Πώς να κάνετε τη μελέτη της ορθογραφίας παιχνίδι…

0


 
Όλοι μας θυμόμαστε στα μαθητικά μας χρόνια τη μανούλα μας να μας φωνάζει από το παιχνίδι για να κάνουμε εξάσκηση στη βαρετή ορθογραφία της επόμενης μέρας και να γράφουμε λέξεις πολλές πολλές φορές μέχρι να τις αποστηθίσουμε με σκοπό να πάρουμε άριστα την επόμενη μέρα στο τετράδιο της ορθογραφίας, ίσως κι ένα αυτοκόλλητο για επιβράβευση από τη δασκάλα μας!
Σήμερα ως μανούλες πια οι ίδιες καλούμαστε να μπούμε στη ίδια διαδικασία και να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να μάθουν να γράφουν σωστά τις λεξούλες από την πρώτη δημοτικού ακόμα, ακολουθώντας πολλές φορές ακριβώς τις ίδιες τεχνικές με αυτές που ακολουθούσαν οι δικές μας μαμάδες.  
Μπορούμε όμως αντί όλης αυτής της βαρετής διαδικασίας, να μετατρέψουμε τη μελέτη της ορθογραφίας σε παιχνίδι και μ’ αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας που μόλις ξεκίνησαν το δημοτικό σχολείο να αγαπήσουν τις λέξεις και τη μελέτη τους…
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν στο δύσκολο έργο σας.
1. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμο σύρμα για πίπες ή πλαστελίνη
Εντοπίστε τις λέξεις που δυσκολεύουν το παιδί και βοηθήστε το να τις σχηματίσει, χρησιμοποιώντας πολύχρωμο σύρμα για πίπες, που θα βρείτε σε καταστήματα με γραφική ύλη ή και πλαστελίνη. Είναι μια διαδικασία που ξετρελαίνει τα παιδιά και τα βοηθά να θυμούνται ευκολότερα.

2. Ενώστε τις τελείες, με σφραγίδες
Χρησιμοποιήστε σφραγίδες για να φτιάξετε τον «σκελετό» της λέξης που δεν θυμάται το παιδί κι έπειτα, ζητήστε του να ενώσει τα σημεία με το αγαπημένο του χρώμα.

 

3. Γραμματάκια-Μαγνητάκια
Αγοράστε μαγνητάκια-γράμματα για το ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για να κάνουν τα παιδιά εξάσκηση. Γράφοντας τις δύσκολες λέξεις πάνω στο ψυγείο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τις δουν και να τις ξαναδούν πολλές φορές μέσα στη μέρα, κι έτσι θα τα βοηθήσετε να τους εντυπωθούν
4. Με τη βοήθεια του τραγουδιού
Υπάρχουν διαθέσιμα στο youtube τα τραγούδια της κυρίας Σιντορέ, από το cd «Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία», τα οποία μέσω της μουσικής και του ευφάνταστου στίχου βοηθούν τα παιδιά να μάθουν την καταληκτική ορθογραφία των λέξεων.
και
5. Online παιχνίδι για την εκμάθηση της ορθογραφίας
Τα παιδιά λατρεύουν τους υπολογιστές και τις οθόνες. Μπορούμε, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε αυτήν τους την αγάπη προς όφελος της γλώσσας και της σωστής της χρήσης.
Προτεινόμενα παιχνίδια: http://prwtokoudouni.weebly.com/tisths.html
6. Παίξτε κρεμάλα
Μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας κρεμάλα για τις λέξεις που τα δυσκολεύουν. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που αρέσει πολύ στα παιδιά.
7. Γράφοντας με το δάχτυλο
Γράψτε τις δύσκολες λέξεις μία – μία σε καρτέλες δίνοντας έμφαση με μαρκαδόρο στο κομμάτι της λέξης που είναι σημαντικό να θυμηθεί το παιδί ( κυρίως την κατάληξη ).Γυρίστε την καρτέλα ανάποδα και ζητήστε από το παιδί να γράψει με το δάχτυλό του πάνω στο γραφείο ή στο χαλί τη λέξη.
8. Διαγωνισμός λαθογραφίας
Οργανώστε ένα διαγωνισμό λαθογραφίας όπου νικητής θα είναι αυτός που θα γράψει τις πιο πολλές λανθασμένες λέξεις. Μια τέτοια δραστηριότητα θα ενισχύσει μια θετική στάση του παιδιού απέναντι στο λάθος, το οποίο θα πρέπει να έχει το χώρο που του αξίζει στη μαθησιακή διαδικασία, ως εκκίνηση για νέα γνώση.
9. Ο μικρός δάσκαλος
Στα παιδιά αρέσουν πολύ τα παιχνίδια μίμησης. Δώστε τους την ευκαιρία να γίνουν μικροί δάσκαλοι ή μικρές δασκάλες κι εσείς φυσικά οι μαθήτριες. Γράψτε λεξούλες λάθος και δώστε τους την ευκαιρία να τις διορθώσουν εκείνα.
10. Γράψτε σε πινακάκι δραστηριοτήτων ή πάνω στη ζάχαρη
Ξεφύγετε από τα τετριμμένα! Αφήστε στην άκρη το χαρτί και το μολύβι. Μπορείτε να κάνετε εξάσκηση της ορθογραφίας είτε σε κάποιο μαγνητικό πινακάκι από αυτά που κυκλοφορούν  στην αγορά. Αν βέβαια θέλετε κάτι ανέξοδο μπορείτε να ρίξετε σε ένα ταψί μπόλικη ζάχαρη κι εκεί να σχηματίζουν τα παιδάκια σας με το δάχτυλο λεξούλες οι οποίες σβήνουν πολύ εύκολα, μόνο με ένα γρήγορο κούνημα του ταψιού, οπότε η ζάχαρη επανέρχεται στην αρχική της θέση και είναι έτοιμη ξανά για χρήση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία των παιδιών γιατί δεν τους αρέσει πολύ η γόμα, καθώς νιώθουν ότι είναι κάτι που ματαιώνει την προσπάθειά τους.
11. Χρησιμοποιείστε χρώματα
Χωρίστε τις λέξεις που θέλετε να μάθετε σε παρέες ανάλογα με την ορθογραφία τους, δώστε τους χρώμα και παίξτε μαζί τους!
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας λεξικό γεμάτο χρώμα και να ομαδοποιήσετε έτσι τις λέξεις. Τα χρώματα βοηθούν πολύ τα παιδιά να δημιουργούν κανόνες στο μυαλό τους.
12. Δημιουργήστε συνειρμούς
Δώστε στα παιδιά συνειρμούς για να απομνημονεύσουν τους κανόνες, όπως αυτόν που βλέπετε παρακάτω:
Οι απαιτήσεις του σχολείου έχουν γίνει πια πολύ μεγάλες κι αυτό είναι κάτι που αγχώνει τα παιδιά, αλλά κυρίως τους γονείς, οι οποίοι μεταδίδουν το άγχος τους αυτό κυρίως μέσω της μελέτης στο σπίτι, η οποία φαίνεται συχνά να φθείρει τη σχέση γονιού-παιδιού. Προσπαθήστε λοιπόν να ακολουθήσετε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές, όποιες απ’ αυτές σας ταιριάζουν και θεωρείτε ότι θα λειτουργήσουν με το παιδί σας, έτσι ώστε να κάνετε τη μελέτη στο σπίτι όσο το δυνατόν πιο παιγνιώδη και διασκεδαστική!

 

Ιωάννα Κούρτη
Εκπαιδευτικός