Προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι σας

0

Η περίοδος των  εορτών μόλις ξεκίνησε και είναι η καλύτερη εποχή να περάσεις με τους δικούς σου ανθρώπους, να διασκεδάσεις και να χορτάσεις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Τι λέτε, φέτος, να εντυπωσιάσουμε με το γιορτινό τραπέζι; Βάλτε εσείς την καλή διάθεση και όρεξη κι εμείς σας έχουμε προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι σας.

Ιδέες για Ορεκτικά

Τα ορεκτικά δεν γίνεται να απουσιάζουν από ένα γιορτινό τραπέζι. Δείτε τις συνταγές, που σας προτείνουμε κι επιλέξτε αυτή που ταιριάζει στα γευστικά σας γούστα.

Τυροκροκέτες

Υλικά

  • Ρεγκάτο 150 γρ
  • Κασέρι πικάντικο 150 γρ
  • Γκούντα 100 γρ
  • Αλάτι
  • Κορν φλαουρ 2 κουταλιές
  • Αυγά 2 τεμ (μόνο τα ασπράδια)

Οδηγίες

Χτυπάμε δυο ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με λίγο αλάτι.
Τα ανακατεύουμε με τα τυριά και το κόρν φλάουρ.
Τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Τα αφήνουμε περίπου μια ώρα και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά.

Πατάτες με μπεσαμέλ

Υλικά

  • Πατάτες 5 τεμ κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Κεφαλογραβιέρα 200 γρ τριμμένη
  • Ρεγκάτο 200 γρ τριμμένο
  • Θυμάρι 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό
Για την μπεσαμέλ
  • Γάλα 500 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
  • Ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας
  • Βούτυρο 1 κουταλιές σούπας
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές σούπας
  • Μοσχοκάρυδο 1 πρέζα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Αυγό 1 τεμ

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας σε λεπτές φέτες. Τις βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι το σημείο που θα έχουν μαλακώσει ελαφρώς αλλά όχι να διαλύονται και τις στραγγίζουμε.

Για την μπεσαμέλ :  Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 5 λεπτά μέχρι να  αρχίσει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι  και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα να ενσωματωθεί με την μπεσαμέλ.  Τέλος προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, το θυμάρι  κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε στην μπεσαμέλ  τις ελαφρώς βρασμένες πατάτες, ανακατεύουμε προσεκτικά κι αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας) κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

Δεματάκια με χαλούμι και μπέικον

Υλικά

  • Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
  • Ντομάτες 4-5 τεμ κομμένες ροδέλες
  • Μπέικον 15 φέτες
  • Χαλούμι 350 γρ
  • Σουσάμι ή παπαρουνόσπορος
  • Αγγούρι μόνο τη φλούδα σε λωρίδες λεπτές
  • Μαργαρίνη 100 γρ

Οδηγίες

Κόβουμε κάθε φύλλο κρούστας σε 2 λωρίδες, βάζουμε την μια πάνω στην άλλη, ανάμεσα τους αλείφουμε με τη μαργαρίνη καθώς και την επάνω μεριά του φύλλου. Κόβουμε το χαλούμι σε μπαστουνάκια. Βάζουμε σε κάθε δεματάκι από 1 μπαστουνάκι χαλούμι, 1/2 φέτα μπέικον, μισή ροδέλα ντομάτας και διπλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να έχει σχήμα ορθογώνιο δεματάκι. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αλείφουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας),  μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο και τα διακοσμούμε χρησιμοποιώντας τις λεπτές λωρίδες από την φλούδα του αγγουριού για το δέσιμο τους. Είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε και να τα απολαύσουμε.

Τραγανά εύκολα ρολάκια

Υλικά

  • Ψωμί του τοστ 6 φέτες
  • Καπνιστή γαλοπούλα 6 φέτες
  • Τυρί του τοστ 6 φέτες
  • Αυγό 1 τεμ
  • Γάλα 100 ml
  • Φρυγανιά τριμμένη 4 τεμ
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • Βούτυρο για το άλειμμα

Οδηγίες

Κόβουμε την κόρα γύρω γύρω από τις φέτες του τοστ και τις ανοίγουμε με το πλάστη να γίνουν αρκετά επίπεδες. Αλείφουμε με το βούτυρο όλες τις φέτες και τοποθετούμε στην κάθε φέτα από μία φέτα τυρί και γαλοπούλα. Τις τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό και τις σταθεροποιούμε με οδοντογλυφίδες. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μαζί με το γάλα και θρυμματίζουμε τις φρυγανιές στο μπλέντερ. Βουτάμε ένα ένα τα ρολάκια πρώτα στο μείγμα του αυγού και μετά στην τριμμένη φρυγανιά.. Έχουμε βάλει το καλαμποκέλαιο σε τηγάνι να κάψει και ξεκινάμε να τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε ζεστά.

Κιμάς σε φιογκάκια

Υλικά

Για την ζύμη
  • Ελαιόλαδο 1/2 κούπα του τσαγιού
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο χρειαστεί
  • Νερό χλιαρό 1 κούπα του τσαγιού
  • Αυγά 2 τεμ
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ξύδι 3 κουταλιές της σούπας
Για την γέμιση
  • Κιμάς 500 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ τριμμένο
  • Καρότο 1/2 τεμ τριμμένο
  • Δυόσμος 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένος
  • Αυγό 1 τεμ
  • Κεφαλογραβιέρα 100 γρ τριμμένη
  • Μαϊντανός 2- 3 κλωνάρια ψιλοκομμένα
  • Ούζο 1 σφηνάκι
  • Πάπρικα γλυκιά-καυτερή από 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι – πιπέρι
Για το ντιπ
  • Γιαούρτι στραγγιστό 150 γρ
  • Μουστάρδα 1/2 κουταλιά σούπας
  • Λεμόνι από 1/2 τον χυμό του
  • Πορτοκάλι από 1/2 τον χυμό του
  • Σκόρδο λιωμένο 1 σκελίδα
  • Μέλι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας
  • Σος βαλσάμικο 1 κουταλιά της σούπας
  • Αλάτι- πιπέρι

Οδηγίες

Για την ζύμη : Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αυγό,αλάτι,πιπέρι,το χλιαρό νερό και το αλεύρι λίγο λίγο (στην πράξη βλέπουμε πόσο θα χρειαστεί) και ζυμώνουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε την ζύμη  και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Στο διάστημα αυτό ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την γέμιση. Αφού ετοιμάσουμε την γέμιση ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο μας σε αλευρωμένο πάγκο, το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και στο καθένα βάζουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση μας. Κλείνουμε σε σχήμα φιόγκου και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα πλάι στο άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο μας) μέχρι να αποκτήσουν ένα ρόδινο χρώμα. Σερβίρουμε σε πιατέλα με συνοδεία ντιπ γιαουρτιού.

Για την γέμιση : Βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο να κάψει,προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει, βάζουμε και το τριμμένο καρότο , την πάπρικα γλυκιά και καυτερή και τα αφαιρούμε από το τηγάνι σε ένα μπολ , όπου προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι- πιπέρι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το αυγό, την κεφαλογραβιέρα, το ούζο κι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί καλά.

Για το ντιπ γιαουρτιού :  Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ , τα ανακατεύουμε όλα να αναμειχθούν πολύ καλά κι είναι έτοιμο να συνοδεύσουμε τα φιογκάκια μας.

Κυρίως πιάτο

Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά

Για την γέμιση
  • Μοσχαρίσιος κιμάς 300 γρ.
  • Ρύζι Καρολίνα ή κίτρινο ρύζι μακρύκοκκο 300 γρ.
  • Ελαιόλαδο 100-150 γρ.
  • Κουκουνάρι 50 γρ.
  • Κάστανα βρασμένα 10-12 τεμ.
  • Κρεμμύδι μέτριο 1 τεμ.
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Κόκκινο κρασί 1 ποτήρι του κρασιού
  • Κύβος κότας 1 τεμ.
  • Νερό 1 λίτρο
  • Κανέλλα 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά
  • Μπαχάρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά σούπας
Γαλοπούλα
  • Γαλοπούλα νωπή ή κατεψυγμένη 3-4 κιλά
  • Δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσια 10-12 τεμ
  • Βερύκοκα ξηρά 10-12 τεμ
  • Φυτίνη 2 κουταλιές σούπας
  • Χυμός πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
  • Αντικολλητικό χαρτί 3 μεγάλα κομμάτια
  • Αλουμινόχαρτο 3 μεγάλα κομμάτια

Οδηγίες

Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε την γαλοπούλα με προσοχή για να μην ανοίξουμε πολύ την κοιλιά της και την αφήνουμε να στραγγίξει. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ή χοντροκομμένο στο μούλτι, ψιλοκόβουμε επίσης τα εντόσθια της γαλοπούλας.

Σε ένα τηγάνι βαθύ βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα εντόσθια και τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί. Διαλύουμε τον κύβο κότας στο ένα λίτρο νερό και αφού εξατμισθεί το οινόπνευμα από το τηγάνι μας αδειάζουμε τον μισό ζωμό μέσα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Αφού απορροφήσει τα υγρά αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, ρίχνουμε τα κάστανα και τα κουκουνάρια, την κανέλα και το μπαχάρι (προαιρετικά). Αλατοπιπερώνουμε την γαλοπούλα μέσα έξω, και γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με το μείγμα που φτιάξαμε και την ράβουμε. Αλείφουμε την γαλοπούλα με φυτίνη.

Ανοίγουμε τα φύλλα από το αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε πάνω την γαλοπούλα, ρίχνουμε γύρω της τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και τυλίγουμε καλά. Το ίδιο κάνουμε και με το αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την γαλοπούλα για 3 ώρες ή την βάζουμε από το βράδυ στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία και την τελειώνουμε το πρωί. Στις 2 ώρες ψησίματος, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και περιχύνουμε σταδιακά (λίγο-λίγο) κατά την διάρκεια του υπόλοιπου ψησίματος την γαλοπούλα με το υπόλοιπο ζωμό κότας και τον χυμό πορτοκαλιού. Αφού ροδοκοκκινίσει την βγάζουμε από τον φούρνο και την βάζουμε σε μια πιατέλα. Ανοίγουμε την κοιλιά και τραβάμε την γέμιση έξω.

Τον ζωμό από τον κύβο που περιχύσαμε την γαλοπούλα και υπάρχει μέσα στο αντικολλητικό χαρτί τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τον πήζουμε μαζί με την 1 κουταλιά σούπας αλεύρι (θέλουμε να πήξει σαν σάλτσα οπότε και το παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα ή αλευράκι). Σερβίρουμε κομμάτι γαλοπούλας και γέμιση στα πιάτα και περιχύνουμε με την σάλτσα μας.

Κοτόπουλο ρολό γεμιστό

Υλικά

  • Στήθος κοτόπουλο 2 τεμ
  • Τυρί γκούντα 200 γρ
  • Μπέικον 10 φέτες
  • Πράσινη πιπεριά 1 μεγάλη
  • Μουστάρδα 2 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Βούτυρο 1 κουταλιά σούπας
  • Λεμόνια 2 τεμ
  • Νερό 1 ποτήρι
  • Σπάγκος μαγειρικής

Οδηγίες

Ξεπλένουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα στεγνώνουμε καλά και τα χτυπάμε με το σφυρί του κρέατος, για να τα κάνουμε πιο λεπτά και να φαρδύνουν. Αλατοπιπερώνουμε και με τα χέρια μας αλείφουμε με την μουστάρδα να πάει παντού. Προσθέτουμε και λίγη ρίγανη. Αρχίζουμε να γεμίζουμε τα ρολά μας ξεκινώντας με το μπέικον που το απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου. Κόβουμε το τυρί σε μακριές λωρίδες και το απλώνουμε κατά μήκος. Το ίδιο κάνουμε και με την πιπεριά. Τυλίγουμε κάθε στήθος σε ρολό και το δένουμε προσεκτικά με τον ειδικό σπάγκο.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις κάψει σοτάρουμε τα ρολά μας , μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα παντού. Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα ταψί ή πυρέξ και περιχύνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό,το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Στην συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δούμε ότι είναι έτοιμο.

Νουά με πατάτες φούρνου

Υλικά

  • Μοσχαρίσιο νουά 1.300 γρ (1 ολόκληρο κομμάτι)
  • Δενδρολίβανο 2 ματσάκια φρέσκα δεμένα με το κρέας
  • Δάφνη 2 φύλλα
  • Κανέλα 1 ξυλάκι
  • Κρεμμύδι 1 μεγάλο ολόκληρο
  • Ελαιόλαδο 120 ml
  • Κόκκινο κρασί 250 ml ξηρό
  • Πατάτες 2 κιλά κομμένες σε μεγάλα καρέ
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό 700 ml ζεστό

Οδηγίες

Πλένουμε και  στραγγίζουμε το κρέας και το δένουμε μαζί με το δενδρολίβανο, ενώ αν θέλουμε λέμε στον κρεοπώλη μας να μας το δέσει. Το αλατοπιπερώνουμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και το κρεμμύδι ολόκληρο για 8- 10  λεπτά περίπου. Το γυρνάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε 2 -3 λεπτά να εξατμιστεί.

Αδειάζουμε το κρέας σε μια γάστρα, προσθέτουμε το ζεστό νερό στην κατσαρόλα που το σοτάραμε ώστε να πάρει τα αρώματα που έμειναν και το αδειάζουμε μέσα στην γάστρα. Ψήνουμε για 90 λεπτά στον φούρνο γυρνώντας το σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ψηθεί ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις προσθέτουμε στην γάστρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 60 λεπτά ακόμη (ανάλογα τον φούρνο μας) μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό.

Βγάζουμε το κρέας όταν θα είναι έτοιμο σε μια πιατέλα, αφαιρούμε το δέσιμο ,τοποθετούμε τις πατάτες γύρω- γύρω, σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει  στην γάστρα σε ένα μπολ κι είναι έτοιμο να το σερβίρουμε και να το απολαύσουμε.

* Σερβίρουμε στα πιάτα λεπτές φέτες κρέας , μαζί με πατάτες και περιχύνουμε με το ζουμί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστουγεννιάτικο Κέικ

Χοιρινό καρέ γεμιστό

Υλικά

  • Χοιρινό καρέ 6 τεμ
  • Κεφαλογραβιέρα 150 γρ κομμένη μπαστούνια
  • Μπέικον 4 φέτες κομμένες
  • Πιπεριά κόκκινη 1 τεμ κομμένη μπαστούνια
  • Καρότο 1 τεμ κομμένο μπαστούνια
  • Μαϊντανός 4 κλωνάρια
  • Αλάτι- πιπέρι
  • Σκόρδο 1 σκελίδα κομμένη στην μέση
  • Μουστάρδα 1 κουτάλι της σούπας
  • Βούτυρο 1 κουτάλι της σούπας ή μαργαρίνη
  • Πορτοκάλι 1 τεμ κομμένο σε φέτες
  • Λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο- σπάγγος για το τύλιγμα και το δέσιμο
Για την σάλτσα
  • Πορτοκάλι 1 τεμ μόνο τον χυμό του
  • Μέλι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μουστάρδα 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαργαρίνη 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι 1/2 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να χωρίσει το κρέας από τα κόκκαλα και να το ανοίξει για το γέμισμα, να μας κόψει  και λίγο το κρέας ενδιάμεσα των οστών. Το καρέ καλό είναι να είναι με την πέτσα του. Αν πάρουμε καρέ με πέτσα το χαράζουμε σε ρόμβους.αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με την  μουστάρδα.

Τοποθετούμε μέσα στο κρέας το μπέικον,τα μπαστούνια  κεφαλογραβιέρας,καρότου,πιπεριάς,το σκόρδο κομμένο στη μέση και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο ή με ολόκληρα τα κλωνάρια. Διπλώνουμε το κρέας και με τον σπάγγο το δένουμε  καλά, περνώντας τον σπάγγο ανάμεσα  στα οστά. Βάζουμε στην βάση του ταψιού τις φέτες πορτοκαλιού, τοποθετούμε επάνω το καρέ και το αλείφουμε με το βούτυρο.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο το ταψί.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 90 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).Ξεσκεπάζουμε το καρέ 10- 15 λεπτά πριν κλείσουμε τον φούρνο για να πάρει χρώμα.

Για την σάλτσα :  Στύβουμε το πορτοκάλι, προσθέτουμε το μέλι, τη μουστάρδα, αλάτι,μαργαρίνη κι ανακατεύουμε.  Περιχύνουμε το κρέας με ένα κουτάλι την ώρα που ψήνεται στα τελευταία 10-15 λεπτά και κλείνουμε τον φούρνο.  Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε σερβίροντας σε πιατέλα μαζί με την σάλτσα του, ενώ μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες ή πιλάφι.

* Γεύμα 6 ατόμων

Χοιρινό με κάστανα

Υλικά

  • Χοιρινό μπούτι 1.5 -2 κιλά κομμένο σε μερίδες
  • Κάστανα 1 κιλό (βρασμένα και καθαρισμένα)
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ χονδροκομμένα
  • Σκόρδο 2 σκελίδες
  • Λευκό κρασί 1 ποτήρι
  • Κύβο βοδινού 1
  • Κορν φλαουρ 2-3 κουταλιές σούπας
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Ελαιόλαδο λίγο για το σοτάρισμα
  • Ντοματάκι ψιλοκομμένο 1 κουτί

Οδηγίες

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και μόλις σοταριστούν τα αφαιρούμε όλα από τη κατσαρόλα. Προσθέτουμε άλλο λίγο ελαιόλαδο κι αρχίζουμε να σοτάρουμε το κρέας μας μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.Προσθέτουμε πάλι το κρεμμύδι μέσα και σβήνουμε με κρασί. Σε ένα ποτήρι με νερό λιώνουμε καλά το κόρν φλάουρ και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι και κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί καλά.Ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Μόλις ψηθεί το κρέας και μαλακώσει ρίχνουμε τον κύβο βοδινού και τα κάστανα (τα οποία έχουμε ήδη βράσει και καθαρίσει καλά) και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μια βράση για 10-15 λεπτά.Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

* Αν μαγειρέψουμε σε χύτρα ταχύτητος το κρέας για να ψηθεί θέλει  20-30 λεπτά.

Χοιρομέρι

Υλικά

  • Χοιρομέρι με πέτσα 3 κιλά
  • Μηλόξυδο 2 φλυτζάνια του τσαγιού
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ.
  • Σκόρδο 5 σκελίδες
  • Φύλλα δάφνης 2 τεμ.
  • Χυμός λεμονιού από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
  • Χυμός πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
  • Ξυλάκι κανέλας 1 τεμ.
  • Πιπέρι σε κόκκους 7-8 τεμ.
  • Νερό
  • Αλάτι

Οδηγίες

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας αφαιρέσει το κόκκαλο από το χοιρομέρι.Πλένουμε και καθαρίζουμε το χοιρομέρι,το δένουμε με σπάγκο για να γίνει μια συμπαγή μάζα, το βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα, βάζουμε τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και τους κόκκους πιπεριού και το σκεπάζουμε με νερό. Το βράζουμε για περίπου 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις είναι έτοιμο βγάζουμε το χοιρομέρι, κόβουμε τους σπάγκους  και του χαράζουμε την πέτσα σε αρκετά σημεία.  Στην κατσαρόλα που το βράσαμε, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τα ξύσματα ,τα σκόρδα , την κανέλα και το μηλόξυδο. Τα αφήνουμε  να βράσουν ώστε στο τέλος να μείνει ένα φλυτζάνι του τσαγιού ζωμός.

Αλείφουμε το χοιρομέρι με λίγο από τον ζωμό μας, το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο  για 35 -40 λεπτά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος αλείφουμε πολλές φορές το χοιρομέρι με τον ζωμό ώστε η πέτσα να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και μέσα να είναι ζουμερό. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε φέτες. Σερβίρεται πολύ ωραία με ρύζι .

Επιδόρπιο

Σοκολατόπιτα με κάστανα

Υλικά

  • Φαρίνα 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
  • Ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού
  • Βούτυρο 250 γρ λιωμένο
  • Αυγά 5 τεμ
  • Κάστανα μαρόν γλασέ 6 τεμ πολτοποιημένα
  • Κουβερτούρα 150 γρ τριμμένη
  • Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά σούπας
  • Νερό ζεστό 1 φλυτζάνι τσαγιού
  • Ποτό μπράντι 3 κουταλιές σούπας
  • Βανίλια 1 τεμ

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα το ζεστό νερό και τα πολτοποιημένα κάστανα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την βανίλια και το baking powder και τα βάζουμε στο μείγμα της κατσαρόλας σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπράντι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μετρίου μεγέθους και αδειάζουμε το μείγμα μέσα.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μόνο 18 λεπτά για να είναι μαλακό.Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Σουφλέ σοκολάτα

Υλικά

  • Ζάχαρη 1/2 κούπα
  • Φαρίνα 1 κούπα
  • Αυγά 3
  • Κουβερτούρα 250 γρ
  • Μαργαρίνη 250 γρ

Οδηγίες

Λιώνουμε την μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την κουβερτούρα. Χτυπάμε με το μίξερ σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ατομικά φορμάκια , αδειάζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 7 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας πάντα (αν είναι αργός ο φούρνος μας θέλει 10-12 λεπτάκια, προσοχή μην μας βγουν σαν κεκάκια,το σουφλέ μας πρέπει μέσα να έχει ρευστή μορφή).Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε σκέτο ή πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη από πάνω ή ακόμα καλύτερα συνοδευόμενο με παγωτό.

Τούρτα Τιραμισού

Υλικά

Για το παντεσπάνι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα
  • Ζάχαρη 1 κούπα
  • Μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
  • Αυγά 5
Για το σιρόπι
  • Νερό 2 1/2 κούπες
  • Στιγμιαίος καφές 2 1/2 κουταλιές της σούπας (νες καφέ)
  • Κονιάκ 1 1/2 κουταλιά της σούπας
Για την γέμιση
  • Κρέμα γάλακτος 500 γρ
  • Άχνη ζάχαρη 1 κούπα
  • Τυρί κρέμα 2 κουτιά (200 γρ)
  • Αυγό 1

Οδηγίες

Για το παντεσπάνι, χτυπάμε τα αυγά μαζί με την ζάχαρη στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder. Το μείγμα αυτό το βάζουμε σε στρογγυλό ταψί και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα. Αφού κρυώσει, χωρίζουμε το παντεσπάνι στη μέση οριζόντια.

Για το σιρόπι , βράζουμε όλα τα υλικά μας μαζί σε μια κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά .

Για την γέμιση, χτυπάμε καλά όλα τα υλικά μας στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να γίνει μια ωραία κρέμα.

Αφού έχουμε ετοιμάσει όλα τα παραπάνω , βάζουμε την μια βάση(παντεσπάνι) σε μια πιατέλα την σιροπιάζουμε και  απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα από πάνω. Βάζουμε μετά την άλλη βάση(παντεσπάνι) πάνω από την κρέμα , την σιροπιάζουμε και απλώνουμε από πάνω της την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε με κακάο για να καλύψουμε την κρέμα και αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 3 ώρες.

Πιείτε, φάτε και χαρείτε όσο ποτέ τους αγαπημένους σας. Επιβάλλεται αυτές τις ημέρες!

Χρόνια Πολλά!


Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!