Πλησιάζει η μέρα που το πρώτο κουδούνι θα ηχήσει και κάθε κατεργάρης στο πάγκο του!
Οι διακοπές τέλειωσαν και μαζί του οι ξένοιαστες μέρες παιχνιδιού και ανεμελιάς. Έχετε άγχος για τα Πρωτάκια στο Δημοτικό,συμβουλές για αγχωμένους γονείς.

Την παράσταση, την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, κλέβουν τα γνωστά «πρωτάκια».
Είναι τα παιδιά που κάθονται σχεδόν στασιασμένα κοντά στη μαμά και τον μπαμπά και περιεργάζονται το χώρο, τη συμπεριφορά των δασκάλων και των άλλων παιδιών. Όλα καινούργια!!! Ένας καινούργιος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στα μικρά ματάκια τους και οι σκέψεις πολλές!!

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK


Αλλά και οι γονείς αυτών των παιδιών έχουν σχεδόν την ίδια στάση και αγωνιά με εκείνα. Νιώθουν ένα σφίξιμο στο στομάχι σαν να πηγαίνουν εκείνοι πρώτη φορά στο σχολείο. Πολλές φορές οι γονείς είναι εκείνοι που δημιουργούν άγχος στα παιδιά . Τι είναι αυτό που τους αγχώνει, όταν το παιδί περνάει την πόρτα του δημοτικού;


Οι πρώτες σκέψεις:

  • Το παιδί μου μεγάλωσε. Υποσυνείδητα κανένας γονιός δεν αποδέχεται με ευκολία το γεγονός ότι το παιδί του μεγαλώνει. Με την αρχή της σχολικής χρονιάς, σιγά σιγά το παιδί αρχίζει να ωριμάζει και οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα.
  • Μακριά από το σπίτι.  Είναι η πρώτη φορά που θα αποχωριστούμε το παιδί μας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Θα τα καταφέρει; Το ερώτημα αυτό απασχολεί κάθε γονιό. Κατά πόσο το παιδί θα ανταπεξέλθει σε αυτή την καινούργια του ζωή; Όπως και να έχει, εμείς θα είμαστε δίπλα του παρέχοντάς του ασφάλεια και σιγουριά. 

Για να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους να προσαρμοστούν καλύτερα στις καινούργιες συνθήκες θα πρέπει αρχικά φέρονται στο παιδί σαν σε μαθητή και όχι σαν σε μωρό. Έτσι το παιδί σιγά σιγά θα αρχίσει να καταλαβαίνει τη σημασία του όρου “μαθητής”.

Πρωτάκια στο Δημοτικό,συμβουλές για αγχωμένους γονείς:

  • Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί αλλαγές στη συμπεριφορά του ή στη διάθεσή του. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί τους πρώτους μήνες, να ελέγχουν τον τρόπο του το παιδί φέρεται και αν τυχόν διαπιστώσουν ανησυχητικά σημάδια, να τα αντιμετωπίσουν.
  • Δεν υπάρχει λόγος απογοητεύσεις με την πρώτη  μαθησιακή δυσκολία που θα αντιμετωπίσει το παιδί. Του δίνουμε χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και το βοηθάμε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια συναντά στην διαδικασία της μάθησης.
  • Οι γονείς χρειάζεται να προετοιμάσουν το παιδί για τη πρώτη ημέρα στο δημοτικό, μιλώντας του για το πως περίπου θα είναι αφού ούτε κι εκείνοι γνωρίζουν ακριβώς. Γιατί χρειάζεται να πηγαίνουμε σχολείο, ποιος είναι ο ρόλος της δασκάλας και τι μπορούν να κάνουν με τους συμμαθητές τους.
  • Μπορούν να διηγηθούν δίκες τους εμπειρίες από τα μαθητικά τους χρονιά και πως εκείνοι ένιωθαν τη πρώτη τους ημέρα. Είναι σημαντικό οι γονείς να ρωτούν για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους και να τα διαβεβαιώνουν ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουν κάποια αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, άγχος, λύπη.
  • Η επαφή του παιδιού με το σχολείο πρέπει να έχει γίνει καιρό πριν τον αγιασμό. Όταν ακόμα το σχολείο είναι κλειστό, το επισκεπτόμαστε μαζί με το παιδί προκειμένου να εξοικειωθεί με το χώρο.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να  πηγαίνουν μαζί με το παιδί να αγοράσουν τα σχολικά του είδη. Έτσι το παιδί θα έχει συμμετοχή σε αυτή τη αλλαγή.
Προετοιμάζουμε το παιδί για το ότι θα γνωρίσει καινούργια άτομα και θα κάνει καινούργιες γνωριμίες. Την πρώτη μέρα του σχολείου, συνοδεύουν οι γονείς το παιδί στο σχολείο. Καλό θα είναι να είμαστε παρόντες απόντες. Δηλαδή να μην είμαστε δίπλα στο παιδί αλλά να βρισκόμαστε στο οπτικό του πεδίο.

Καλή Αρχή στα πρωτάκια σας!

Δείτε επίσης:

Επιστροφή στο σχολείο μετά τις διακοπές, tips για να οργανωθείτε

Πως να εξοικονομήσετε χρήματα από την αγορά σχολικών

6 σπιτικά σνακ για το σχολείο

Προηγούμενο άρθροΗ καλύτερη συνταγή για αφράτα pancakes
Επόμενο άρθροΕβδομαδιαίες προβλέψεις ζωδίων 9 έως 15 Σεπτεμβρίου
Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Μελπομένη Δήμα είναι κάτοχος DIMPLOMA IN HEALTH COUNSELLING και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ) και της Europa Association for Counselling (EAC - member No.HAC0231). Η εξειδίκευσή της στη Γνωσιακή Συµπεριφοριστική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων έγινε στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΣΘ). Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων (Panhellenic Parent Education Groups' Assosiation) -παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των γονέων (F.I.E.P.)-, ως Εκπαιδεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων και ως συντονίστρια Ομάδων παιδιών και Εφήβων. Επιπροσθέτως, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Μελπομένη Δήμα, στην Ελευσίνα, έχει μεταπτυχιακές σπουδές στις «Διαταραχές Άγχους στα παιδιά και τους εφήβους» (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχόλη). Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια δραματοθεραπείας (drama therapy) και παιγνιοθεραπείας (play therapy). Στο πλαίσιο των σπουδών της, επιμορφώθηκε στην «Ανάπτυξη Διαπροσωπικών Δεξιοτήτων και στη Διεκδικητικότητα», καθώς και στη «Συμβουλευτική Παρέμβαση σε παιδιά, Νηπιακής, Παιδικής και Εφηβικής ηλικίας». Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μελπομένη Δήμα παρακολουθεί εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε θέματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας, στοχεύοντας στη συνεχιζόμενη κατάρτιση και εξέλιξή της, όσον αφορά στην επιστήμη που υπηρετεί. Το να φροντίζεις, άλλωστε την ψυχή του άλλου δεν είναι απλή υπόθεση… Αποτελεί ένα επάγγελμα-λειτούργημα, που απαιτεί υψηλή επιστημοσύνη, υψηλό αίσθημα ευθύνης και, φυσικά, αγάπη για τον άνθρωπο!