Το Μενού Εβδομάδας που ετοιμάζουμε κάθε εβδομάδα θα σας βοηθήσει τι να μαγειρέψετε καθημερινά και θα σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Τι να μαγειρέψω αύριο; Αν λοιπόν είσαι μαμά, εργαζόμενη μαμά, νοικοκυρά ή γιαγιά το Μενού Εβδομάδας θα σε διευκολύνει καθώς θα βρείς και αναλυτικά τις συνταγές, όχι μόνο τις ιδέες!

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι για να ετοιμάσεις τη λίστα από τα ψώνια που θα χρειαστείς!

ΔΕΥΤΕΡΑ -Σουπιές κρασάτες

  • Σουπιές 1 1/2 κιλό φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • Κρεμμύδια 6 ξερά κομμένα σε φέτες
  • Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι
  • Φύλλο δάφνης 1
  • Ντοματάκια 1 κουτί ψιλοκομμένα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό όσο χρειαστεί
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις σουπιές , τις πλένουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες (όχι πολύ μικρές) και τις στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί , σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και συμπληρώνουμε τις σουπιές. Σοτάρουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί . Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και βάζουμε τα ντοματάκια , την δάφνη , αλάτι πιπέρι , νεράκι και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. (Στην χύτρα θέλει μόνο 10 λεπτά)

ΤΡΙΤΗ – Κοτόσουπα αυγολέμονο

Υλικά

  • Κοτόπουλο μέτριο 1 τεμ.
  • Καρότα 2-3 τεμ.
  • Σελινόριζα ή κομμάτια σέλινο 1 σελινόριζα ή 2-3 κομμάτια σέλινο
  • Πατάτες 2-3 τεμ.
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας
  • Ρύζι 250 γρ.ή πεπονάκι ζυμαρικό
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Νερό για βράσιμο ίσα να σκεπάζει το κοτόπουλο
  • Κόκκους μπαχάρι 2-3 τεμ.
Για το αυγολέμονο
  • Αυγά 2
  • Λεμόνια 2
  • Κορν φλαουρ 1- 2 κουταλιές σούπας

Οδηγίες

Καθαρίζουμε το κοτόπουλο από τα περιττά λίπη, το πλένουμε πολύ καλά και το βάζουμε ολόκληρο σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει, τους κόκκους μπαχάρι και το βάζουμε να βράσει. Καθαρίζουμε το σέλινο ή την σελινόριζα, τα καρότα, τις πατάτες και τα πλένουμε όλα πολύ καλά. Αφού πάρει δυο-τρεις βράσεις το κοτόπουλο, προσθέτουμε το σέλινο ή την σελινόριζα, τα καρότα και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε το αλάτι-πιπέρι και μετά από 35 λεπτά προσθέτουμε τις πατάτες γιατί βράζουν πιο γρήγορα. Αφού βράσουν όλα, βγάζουμε σε μια πιατέλα το κοτόπουλο και τα λαχανικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε το ρύζι ή το πεπονάκι, ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά.

Για το αυγολέμονο : Σβήνουμε την φωτιά αφού βράσει το ρυζάκι και με μια κουτάλα βγάζουμε ζουμί καυτό σε ένα μπολ, στύβουμε τα λεμόνια και προσθέτουμε τον χυμό τους μέσα στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και με μια πρέζα αλάτι και τα κάνουμε μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε το κορν φλάουερ με λίγο χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο μπολ με τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζεστό ζουμί λεμονιού στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας κόψει. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σιγά σιγά στην σούπα μας και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει 2 βράσεις και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την θερμοκρασία. Σερβίρεται ζεστή.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ- Φάβα με σάλτσα δυόσμου

Υλικά

  • Φάβα 500 γρ
  • Κρεμμύδια ξερά 3 τεμ
  • Καρότα 2 τεμ
  • Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Μπαχάρι 2 κόκκους
  • Πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Βαλσάμικο ξύδι 4 κουταλιές της σούπας
  • Κρασί κόκκινο 4 κουταλιές της σούπας
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
  • Δυόσμος 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Νερό για βράσιμο

Οδηγίες

Καθαρίζουμε την φάβα, την πλένουμε,την βάζουμε να βράσει για 40-45 λεπτά σε βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει, μαζί με το ένα κρεμμύδι και τα καρότα καθαρισμένα. Καθαρίζουμε τα άλλα δύο κρεμμύδια,τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια,το αλάτι, το πιπέρι,την πάπρικα, το κύμινο,το μπαχάρι, την δάφνη,την ζάχαρη, ανακατεύουμε να σοταριστούν (θέλουμε να καραμελώσουν) και τα σβήνουμε με το βαλσάμικο και το κρασί. Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά, εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.Τα βγάζουμε από τη φωτιά. Στο μπλέντερ βάζουμε το άλλο μισό ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι το απλό, λίγο αλάτι και τον δυόσμο, τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σάλτσα. Αφού βράσει η φάβα , την κάνουμε πουρέ είτε στο μπλέντερ είτε με μπλέντερ χειρός (ράβδος). Σερβίρουμε την φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω και περιχύνουμε με την σάλτσα δυόσμου. Αν θέλουμε κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τα σερβίρουμε στο πλάι σαν σαλάτα.
 

Μη ξεχνάτε, Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι!!!

ΠΕΜΠΤΗ- Μπριζόλες λεμονάτες φούρνου

Υλικά

  • Μπριζόλες 4 τεμ χοιρινές λαιμού
  • Πατάτες 5 τεμ
  • Ελαιόλαδο 120 ml
  • Λεμόνια 3 τεμ κανονικού μεγέθους χυμό και από 1 το ξύσμα
  • Πορτοκάλι 1/2 τον χυμό του
  • Μουστάρδα 2 κουταλιές σούπας
  • Ξύδι βαλσάμικο 1 κουταλάκι γλυκού προαιρετικά
  • Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ρίγανη 1 κουταλάκι γλυκού
  • Πάπρικα 1 κουταλάκι γλυκού
  • Νερό 1 λίτρο
  • Φύλλο δάφνης 1 τεμ προαιρετικά

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια όχι πολύ λεπτά. Τις βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με το 1 λίτρο νερό για 3-5 λεπτά (όχι πολύ ίσα να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με το πιρούνι). Τις στραγγίζουμε και τις αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ( το νερό το κρατάμε, θα μας χρειαστεί). Πολτοποιούμε σε μπλέντερ το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τον χυμό και ξύσμα από τα λεμόνια, το ξύδι βαλσάμικο και τον χυμό πορτοκαλιού. Πλένουμε και στραγγίζουμε τις μπριζόλες. Τις αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με την ρίγανη και την πάπρικα και από τις δύο πλευρές τους. Τις βάζουμε στο ταψί με τις πατάτες και το φύλλο δάφνης. Περιχύνουμε με το μείγμα του μπλέντερ και βάζουμε περίπου 150 ml από το νερό που βράσανε οι πατάτες. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά χαμηλώνοντας στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα το φαγητό μας και να έχει εξατμιστεί το περισσότερο νερό (ανάλογα τον φούρνο μας).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- Πατάτες με αρακά και καρότο

Υλικά

  • Πατάτες 6 τεμ κομμένες
  • Αρακάς 1/2 ποτήρι
  • Καρότο 1 κομμένο ροδέλες
  • Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας κοφτές ή ελαιόλαδο
  • Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
  • Ντομάτες 3 ψιλοκομμένες
  • Κύβο λαχανικών 1 τεμ
  • Νερό χλιαρό ίσα να σκεπάζει το φαγητό
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας σε μικρότερα κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,τα σοτάρουμε προσθέτουμε και τις πατάτες , τα γυρίζουμε όλα μαζί, βάζουμε την ντομάτα,τον αρακά,το καρότο,αλάτι,πιπέρι,τον κύβο λαχανικών, το νερό και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Σερβίρεται ζεστό.

ΣΑΒΒΑΤΟ- Μακαρονόπιτα με φέτα

Υλικά

  • Μακαρόνια τρυπητά Νο 5 1 συσκευασία
  • Φέτα 500 γρ τριμμένη
  • Αυγά 8 τεμ
  • Γάλα 1 λίτρο
  • Σιμιγδάλι χοντρό 4 κουταλιές της σούπας
  • Μαργαρίνη 200 γρ
  • Πιπέρι μαύρο
  • Αλάτι
  • Φύλλα χειροποίητα σπιτικά ή εμπορίου 6 τεμ ή 10 τεμ
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας

Οδηγίες

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας τους. Αφού βράσουν τα σουρώνουμε. Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια ρίχνουμε το γάλα (κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού στην άκρη),το σιμιγδάλι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την φέτα τριμμένη, 100 γρ από την μαργαρίνη,πιπέρι μαύρο,τα 6 αυγά ελάχιστα χτυπημένα και τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 2 σπιτικά φύλλα ή 4 του εμπορίου και τα λαδώνουμε με ένα πινέλο. Βάζουμε την μισή από την γέμιση πάνω τους και καλύπτουμε με 1 φύλλο σπιτικό ή 2 του εμπορίου. Τα λαδώνουμε κι αυτά και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάντα λαδωμένα. Χαράζουμε με μαχαίρι ελαφρώς την πίτα. Χτυπάμε σε μπολ το γάλα που κρατήσαμε μαζί με 2 αυγά και την υπόλοιπη μαργαρίνη και περιχύνουμε την πίτα μας. Αφήνουμε να σταθεί λίγο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (ανάλογα με τον φούρνο μας) για 40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

ΚΥΡΙΑΚΗ- Μοσχάρι στιφάδο

Υλικά

  • Ψαρονέφρι 2 κομμάτια
  • Μανιτάρια πλευρώτους ή λευκά στρογγυλά 500 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Κρέμα γάλακτος 400 ml
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές της σούπας

Οδηγίες

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να καθαρίσει τα φιλέτα και να τα κόψει σε ροδέλες. Βάζουμε στην φωτιά ένα τηγάνι αντικολλητικό και ψήνουμε τα φιλετάκια από τις δύο πλευρές για 3 λεπτά. Τα αποσύρουμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη αφού τα αλατοπιπερώσουμε ελαφρά.Καθαρίζουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρότερα κομμάτια. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να αχνιστούν (προσοχή όχι να ροδοκοκκινήσουν). Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια τα φιλέτα μας και την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε στην φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 

 


Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: http://www.chefoulis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here