Το πασχαλινό τραπέζι δεν περιορίζεται μόνο στο αρνάκι και το κοκορέτσι. Είναι μια μέρα γεμάτη φαγητά, που τρώνε όλοι για ώρες, καθώς πηγαινοέρχονται από τη σούβλα, στο τραπέζι.Τα Ορεκτικά για το Πασχαλινό τραπέζι είναι απαραίτητα! Εσύ φέτος τί θα φτιάξεις; Σου δίνουμε τις πιο όμορφες ιδέες για τα Ορεκτικά για το Πασχαλινό τραπέζι.

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Ορεκτικά για το Πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Γιαούρτι 500 γρμ
  • Σκόρδο 2 σκελίδες τριμμένες
  • Άνιθο 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο
  • Αλάτι 1 κουταλάκι γλυκού (αλλά και πάλι δοκιμάζουμε μπορεί να πάρει κι άλλο)
  • Ελαιόλαδο 1 κουταλιά σούπας
  • Αγγούρι 1/2 (τριμμένο και στυμμένο να φύγουν τα υγρά του)

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρετε κρύο με ένα μικρό ματσάκι από άνιθο στο κέντρο ή ελίτσα. (Πάντα δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί λίγο αλατάκι παραπάνω)

Πατάτες φούρνου

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Πατάτες 5 κομμένες στα δύο
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι νερού
  • Μουστάρδα πικάντικη 2 κουταλιές σούπας
  • Μέλι 1 κουταλιά σούπας
  • Δεντρολίβανο
  • Θυμάρι
  • Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη
  • Γλυκάνισο 1/2 κουταλάκι γλυκού

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τις πατάτες μας και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό ίσα να μαλακώσουν. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα δουλεύουμε.Καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις κόβουμε στα δύο. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τις περιχύνουμε με το μείγμα που δουλέψαμε στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε καλά  να πάει παντού το μείγμα και τις στρώνουμε σε ταψί, πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν κι είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε.

Δεματάκια με χαλούμι και μπέικον

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
  • Ντομάτες 4-5 τεμ κομμένες ροδέλες
  • Μπέικον 15 φέτες
  • Χαλούμι 350 γρ
  • Σουσάμι ή παπαρουνόσπορος
  • Αγγούρι μόνο τη φλούδα σε λωρίδες λεπτές
  • Μαργαρίνη 100 γρ

Οδηγίες

Κόβουμε κάθε φύλλο κρούστας σε 2 λωρίδες, βάζουμε την μια πάνω στην άλλη, ανάμεσα τους αλείφουμε με τη μαργαρίνη καθώς και την επάνω μεριά του φύλλου. Κόβουμε το χαλούμι σε μπαστουνάκια. Βάζουμε σε κάθε δεματάκι από 1 μπαστουνάκι χαλούμι, 1/2 φέτα μπέικον, μισή ροδέλα ντομάτας και διπλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να έχει σχήμα ορθογώνιο δεματάκι. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αλείφουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας),  μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο και τα διακοσμούμε χρησιμοποιώντας τις λεπτές λωρίδες από την φλούδα του αγγουριού για το δέσιμο τους. Είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε και να τα απολαύσουμε.

Μελιτζανοσαλάτα με τυρί και Πιπεριά Φλωρίνης

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Μελιτζάνες 3 μεγάλες
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 τεμ
  • Τυρί φέτα 50 γρ θρυμματισμένη
  • Ανθότυρο 20 γρ
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
  • Σκόρδο 1 σκελίδα πολτοποιημένη
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ξύδι 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό

Οδηγίες

Πλένουμε τις μελιτζάνες και την πιπεριά . Τις  βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν. Σχίζουμε τις μελιτζάνες και κρατάμε την ψίχα τους. Ξεφλουδίζουμε την πιπεριά κι αφαιρούμε τους σπόρους. Βάζουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες και την πιπεριά σε σουρωτήρι για περίπου 10 λεπτά να στραγγίξουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε στην συνέχεια σε ένα μπολ και με πιρούνι τα πολτοποιούμε.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε καλά κι απολαμβάνουμε.

Πατατοσαλάτα με αυγά και σος

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Πατάτες 5 μέτριες βρασμένες
  • Αυγά 3 βρασμένα κομμένα στα 4
  • Κρεμμύδι ξερό 1 κομμένο ροδέλες
  • Πιπεριά Φλωρίνης 1 κομμένη ροδέλες
  • Ντομάτα 1 κομμένη καρέ
  • Μαϊντανός 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος
  • Άνηθο 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη φρέσκια
Για την σος
  • Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του καφέ
  • Λεμόνια 2 τεμ τον χυμό τους
  • Μουστάρδα πικάντικη 1 κουταλιά σούπας
  • Λεμόνι λάιμ 1 τεμ το ξύσμα του

Οδηγίες

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν  και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τις τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα ,προσθέτουμε μέσα το κομμένο κρεμμύδι,τον μαϊντανό,τον άνηθο,την πιπεριά,την ντομάτα,αλάτι,πιπέρι,την φρέσκια ρίγανη, ανακατεύουμε λίγο, βάζουμε και τα αυγά που βράσαμε κομμένα στα 4 . Ετοιμάζουμε την σος, βάζοντας στο μπλέντερ όλα τα υλικά, τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε την σαλάτα μας.

Τυροκαυτερή

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Τυρί φέτα 250 γρ
  • Γιαούρτι 1 φλυτζάνι του καφέ
  • Ανθότυρο 300 γρ
  • Τυρί κατίκι 200 γρ
  • Πιπεριά πράσινη καυτερή 1
  • Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι
  • Ξύδι 1 κουταλάκι γλυκού
  • Πάπρικα γλυκιά ελάχιστο

Οδηγίες

Βάζετε την πιπεριά στο φούρνο , την ψήνετε λίγο , αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε την φλούδα και τα σπόρια. Κόβετε την πιπεριά σε κομματάκια και την πολτοποιείτε. Βάζετε σε μια λεκάνη την φέτα και την λιώνετε με το πιρούνι , προσθέτετε το γιαούρτι , το ανθότυρο , το κατίκι , την πιπεριά , το λάδι το ξύδι και λίγο αλάτι και το ανακατεύετε. Βάζετε την τυροκαυτερή σε μπολ και την πασπαλίζετε με την πάπρικα.

Ταμπουλέ

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Πλιγούρι 1 ποτήρι
  • Ντομάτες 3 κομμένες σε κύβους
  • Αγγούρι 1 κομμένο σε κύβους χωρίς τα σπόρια
  • Κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο
  • Πιπεριά πράσινη 1 ψιλοκομμένη
  • Μαϊντανό 1 φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο
  • Κρεμμυδάκια φρέσκα 3 ψιλοκομμένα
  • Ελιές 7 – 8 μαύρες και ψιλοκομμένες χωρίς κουκούτσι
Για την σως
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
  • Μουστάρδα 1 κουταλιά σούπας κοφτή
  • Ξύδι 2 κουτιές σούπας

Οδηγίες

Από το βράδυ μουσκεύουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό μέχρι να το σκεπάσει και  την επόμενη μέρα το σουρώνουμε μέχρι να στραγγίξει καλά. Το τοποθετούμε σε γυάλινη σαλατιέρα και βάζουμε  όλα τα υλικά μέσα , εκτός από το λάδι , ξύδι, μουστάρδα και τα ανακατεύουμε καλά. Ετοιμάζουμε την σως χτυπώντας το λάδι , το ξύδι και την μουστάρδα καλά και περιχύνουμε την σαλάτα μας. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.

Ζαμπονοτυρόπιτα

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Σφολιάτα 1 πακέτο (περιέχει 2 φύλλα)
  • Γραβιέρα 250 γρ
  • Κασσέρι 250 γρ
  • Γκούντα 250 γρ
  • Ζαμπόν 250 γρ ψιλοκομμένο
  • Κέτσαπ 4 κουταλιές σούπας
  • Ρίγανη 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Πιπέρι
  • Αυγό 1
  • Σουσάμι

Οδηγίες

Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη όλα τα τυριά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ζαμπόν. Σε ένα ταψί παραλληλόγραμμο το οποίο έχουμε ελαφρώς λαδώσει, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε την κέτσαπ , από πάνω την ρίγανη και λίγο πιπέρι. Αδειάζουμε μέσα όλη την γέμιση (τυριά & ζαμπόν). Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Χαράζουμε ελαφρά να δημιουργηθούν κομμάτια, με ένα πινελάκι την αλείφουμε με το αυγό που το χτυπήσαμε λίγο σε ένα μπολάκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά .

Τάρτα μανιταριών

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Μανιτάρια πλευρώτους 1 κιλό
  • Μανιτάρια λευκά στρογγυλά 1 κιλό
  • Κρεμμύδια 2 κομμένα καρέ
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
  • Κασσέρι Μυτιλήνης 100 γρ τρμμένο
  • Γκούντα 100 γρ τριμμένο
  • Κεφαλογραβιέρα 100 γρ τριμμένο
  • Ελαιόλαδο 3 κουταλιές σούπας
Για την ζύμη
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γρ
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Βούτυρο 15 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει

Οδηγίες

Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα βαθύ μπολ, τα ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί, μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε για 1/2 ώρα στο ψυγείο. Την ανοίγουμε με τον πλάστη και την στρώνουμε σε φόρμα τάρτας, την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα, βάζουμε πάνω της για βάρος όσπρια και την ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).

Για την γέμιση. Τα στρογγυλά μανιτάρια τα σκουπίζουμε ελαφρώς και τα κόβουμε σε κομμάτια. Κόβουμε και τα πλευρώτους σε κομμάτια (αφού κόψουμε το κάτω μέρος τους). Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την μισή ποσότητα από τα τριμμένα τυριά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφαιρούμε την λαδόκολλα από την τάρτα μας, αδειάζουμε μέσα την γέμιση, την στρώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια της τάρτας και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα τυριών. Ψήνουμε στο φούρνο για 35- 40 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει (ανάλογα τον φούρνο μας).

Φέτα ψητή

Ορεκτικά Πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • Φέτα 2 φέτες των 100 γρ
  • Πιπεριά πράσινη 1 ψιλοκομμένη και καυτερή
  • Φρέσκο βούτυρο 2 κουταλάκια γλυκού
  • Ντομάτα 2 φέτες μεγάλες

Οδηγίες

Σε ένα πυρέξ βάζουμε τα 2 κομμάτια φέτας , από πάνω τις φέτες ντομάτας , την πιπεριά ψιλοκομμένη και το βούτυρο και τα ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει , στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.

Όλες οι συνταγές είναι απο το site Chefoulis και στις προτάσεις των ορεκτικών καθώς και στις φωτογραφίες υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που παραπέμπει στις συνταγές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.