Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ -Καλαμαράκια γιουβέτσι

  • Καλαμαράκια 1 κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • Ελαιόλαδο 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Ντοματάκι 1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα
  • Ντοματοπολτός 3 κουταλιές της σούπας
  • Μοσχοκάρυδο 2 κόκκους
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Κόκκινο κρασί 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • Νερό 4 φλυτζάνια του τσαγιού
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
  • Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κριθαράκι μέτριο 500 γρ

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια τα πλένουμε και τα βάζουμε να στραγγίξουν.Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πλένουνε και τα ψιλοκόβουμε. Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, να κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο , τα σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια,τον ντοματοπολτό,αλάτι,πιπέρι το μοσχοκάρυδο,το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη και τέλος τα καλαμαράκια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου για 30 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά. Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αφήνουμε να κάψει, προσθέτουμε την γλυκιά πάπρικα , αλάτι και το κριθαράκι, το σοτάρουμε περίπου 3-4 λεπτά και σβήνουμε την φωτιά. Σε ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος βάζουμε το κριθαράκι,προσθέτουμε τα καλαμαράκια με την σάλτσα τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος. Κλείνουμε τον φούρνο και το διατηρούμε ζεστό μέχρι να σερβίρουμε. Συνοδεύεται ωραία με ταραμοσαλάτα.

ΤΡΙΤΗ – Κοτόσουπα με μπάμιες

Υλικά

  • Κοτόπουλο 4 μπούτια
  • Μπάμιες 1 κιλό
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Ντομάτες 4 μεγάλες ψιλοκομμένες
  • Λεμόνια 2 – 3 τεμ μόνο τον χυμό τους
  • Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του καφέ
  • Ντοματοπολτός 1 κουταλιά σούπας
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό 1 ποτήρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις μπάμιες από τα κοτσάνια τους και τις πλένουμε. Βάζουμε τον χυμό λεμονιών σε ένα μπολ ,προσθέτουμε τις μπάμιες κι ανακατεύουμε (το λεμόνι βοηθάει στο να σφίξουν οι μπάμιες). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε λίγο μέχρι να ροδίσουν τα μπούτια κοτόπουλο , αφού πρώτα τα αλατοπιπερώσουμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε λίγο ακόμη. Βάζουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πολτό, το νερό , βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα κι αφήνουμε να ψηθούν για 25 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τις μπάμιες όπως είναι από το μπολ μαζί με το λεμόνι. Αλατίζουμε βάζουμε και λίγο πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά χωρίς ανακάτεμα (κουνάμε ελαφρώς την κατσαρόλα για να ανακατευτούν). Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.
 

ΤΕΤΑΡΤΗ- Γίγαντες με λουκάνικο

Υλικά

  • Γίγαντες 1/2 κιλό
  • Κρεμμύδια 2 μεγάλα
  • Σέλινο 1 φλυτζάνι τσαγιού
  • Χωριάτικο λουκάνικο 1 μεγάλο
  • Καρότα 3
  • Ελαιόλαδο 2 φλυτζανάκια του καφέ
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Κανέλα 1/2 κουταλιά σούπας
  • Κύβο λαχανικών 1
  • Ντομάτες 4 ψιλοκομμένες
  • Πολτό ντομάτας 2 κουτάλια σούπας

Οδηγίες

Μουσκεύουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ (12 ώρες). Την επόμενη μέρα βράζουμε τους γίγαντες για 40 λεπτά στην κατσαρόλα ή για 20 λεπτά σε χύτρα ταχύτητος και μόλις βράσουν και μαλακώσουν τους αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα καρότα τα οποία έχουμε κόψει σε ροδέλες, την ντομάτα , τον πολτό, το αλατοπίπερο , την κανέλα και στο τέλος το σέλινο.Προσθέτουμε τους γίγαντες και λίγο νεράκι αν δούμε ότι χρειάζεται και ψήνουμε για 25 λεπτά στην κατσαρόλα ή 10 λεπτά στην χύτρα.Μόλις είναι έτοιμο αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί και κρατάμε το ζουμάκι. Σε ένα τηγανάκι κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες , το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και το προσθέτουμε στο ταψί με τους γίγαντες. Από πάνω αδειάζουμε το ζουμάκι που κρατήσαμε και το βάζουμε στο γκριλ για 15 λεπτά , ίσα να πιάσει μια ωραία κρούστα.

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά

  • Λαζάνια 20 τεμ
  • Κιμάς 500 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Ντομάτες φρέσκιες 1 κιλό ξεφλουδισμένες
  • Ντοματοπολτός 1 κουτάλι της σούπας
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Πάπρικα γλυκιά 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Μπαχάρι 3 κόκους
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Φέτα 150 γρ
  • Μαϊντανός 3 κλωναράκια ψιλοκομμένος
Για την μπεσαμέλ
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ
  • Γάλα 1 λίτρο
  • Αυγά 2 τεμ
  • Μαργαρίνη 70 γρ
  • Κεφαλοτύρι 150 γρ τριμμένο
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε ή τα περνάμε λίγο από το μπλέντερ. Πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα να κάψει,προσθέτουμε την πάπρικα και το πιπέρι να βγάλουν το άρωμα τους, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σκόρδο, τα σοτάρουμε ελαφρώς και προσθέτουμε τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και βάζουμε τον ντοματοπολτό, την ζάχαρη ,το φύλλο δάφνης,το μπαχάρι, ανακατεύουμε  συνέχεια και προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και λίγο νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά (θέλουμε να μείνει με αρκετό ζουμί). Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε την δάφνη και το μπαχάρι. Προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο κι ανακατεύουμε.

Για την μπεσαμέλ : Βάζουμε σε κατσαρόλα βαθιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί με την μαργαρίνη να κάψει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά κι ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αποκτήσει το αλεύρι χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και αλάτι και συνεχίζουμε με το σύρμα το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας αλλά όχι πολύ.Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι,τα αυγά, πιπέρι κι ανακατεύουμε.

Στρώνουμε σε βουτυρωμένο στενόμακρο ταψί μια ελαφριά στρώση μπεσαμέλ, καλύπτουμε την επιφάνεια με λαζάνια, από πάνω απλώνουμε μπεσαμέλ και καλύπτουμε με τον κιμά. Ξαναβάζουμε μια στρώση λαζάνια, καλύπτουμε με μπεσαμέλ και από πάνω με κιμά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Καλύπτουμε στο τέλος με μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας) για 30 -35 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα,κόβουμε σε κομμάτια,τα βάζουμε σε πιατέλα κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Σελινόριζα με πράσα

Υλικά

  • Σελινόριζα 500 γρ κομμένη καρέ
  • Πράσα 1 κιλό κομμένα
  • Καρότα 2 τεμ κομμένα
  • Ρύζι Καρολίνα 1 1/2 φλιτζάνι του καφέ
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Κύβος λαχανικών 1 τεμ
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
  • Νερό όσο χρειαστεί (1 ποτήρι περίπου)

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε λοξά σε κομμάτια και τα πλένουμε καλά. Καθαρίζουμε την σελινόριζα σαν πατάτα, την πλένουμε και την κόβουμε σε κομματάκια. Στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο νεράκι, τα πράσα, το ελαιόλαδο, τη σελινόριζα, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, αλάτι-πιπέρι, αφήνουμε να αχνιστούν καλά, να αλλάξει λίγο το χρώμα τους και προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών,το ρύζι,νεράκι ίσα να σκεπάζει το φαγητό και αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.Σερβίρουμε με λεμονάκι.

ΣΑΒΒΑΤΟ- Μακαρονόπιτα με φέτα

Υλικά

  • Μακαρόνια τρυπητά Νο 5 1 συσκευασία
  • Φέτα 500 γρ τριμμένη
  • Αυγά 8 τεμ
  • Γάλα 1 λίτρο
  • Σιμιγδάλι χοντρό 4 κουταλιές της σούπας
  • Μαργαρίνη 200 γρ
  • Πιπέρι μαύρο
  • Αλάτι
  • Φύλλα χειροποίητα σπιτικά ή εμπορίου 6 τεμ ή 10 τεμ
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας

Οδηγίες

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας τους. Αφού βράσουν τα σουρώνουμε. Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια ρίχνουμε το γάλα (κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού στην άκρη),το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την φέτα τριμμένη, 100 γρ από την μαργαρίνη,πιπέρι μαύρο,τα 6 αυγά ελάχιστα χτυπημένα και τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 2 σπιτικά φύλλα ή 4 του εμπορίου και τα λαδώνουμε με ένα πινέλο. Βάζουμε την μισή από την γέμιση πάνω τους και καλύπτουμε με 1 φύλλο σπιτικό ή 2 του εμπορίου. Τα λαδώνουμε κι αυτά και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάντα λαδωμένα. Χαράζουμε με μαχαίρι ελαφρώς την πίτα. Χτυπάμε σε μπολ το γάλα που κρατήσαμε μαζί με 2 αυγά και την υπόλοιπη μαργαρίνη και περιχύνουμε την πίτα μας. Αφήνουμε να σταθεί λίγο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας) για 40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Χοιρινές μπουκιές λεμονάτες με πατάτες

Υλικά

  • Χοιρινό σπάλα 1 κιλό κομμένο σε μπουκίτσες
  • Πατάτες 4 μέτριες κομμένες σε μεγάλους κύβους
  • Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο χονδροκομμένο
  • Χυμό λεμονιού απο 2 λεμόνια
  • Μουστάρδα 1 κουταλιά σούπας
  • Κουρκουμά σκόνη 1/2 κουτ γλυκού
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Οδηγίες

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλιτζανάκι καφέ) κι αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά. Μόλις δούμε ότι πάει να κάψει ρίχνουμε το κρέας και το αφήνουμε να σοταριστεί καλά.Προσθέτουμε το κρεμμύδι κι ανακατεύουμε να σοταριστεί μαζί με το κρέας. Προσθέτουμε τις πατάτες, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, αλατοπίπερο και τον κουρκουμά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Αφήνουμε να ψηθεί για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας. Εάν ψηθεί το κρέας κι έχει ακόμη πολύ ζουμί , αφήνουμε λίγο στην φωτιά χωρίς καπάκι για να εξατμιστεί και να μείνει με το ζουμάκι που πρέπει.

 

 


Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: http://www.chefoulis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here