάπρικα μαζί και το πιπέρι με τον κουρκουμά να αφήσουν τα αρώματα τους και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια,τις πιπεριές, τα καρότα, την σελινόριζα, το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ντοματοπολτό ,την δάφνη, αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό χλιαρό κι αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι , ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να χυλώσει η σάλτσα μας (κατά την διάρκεια του βρασίματος κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί,δεν χρησιμοποιούμε κουτάλα). Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά,πασπαλίζουμε με τον άνηθο κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

ΣΑΒΒΑΤΟ- Τορτελίνια με σάλτσα πέστο

Υλικά

  • Τορτελίνια 1 πακέτο
  • Κουκουνάρια καβουρδισμένα για πασπάλισμα
  • Παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα
Για την σάλτσα πέστο
  • Βασιλικός φρέσκος 40 γρ
  • Κουκουνάρια 30 γρ καβουρδισμένα
  • Παρμεζάνα 50 γρ τριμμένη
  • Ελαιόλαδο 100 γρ
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για την σάλτσα πέστο και τα δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη και βάζουμε τα τορτελίνια της επιλογής μας σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους. Αφού βράσουν τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την σάλτσα πέστο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα και καβουρδισμένα κουκουνάρια.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Μοσχάρι λεμονάτο με σκορδάτα ζυμαρικά

Υλικά

  • Μοσχάρι 1200 γρ
  • Ελαιόλαδο 1 κούπα τσαγιού
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
  • Σκόρδο 3 σκελίδες
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Μπαχάρι 4 κόκκους
  • Πάπρικα 1 κουταλάκι του καφέ
  • Αλάτι-πιπέρι μαύρο
  • Μουστάρδα 1/2 κουτάλι της σούπας
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κορν φλαουρ 1 κουτάλι της σούπας κοφτό
  • Λεμόνι 1 τεμ μόνο τον χυμό
  • Μαϊντανός 3 κλωναράκια ψιλοκομμένος
  • Ζυμαρικά 1 πακέτο
  • Τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας

 

Οδηγίες

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας,το πλένουμε και το βάζουμε να στραγγίξει. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει (κρατάμε λίγο στην άκρη για τα ζυμαρικά μας) και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,την πάπρικα,το μαύρο πιπέρι και σοτάρουμε. Βάζουμε την δάφνη,το μπαχάρι, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει χρώμα. Καλύπτουμε με νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι , χαμηλώνουμε την φωτιά κι αφήνουμε να βράσει (αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό). Προς το τέλος βάζουμε αλάτι. Θέλουμε να μείνει με ζουμί για φτιάξουμε την σάλτσα του. Από το ζουμί που έμεινε κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού για τα ζυμαρικά μας. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό, προσθέτουμε την μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και ξαναβάζουμε μέσα το κρέας. Κλείνουμε την φωτιά κι αφήνουμε πάνω στο μάτι να πάρει μια μικρή βράση. Στο διάστημα αυτό βράζουμε τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο που κρατήσαμε στην κατσαρόλα μαζί με τη 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Σοτάρουμε και προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας ,τα ανακατεύουμε, σβήνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προαιρετικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένο τυρί κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

 


Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Chefoulis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.