Χριστουγεννιάτικο Κέικ

0

Ένα από τα αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι το Χριστουγεννιάτικο Κέικ το οποίο το φτιάχνω εδώ και χρόνια και μου αρέσει πολύ! Το προετοιμάζω ένα μήνα πριν τις γιορτές με βάση τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω και βγαίνει υπέροχο! Ένα Χριστουγεννιάτικο Κέικ που μας γλυκαίνει σκορπίζοντας σε όλο το σπίτι τις μυρωδιές του.

Αυτές τις μέρες έχουμε διάθεση για γλυκά αρώματα να συνοδεύουν τον καφέ και να μας βάζουν στο εορταστικό κλίμα. Όταν περιμένουμε φίλους στο σπίτι  μπορούμε να ετοιμάσουμε αυτό το χριστουγεννιάτικο κέικ.

Yλικά  για το Χριστουγεννιάτικο Κέικ

1 ποτήρι βούτυρο φυτικό

1 ποτήρι ζάχαρη μαύρη ( dark brown soft sugar )

5 αυγά

2 1/2 ποτήρια αλεύρι ( κοσκινισμένο )

1 1/4-1/3 ποτηριού κονιάκ

1 κουταλάκι σόδα

1/4 από ένα κουταλάκι γαρύφαλλα

1/4 από ένα κουταλάκι κανέλα

ξύσμα ενός λεμονιού

ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού

1/4-1/3 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού

4 κιτρόμηλα γλυκό πράσινο

4 κομμάτια γλυκό κιτρόμηλο τυλικτό

5-6 κομμάτια γλυκό περγαμόντο

1/2 ποτήρι κερασάκια φρουί γλασέ (προαιρετικά)

3 ποτήρια φοινίκια (500γρ)

2-2 1/2 ποτήρια σταφιδάκια

1 3/4-2 ποτήρια καρύδια ( 1 κουτί)

1 3/4 ποτηριού αμύγδαλα (250 γρ)

1 ποτήρι κονιάκ

Διαβάστε επίσης: Κουραμπιέδες όνειρο

Για το αμυγδαλωτό :

3 ποτήρια αμύγδαλα ασπρισμένα,στραγγισμένα,λεπτοαλεσμένα

3/4 ποτηριού ζάχαρη άχνη

8-9 κουταλιές ανθόνερο γνήσιο (περίπου)

λίγη μαρμελάδα χρυσόμηλου

Για το γλάσο :

4 1/2 ποτήρια ζάχαρη άχνη (750 γρ)

1/2 ποτήρι βούτυρο φυτικό

3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού

5-6 κουταλιές νερό περίπου

Εκτέλεση:

Στραγγίζουμε καλά τα γλυκά και τα κόβουμε σε κομματάκια ( τα βάζουμε σε τρυπητό για πολλές ώρες). Πλένουμε,καθαρίζουμε και στραγγίζουμε τα σταφιδάκια. Αφαιρούμε από τα φοινίκια τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε τα κερασάκια σε κομματάκια, ενώνουμε σε δοχείο τα γλυκά,τα σταφιδάκια,τα φοινίκια και τα κερασάκια.Τους ρίχνετε 1 ποτήρι κονιάκ, τα ανακατεύτε και τα σκεπάζετε με πετσέτα.Τα αφήνετε έτσι για 1-3 μέρες.Κάθε μέρα τους ρίχνουμε 3 κουταλιές κονιάκ και τα ανακατεύουμε.Την ημέρα που θα κάνουμε το κέικ έχουμε τα καρύδια,τα αμύγδαλα κομμένα σε κομματάκια με μαχαίρι.

Χτυπάμε καλά το βούτυρο και προσθέτουμε κατά σειρά τη ζάχαρη,ένα ένα τα αυγά, λίγο λίγο το αλεύρι, τη σόδα διαλυμένη στο 1/4-1/3 ποτηριού κονιάκ,την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού.Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε στα γλυκά 2 κουταλιές αλεύρι και τα αλευρώνουμε. Τα ρίχνουμε στο κέικ καθώς και τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα ανακατεύουμε καλά. Έχουμε βάλει σε φόρμα Νο 28 ασημόχαρτο και το έχουμε λαδώσει και το απλώνουμε.Το ψήνουμε σε μέτριο ήδη προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου και μετά σε χαμηλό για ακόμη 1 ώρα περίπου.Αφού ψηθεί πολύ καλά το σκεπάζουμε.

Διαβάστε επίσης: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Όταν περάσουν 1-2 μέρες κάνουμε το αμυγδαλωτό : Ρίχνουμε πάνω στα αμύγδαλα τη ζάχαρη περνώντας την από ένα λεπτό τρυπητό και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν.Προσθέτουμε το ανθόνερο λίγο λίγο όσο σηκώνει για να γίνει πάστα σφικτή που μόλις πλάθεται.

Αλείφουμε το χριστουγεννιάτικο κέικ και τη μαρμελάδα και τοποθετούμε πάνω το αμυγδαλωτό.Το βάζουμε λίγο λίγο και το πιέζουμε με το χέρι μας να απλώσει και να καλύψει την επιφάνεια και τα πλευρά.Αφού περάσει 1 1/2 μέρα περίπου κάνετε το γλάσο : Ρίχνουμε σε δοχείο το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη ( περασμένη από το τρυπητό), το χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές νερό. Τα ανακατεύουμε αργά σε μακρύ σιδερένιο κουτάλι μέχρι να ενωθούν καλά.Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά ακόμα λίγο νερό όσο σηκώσει για να γίνει ένα γλάσο σφικτό. Το βάζουμε με κουτάλι λίγο λίγο πάνω στο αμυγδαλωτό και με τη βοήθεια μαχαιριού που η μύτη του είναι στρογγυλή το απλώνουμε. Όταν τελειώσουμε πάλι με την άκρη του μαχαιριού δίνουμε στο γλάσο ανώμαλο ακανθωτό σχήμα. Μόλις τελειώσουμε αν θέλουμε το στολίζουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Μη ξεχνάτε, να κάνετε LIKE και στη σελίδα μας στο FACEBOOK, για να μη χάνετε κανένα άρθρο!!!

Πηγή : Βιβλίο Μαγειρικής <<Καλή Όρεξη>>, το βιβλίο γράφτηκε υπέρ των σκοπών του κυπριακού ερυθρού σταυρού για την  εισβολή του 1974