Το μενού για τη μέρα της Καθαρά Δευτέρας

0
Καθαρά Δευτέρας

Το μενού για τη μέρα της Καθαρά Δευτέρας..Η μέρα της Καθαρά Δευτέρας είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, και το τραπέζι μας πρέπει να είναι γεμάτο με νηστίσιμα εδέσματα. Θαλασσινά, λαγάνα, χαλβά, ταραμοσαλάτα,τουρσί και  όσπρια κάνουν αυτή τη μέρα μοναδική . Το mamasstories.gr συγκέντρωσε για εσάς Το μενού για τη μέρα της Καθαρά Δευτέρας

Κάντε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Το μενού για τη μέρα της Καθαρά Δευτέρας:

Λαγάνα

Συνταγή ΕΔΏ

Ταραμοσαλάτα

Υλικά

  • Ταραμάς 150 γρ
  • Ηλιέλαιο 500 ml (ή καλαμποκέλαιο)
  • Ψωμί 2 φέτες άσπρο
  • Λεμόνι 1
  • Σκόρδο 1 σκελίδα (ή κρεμμύδι μικρό)

Οδηγίες

Μουσκεύουμε τις δύο φέτες ψωμί , αφαιρούμε την κόρα και στραγγίζουμε να φύγουν τα νερά. Βάζουμε τον ταραμά και το ψωμί σε μια λεκάνη ή στο μίξερ και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια λεία μάζα.

Δουλεύουμε με το σύρμα ή τις κεφαλές από το μίξερ χεριού , ρίχνοντας λίγο λίγο το λάδι. Θα γίνει μια πηχτή μάζα και για να αραιώσει ρίχνουμε χυμό λεμονιού (να γίνει όσο ξυνή προτιμά ο καθένας).

Αφού λοιπόν ρίξουμε λάδι και λεμόνι προσθέτουμε το σκόρδο (το οποίο το έχουμε περάσει από την πρέσα ώστε να είναι λιωμένο και να μην είναι σε κομματάκια). Τέλος ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. (Αν δεν θέλουμε σκόρδο τρίβουμε κρεμμύδι)

Συνταγή: Chefoulis

Χταπόδι λεμονάτο

Υλικά

  • Χταπόδι 1 1/2 φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ μεγάλο κομμένο σε μισές ροδέλες
  • Σκόρδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα λεμονιού από 1 τεμ
  • Λεμόνι 1 1/2 τεμ τον χυμό τους
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Λευκό κρασί 1 ποτήρι κρασιού
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα βαθιά να βράσει σε μέτρια φωτιά χωρίς νερό για περίπου 10 λεπτά. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει ελαφρώς. Αν θέλουμε κρατάμε ένα ποτήρι του νερού από το ζουμί που δημιουργήθηκε στην κατσαρόλα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια.

Σοτάρουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με το σκόρδο ελαφρώς και προσθέτουμε τα κομμάτια χταποδιού. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε νερό τόσο όσο ίσα να σκεπαστεί το χταπόδι (εδώ μπορούμε να προσθέσουμε το ζουμί που κρατήσαμε προηγουμένως) και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να βράσει και να μαλακώσει.

Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε κι αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Είναι έτοιμο να το απολαύσουμε ζεστό.

Συνταγή: Chefoulis

Μύδια αχνιστά με κάρυ

Υλικά

  • Μύδια με μισό κέλυφος 500 γρ
  • Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ πολτοποιημένο
  • Σκόρδο 2 σκελίδες πολτοποιημένες
  • Λευκό κρασί 1 φλιτζάνι τσαγιού
  • Λεμόνι 1 1/2 τον χυμό του
  • Βούτυρο 1 κουταλιά σούπας
  • Ελαιόλαδο 4 κουταλιές σούπας
  • Κάρυ 1 κουταλάκι γλυκού
  • Μαϊντανός 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τα μύδια και τα καθαρίζουμε τραβώντας από μέσα τους το γενάκι που έχουν. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και μόλις ζεσταθούν σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μύδια , αλάτι , πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά ώστε να μην διαλυθούν τα μύδια.

Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το κάρυ σε ένα ποτηράκι. Σβήνουμε με το λευκό κρασί κι όταν εξατμιστούν περίπου τα 2/3 του, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με το κάρυ. Αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αποσύρουμε από την φωτιά κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Συνταγή: Chefoulis

Σουπιές κρασάτες

  • Σουπιές 1 1/2 κιλό φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • Κρεμμύδια 6 ξερά κομμένα σε φέτες
  • Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι
  • Φύλλο δάφνης 1
  • Ντοματάκια 1 κουτί ψιλοκομμένα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Νερό όσο χρειαστεί
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις σουπιές , τις πλένουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες (όχι πολύ μικρές) και τις στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί , σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και συμπληρώνουμε τις σουπιές. Σοτάρουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί . Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί και βάζουμε τα ντοματάκια , την δάφνη , αλάτι πιπέρι , νεράκι και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές. (Στην χύτρα θέλει μόνο 10 λεπτά)

Συνταγή: Chefoulis

Μυδοπίλαφο

  • Μύδια με κέλυφος 1 1/2 κιλό
  • Ρύζι γλασέ 1 1/2 ποτήρι
  • Νερό 4 1/2 ποτήρια
  • Λευκό κρασί 1/2 ποτήρι νερού
  • Κρεμμύδια ξερά 3 ψιλοκομμένα
  • Ντοματάκια κονκασέ 1 κουτί
  • Ελαιόλαδο 1/2 ποτήρι
  • Αλάτι – πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίζουμε το κέλυφος των μυδιών ξύνοντας με σύρμα ή μαχαίρι. Αφαιρούμε την τρίχα που έχει το μύδι τραβώντας την, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε τα μύδια, προσεκτικά με κουτάλα τα γυρίζουμε λίγο και τα σβήνουμε με κρασί. Βάζουμε και τα ντοματάκια και τα ψήνουμε για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά για να ανοίξουν τα μύδια.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το νερό χλιαρό, αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραβήξουν τα υγρά τους. Τέλος σκεπάζουμε με μια πετσέτα την κατσαρόλα και σερβίρουμε.

Συνταγή: Chefoulis

Χταπόδι φούρνου με πατάτες

  • Χταπόδι 1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • Πατάτες 6 τεμ μεγάλες
  • Κρεμμύδια ξερά 2 τεμ κομμένα ροδέλες
  • Σκόρδο 3 σκελίδες κομμένες ροδέλες
  • Καρότο 1 τεμ
  • Πάπρικα γλυκιά 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Πάπρικα καυτερή 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Λεμονοπίπερο 1/2 κουταλάκι γλυκού
  • Δάφνη 1 φύλλο
  • Μοσχοκάρυδο 2 κόκκους
  • Ούζο και brandy 1/2 κούπα του τσαγιού μαζί
  • Αλάτι -πιπέρι
  • Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • Νερό 1/2 – 1 κούπα περίπου

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι.Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό να πάρει μια βράση.Αδειάζουμε από τα πρώτα υγρά την κατσαρόλα και το βάζουμε να στραγγίξει.Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα κόβουμε σε ροδέλες .

Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει,προσθέτουμε τα κρεμμύδια ,τα σκόρδα,τα σοτάρουμε,προσθέτουμε το αλάτι -πιπέρι, την πάπρικα (γλυκιά και καυτερή), τα μυρωδικά και το χταπόδι. Σοτάρουμε  και σβήνουμε με το ούζο και brandy.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30-35 λεπτά.Κλείνουμε την φωτιά.Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε, κάνουμε τρύπες βαθιές πάνω στις πατάτες (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο για καθάρισμα καρότων) και κρατάμε την ψίχα που αφαιρούμε.

Κόβουμε 1-2 πατάτες σε ροδέλες. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πατάτες που κόψαμε ροδέλες, την ψίχα που κρατήσαμε και τα καρότα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια ίσα να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Τα βάζουμε στην συνέχεια σε ένα ταψί, χωρίζουμε το χταπόδι σε διάφορα μέρη (ανάλογα τα άτομα), βάζουμε τις πατάτες με τις τρύπες μέσα στο ταψί, τοποθετούμε και το χταπόδι στο ταψί βάζοντας τα μέρη με τα πλοκάμια μέσα στις τρύπες, αλατίζουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα της κατσαρόλας που προετοιμάσαμε το χταπόδι μέσα στο ταψί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο νερό  και λίγο ελαιόλαδο (αν χρειάζεται).

Σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας το ταψί και πάνω από το χαρτί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 -35 λεπτά. Προς το τέλος ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.Το χταπόδι στην φωλιά του είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Δείτε επίσης: Χαλβάς σιμιγδαλένιος




ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.